14.9.12

Arte povera...


Η ιστορία των λέξεων είναι, στην πολιτική, γεμάτη από ειρωνείες.
ΤΗΝ εποχή που η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση και είχε αρχηγό έναν Κώστα Καραμανλή και εκπρόσωπο έναν Θόδωρο Ρουσόπουλο, στη Ρηγίλλης αναζητούσαν τρόπους να...

λειάνουν το προφίλ της. Επινοήθηκε λοιπόν ο όρος «πολιτικός πολιτισμός». Κάτι, βέβαια, που δεν εμπόδισε την απολίτιστη αντιπολίτευση κατά του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.
ΠΟΛΛΑ χρόνια αργότερα το χαρτοφυλάκιο Πολιτισμού, σε κυβέρνηση στην οποία πλειοψηφεί η ΝΔ, έχει ο Κώστας Τζαβάρας ως αναπληρωτής υπουργός Παιδείας. Προσερχόμενος σε ενημέρωση βουλευτών στη Συγγρού για τα μέτρα του πακέτου των 11,8 δισ. ευρώ, ο Τζαβάρας ήλθε αντιμέτωπος με τον πολιτικό πολιτισμό των στελεχών της ΔΑΚΕ που ήταν συγκεντρωμένα στην είσοδο. Αυτός εκφράστηκε με μπουγέλα, σπρωξιές και την απολύτως ποιητική φράση «άι στο διάολο».
ΜΕ την άδεια των εικαστικών και την ανοχή του Τζαβάρα είναι κάτι σε χάπενινγκ στο ύφος της arte povera. Στην πολιτική, η πενία τέχνας κατεργάζεται. Οσο για τη ΔΑΚΕ, η αναρχία στις γραμμές της δεν έχει να κάνει τόσο με τα εσωκομματικά της ΝΔ. Η αλήθεια είναι ότι οι διπλές εκλογές, η αποστασία Καμμένου και Σία και η εξουσία ηρέμησαν τα πράγματα στη Συγγρού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των προσερχομένων για ενημέρωση βουλευτών ήταν η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και πολλοί άλλοι.
ΟΧΙ, η αναρχία στη ΔΑΚΕ έχει να κάνει με την έντονη δυσανεξία της λαϊκής Δεξιάς. Αυτή έφθασε στο απόγειο της δόξας της την περίοδο 2004-2007, όταν η κυβέρνηση Καραμανλή μπούκωσε σιωπηλά τη χώρα στο χρέος και άρχισε να φουσκώνει στα κρυφά το έλλειμμα γεμίζοντας τα αμπάρια του κράτους με συμβασιούχους ή τα γνωστά stage. Πάρτι και στην κορυφή με χρυσούς διορισμούς σε διάφορους δημόσιους οργανισμούς. Ηταν η εποχή που η ΔΑΚΕ ήταν ένα με το υπουργείο Εργασίας, το ΙΚΑ και τα Ταμεία. Πολύ γρήγορα οι διορισμοί έγιναν ιδεολογία και ο κρατισμός μεταμφιέσθηκε σε λαϊκίστικη οικονομική πολιτική.
Η ΔΑΚΕ μετατράπηκε σε ρήγμα στα ύφαλα της ΝΔ όταν το πλοίο έκανε στροφή στις 12 Φεβρουαρίου 2012 στηρίζοντας τη νέα δανειακή σύμβαση που συνόδευσε το PSI. Εμβληματική, από την άποψη αυτή, είναι η έξοδος του σκληρού σαμαρικού Γιάννη Μανώλη από τη ΝΔ. Τα ίδια και τον Ιούνιο. Η ΔΑΚΕ εμπόδισε την τοποθέτηση του τεχνοκράτη Ηλία Κικίλια στη θέση του υπουργού Εργασίας. Είχε διαφορές μαζί της από εποχής θητείας του στον ΟΑΕΔ επί διακυβέρνησης Παπανδρέου. Ακόμη και η επιλογή Βρούτση, όμως, δεν απέφερε ηρεμία. Πρώτα ήταν η έξοδος του τελευταίου των Μοϊκανών της λαϊκής Δεξιάς Νίκου Νικολόπουλου. Και μετά, η πολιτική ευθυγράμμιση Βρούτση με τις απαιτήσεις του πακέτου που θέλει η τρόικα.
ΣΥΝΕΠΩΣ τα νερά, τα σπρωξίματα και οι ύβρεις περί τον Τζαβάρα και άλλους αποτελούν χρονικό ενός προαναγγελθέντος μπάχαλου. Και ο αποκεφαλισμός του προέδρου της ΔΑΚΕ Νίκου Κιουτσούκη την επόμενη ημέρα δεν εξέπληξε τους γνώστες. Του χρεώθηκαν οι φασαρίες, ενώ στα προχθεσινά ρεπορτάζ εμφανιζόταν να προσπαθεί να κατευνάσει τους ταραξίες!
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: το ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών στη ΔΑΚΕ έχει αρχίσει από πέρυσι τον Φεβρουάριο. Τα προχθεσινά συμβάντα στο κατώφλι της Συγγρού είναι από τα τελευταία επεισόδιά του αφού η δύναμη των πραγμάτων περιθωριοποιεί τη γαλάζια συνδικαλιστική οργάνωση.


Δημήτρης Μητρόπουλος, Αγιογραφίες (ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: