6.9.12

Η ακτινογραφία των λουκέτων στην αγορά της Θεσσαλονίκης...


Αλλάζει φυσιογνωμία η αγορά της Θεσσαλονίκης και συρρικνώνεται, όπως αποδεικνύει έρευνα του ΙΝΕΜΥ/ΕΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία σήμερα το 27% των επιχειρήσεων στο κέντρο της πόλης είναι κλειστές.

Συγκεκριμένα, από την συνολική απογραφή του εμπορικού κέντρου διαπιστώνεται ότι... σε σύνολο 5.197 επιχειρήσεων /επαγγελματικών στεγών, οι 1.399 έχουν βάλει λουκέτο. Σύμφωνα με το ΙΝΕΜΥ, το δυτικό τμήμα της αγοράς με κέντρο τη πλατεία Αριστοτέλους παρουσιάζει πολύ σημαντική συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το ανατολικό.

Μεταξύ των εμπορικών δρόμων υπάρχουν ορισμένοι στους οποίους διαπιστώνονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης κλειστών επιχειρήσεων. Είναι ενδιαφέρον ότι πρόκειται για εμπορικούς δρόμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμπορικής επιχειρηματικότητας (ύψος ενοικίων, τύπος εμπορίου κα.) που όμως αποτελούν παραδοσιακούς εμπορικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τα ποσοστά των κλειστών επιχειρήσεων διαμορφώνονται ως εξής:
Κασσάνδρου ‐ Θεσσαλονίκη: 42,4%
Βενιζέλου ‐ Θεσσαλονίκη: 25%
Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκη: 34,2%

Ο βασικότερος εμπορικός δρόμος του κέντρου της Θεσσαλονίκης, η Τσιμισκή, παρουσιάζει την υψηλότερη αύξηση των λουκέτων, με το τελευταίο εξάμηνο να έχουν αυξηθεί κατά 33%. Για πρώτη φορά στις πέντε συνεχόμενες καταγραφές, η οδός Τσιμισκή εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων άνω του 20% (20,4%) όταν τον Αύγουστο του 2010 ήταν 8%, τον Μάρτιο του 2011, 11%, τον Αύγουστο του 2011, 11,6%, και τον Μάρτιο του 2012, 13,7%.

Στους εμπορικούς δρόμους Προξένου Κορομηλά και Μητροπόλεως, οι οποίοι θεωρούνται παραδοσιακά «ακριβές αγορές» εμφανίζονται όπως και στην προηγούμενη καταγραφή τα χαμηλότερα ποσοστά κλειστών της επιχειρήσεων της τάξεως του 19% και 17,2 % αντίστοιχα.

Επιπλέον, από την Εγνατία και πάνω (δηλαδή η οδός Κασσάνδρου και η Ελ. Βενιζέλου, η Αγίας Σοφίας, η Ίωνος Δραγούμη σε αυτό το ύψος), η εμπορική αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει ένα δραματικό αριθμό λουκέτων που συνθέτει την εικόνα ενός τοπίου οικονομικής καταστροφής.

Το εμπορικό κέντρο συρρικνώνεται και αλλάζει δραστικά αφού πλέον περιορίζεται στο κομμάτι Αριστοτέλους – Αγίας Σοφίας / Τσιμισκή – Προξένου Κορομηλά.
Εμπειρικά παρατηρείται μία ερήμωση των εμπορικών δρόμων οι οποίοι δεν περιλαμβάνονται στο στενό εμπορικό πυρήνα όπως οριοθετήθηκε στην απογραφή.

Καταστήματα του πολύ στενού εμπορικού πυρήνα (πχ. Τσιμισκή) μεταφέρονται σε δρόμους με χαμηλότερα ενοίκια παραμένοντας όμως στην βασική εμπορική ζώνη της πόλης (Αγίας Σοφίας, Βενιζέλου, Δραγούμη κτλ). Ταυτόχρονα και στην ίδια εμπορική ζώνη μετεγκαθίστανται επιχειρήσεις από περιοχές εκτός του βασικού εμπορικού πυρήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα, από τη μία παρατηρείται τάση βαθμιαίας αύξησης των κλειστών επιχειρήσεων και από την άλλη ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και στην αυξανόμενη ύφεση το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων θα κυμαίνεται αναγκαστικά σε ένα εύρος 20% ‐ 40%. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων σε παραδοσιακές εμπορικές περιοχές ξεπεράσει το ανώτατο όριο, το φαινόμενο των λουκέτων μετατρέπεται σε φαινόμενο πτώχευσης της εμπορικής αγοράς.

Τα ποσοστά που ξεπερνούν το 25% όπως στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης φωτογραφίζουν ένα εμπορικό κέντρο σε διαδικασία μαρασμού, αφού μόλις πριν από χρόνια αυτό το ποσοστό μόλις που άγγιζε το 10,1%.

Εξαιρώντας την περίπτωση πολύ πιο δραματικών οικονομικών εξελίξεων, η ανάλυση των στοιχείων έως σήμερα προβλέπει ότι τα ποσοστά των λουκέτων για τα επόμενα εξάμηνα θα κυμαίνονται οριακά στα ίδια επίπεδα ενώ για συγκεκριμένους εμπορικούς δρόμους οι οποίοι έχουν ήδη φτάσει ή και το ξεπεράσει το ανώτατο όριο θα μπορούσε να προβλεφθεί βελτίωση.

Δηλαδή, ο μαρασμός μία εμπορικής περιοχής θα μειώσει τα ενοίκια και έστω και προσωρινά νέες επιχειρήσεις θα εγκαθίστανται κυρίως ως απάντηση στην ανεργία. Αυτή την επιλογή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «επισφαλή επιχειρηματικότητα».

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η γενική τάση για το δείκτη επιβίωσης, μεταξύ Αυγούστου 2010 και Αύγουστου 2012 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι πτωτική, παρά τις περιοδικές διακυμάνσεις.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: