25.9.12

Οι 7 μέρες της κολάσεως για τρόικα(εξ.) και τρόικα(ες)...




Οι επόμενες επτά ημέρες θα είναι κολασμένες για την κυβέρνηση. Πρέπει με κάθε τρόπο να κλείσει το πακέτο των μέτρων. Τουλάχιστον αυτό θέλει και επιδιώκει πρωτίστως ο πρωθυπουργός.

Ίσως επειδή ο Αντ. Σαμαράς έχει συνειδητοποιήσει ότι η δυστοκία που... παρατηρείται δρά επιβαρυντικά για την κυβέρνησή του και διαλυτικά για τα κόμματα που τη συναπαρτίζουν.

Και βέβαια επειδή γνωρίζει, καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ότι κάθε μέρα που περνά αφενός, (ξαν)ανοίγει την όρεξη των “σκυλιών του πολέμου” κατά της Ελλάδας και του ευρώ, όπως αποκαλούνται οίκοι αξιολόγησης, επιθετικά funds, βορειοευρωπαϊκές ελίτ και γεωπολιτικές σέχτες και αφετέρου, πριονίζει εκ νέου την αξιοπιστία της χώρας, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε “επιδιορθωθεί” από τις θετικές δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων για την ανάγκη και τη θέληση να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

Κυρίως όμως επειδή διαβλέπει την επερχόμενη κοινωνική ανάφλεξη, στην οποίαν προστίθενται και νέα φρύγανα, όπως οι τελευταίες αποκαλύψεις για διαφθορά και άλλων πολιτικών, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Βουλής και κορυφαίο στέλεχος της δεξιάς παράταξης Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Μπορεί να κλείσει το πακέτο των μέτρων αυτή την εβδομάδα; Μπορεί. Ίσως όχι απολύτως τεχνοκρατικά, αλλά οπωσδήποτε με πολιτική παρέμβαση των προϊσταμένων των κυρίων Τόμσεν, Τράα και Μαζούχ. Οι λογιστικές διαφορές με την τρόϊκα εξωτερικού (Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ) είναι μεγάλες όπως μεγάλες είναι και οι πολιτικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της τρόϊκας εσωτερικού (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ). Και δύσκολα θα γεφυρωθούν.

Οι μεγαλύτερες όμως δυσκολίες είναι με την κοινωνία, και αυτό είναι που τρομάζει τίς ηγεσίες της Ευρώπης, καθώς βλέπουν μετά τους Έλληνες να εξεγείρονται οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί, ενώ ετοιμάζονται και οι Γάλλοι. Η γενικευμένη εξέγερση είναι αυτή που θα τις αναγκάσει να βάλουν και λίγο πολιτικό νερό στο δημοσιονομικό κρασί τους.

Για να κάνουν όμως λίγο τα στραβά μάτια οι εταίροι-δανειστές μας χρειάζονται μια τουλάχιστον αξιοπρεπή τεχνοκρατική έκθεση του κλιμακίου τους. Θέλουν η βάση, πάνω στην οποίαν θα πατήσουν για να λάβουν την τελική πολιτική τους απόφαση, να μην τους εκθέτει.

Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να έχουν βγει τα μαχαίρια. Είναι οι τελευταίες διευθετήσεις πριν τον πολιτικό-τεχνοκρατικό συμβιβασμό, που θα δώσει στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. τη δυνατότητα να συναινέσει στην εκταμίευση της δόσης των 31,4 δις ευρώ.

Βεβαίως θα μείνουν εκκρεμότητες, και κυρίως τα αιτούμενα από την ελληνική πλευρά, ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και ένα νέο περιπετειώδες κούρεμα των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να καταστεί βιώσιμο το χρέος.

Η μεγαλύτερη όμως εκκρεμότητα θα ‘ναι οι νέοι λογαριασμοί που ανοίγονται, με αφορμή τα νέα επώδυνα μέτρα, με την κοινωνία. Την τύχη αυτής της εκκρεμότητας ουδείς μπορεί να την προβλέψει με ασφάλεια, αφού η επίλυση της (;) μπορεί να προέλθει και από ένα τυχαίο γεγονός. Στην περίπτωση αυτή εξυπακούεται ότι η τύχη δύσκολα θα είναι με το μέρος της κυβερνήσεως…

Φελνίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: