27.9.12

«Συμφώνησαν» στα βασικά σημεία των μέτρων οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί...


Συμφωνία στους βασικούς άξονες του νέου πακέτου μέτρων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, υπήρξε κατά τη διάρκεια της τρίωρης σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο...
υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «τώρα θα επιδιώξουμε τη συμφωνία με την τρόικα και τους εταίρους μας». Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης δήλωσε ότι «θα επιδιώξουμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής» και επέμεινε στη ρήτρα αντικατάστασης, την οποία ο ίδιος θεωρεί σημαντικό μέτρο. Στην παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος, καθώς όπως είπε η «επιμήκυνση θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη».


Υπήρξε βασική συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τις ρήτρες αναπλήρωσης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «τις θέλουμε και θα επιδιώξουμε να είναι συμμετρικές».

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία, εν όψει και του επικείμενου Eurogroup.

«Αυτή η συμφωνία μου δίνει βάση για μια δυνατή διαπραγμάτευση» τόνισε, ενώ ξεκαθάρισε ότι το πακέτο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή αφού συμφωνήσουν η τρόικα και οι κυβερνητικοί εταίροι.

Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά όχι για τα μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά τις ρήτρες επίτευξης στόχων και αντικατάστασης των μέτρων είπε ότι «οι ρήτρες θα είναι συμμετρικές».

Επιπλέον, ανέφερε ότι η επιμήκυνση που επιθυμούμε είναι διετής δηλαδή μέχρι το 2016.

Ο υπουργός Οικονομικών βγήκε από το Μαξίμου μαζί με τον Πρωθυπουργό και είχαν μια χειραψία στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου

Όταν, μακριά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ρωτήθηκε τι του είπε ο κ. Σαμαράς απάντησε: «Καλή τύχη και κουράγιο».

Υπάρχουν ζητήματα σε εκκρεμότητα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά το πέρας της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πρόσθεσε ότι θα επιδιώξουμε την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και επέμεινε στη ρήτρα αντικατάστασης, την οποία ο ίδιος θεωρεί σημαντικό μέτρο.

«Όταν επιτευχθεί η επιμήκυνση, αυτό θα είναι σημαντική ελάφρυνση» εξήγησε.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων αν θα γίνει και νέα σύσκεψη, ο κ. Κουβέλης δεν απάντησε.

Έχει τεράστια σημασία να «απλωθούν» τα μέτρα μέχρι το 2016 δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος μετά το πέρας της σύσκεψης. Η επιμήκυνση θα μας επιτρέψει να έχουμε ένα φιλικό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη.

Χρειάζεται να τρέξουμε, όχι απλά για να ψηφιστούν τα μέτρα, αλλά για το κοινωνικό πακέτο και την αναπτυξιακή πλευρά των μέτρων, συνέχισε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό ότι το ΠΑΣΟΚ αγωνίζεται ώστε τα μέτρα να μην είναι οριζόντια και να είναι πραγματικά τα τελευταία.

Έστειλε δε και ένα μήνυμα στους ευρωπαίους ηγέτες να αναγνωρίσουν τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, λέγοντας ότι η συνέχιση της συζήτησης για το αν η Ελλάδα πρέπει να μείνει ή όχι στο ευρώ αποτελεί ουσιαστικά τον μεγαλύτερο κίνδυνο, να χάσουν και τα χρήματα που δανείζουν στην Ελλάδα.


Τελευταίος γύρος για τους αρχηγούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο χθες, έστελναν το μύνημα ότι δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο για νέες καθυστερήσεις και ευελπιστούσαν ότι η σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών θα είναι και η καταληκτική.
Το ίδιο μήνυμα έστελνε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, με τις τελευταίες παρατηρήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στον φάκελό του, αμέσως μετά την αποχώρησή του από το γραφείο του κ. Βενιζέλου μετέβη αργά χθες το βράδυ στο Μαξίμου για νέα σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης εξαρτάται απόλυτα από την πλευρά των δανειστών, καθώς παραμένει ανοικτό αν το τελικό σχέδιο των μέτρων θα εγκριθεί άμεσα από τους εκπροσώπους της τρόικας ή θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.
Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη κιόλας ημέρα να προωθήσει το επώδυνο πακέτο στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί ως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας. Διαφορετικά, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα κατατεθεί τη Δευτέρα με ένα περίγραμμα των μέτρων, ενώ η ψήφισή τους θα παραμένει σε εκκρεμότητα έως τη συνεδρίαση του Eurogrpoup, στις 8 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο σχετικός νόμος θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή σε ένα και μόνον άρθρο.

ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ζωτικής σημασίας να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου), οπότε αναμένεται να υποβληθεί και επισήμως το αίτημα για τη διετή επιμήκυνση, αλλά και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους πολίτες, προβάλλοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που καθιστά αναπόφευκτη, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, τη λήψη των νέων μέτρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: