30.9.12

Οι Γερμανοί Ολυμπιονίκες πρεσβευτές της Κρήτης


Ογδόντα οκτώ Γερμανοί Ολυμπιονίκες αγκάλιασαν την Κρήτη και δηλώνουν πρεσβευτές της στο εξωτερικό, ύστερα από μία εβδομάδα διακoπών του τους στο... νησί, γνωρίζοντας την ιστορία και τον πολιτισμό του.

Την Κρήτη «ψήφισε» για διακοπές η Γερμανική Ολυμπιακή Επιτροπή και ήταν...
σύμφωνα με την ηγεσία της Περιφέρειας Κρήτης και των φορέων του νησιού μια επιλογή που τιμά εκτός από τους αθλητές της Γερμανίας και την Ελλάδα, η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» και επιχειρήθηκε συντονισμένα από κύκλους του εξωτερικού με σενάρια κυνδυνολογίας και οικονομικής αποσταθεροποίησης, η τουριστική της υποβάθμιση.

Οι Γερμανοί Ολυμπιονίκες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν προσωπικά και με ζωντανές συνδέσεις τις ευχαριστίες και την ικανοποίησή τους για την Κρήτη, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που έγινε στο υπαίθριο θέατρο του ξενοδοχείου ROBINSON CLUB «Καλημέρα Κρήτη», στο Σίσι της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, για την ανάδειξη του... πρωταθλητή των πρωταθλητών της πατρίδας τους για το 2012.

Στην εκδήλωση για την απονομή του βραβείου «CHAMPIONS DES JAHRES» (Πρωταθλητής της χρονιάς) συμμετείχαν οι 88 Γερμανοί Ολυμπιονίκες του Λονδίνου, της Παραολυμπιάδας και της Χειμερινής Ολυμπιάδας και πολλά μέλη της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροής, ενώ αποτέλεσε ιδιαίτερο γεγονός για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας της Γερμανίας, που την κάλυψαν μαζικά, με ζωντανές συνδέσεις και συνεχείς ανταποκρίσεις.

Στην εορταστική εκδήλωση που έγινε στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τους Γερμανούς Ολυμπιονίκες και τους συνοδούς τους, αναφέρθηκε στην Ελλάδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και δίδαξε την ευγενή άμυλα και το «ευ αγωνίζεσθαι», στην Κρήτη του ασφαλούς προορισμού και της φιλοξενίας, της ομορφιάς και του φιλότιμου. Παράλληλα προέτρεψε τους Γερμανούς αθλητές να γίνουν πρεσβευτές της χώρας μας στην πατρίδα τους και να μεταφέρουν την εμπειρία τους από την Κρήτη.

Ο κ. Αρναουτάκης καταχειροκροτήθηκε στο σημείο του χαιρετισμού του, που ανέφερε «Η Ελλάδα είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσει να είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Επίσης αίσθηση προκάλεσε στους Γερμανούς αθλητές το δώρο που έλαβαν από την –πάντα εξωστρεφή- Περιφέρεια Κρήτης: μια Κρητική παραδοσιακή βούρια, με τοπικά προϊόντα.

Μάλιστα οι ίδιοι οι Γερμανοί αθλητές στις δηλώσεις τους εκτός των άλλων εκθείασαν την Κρητική κουζίνα, αλλά και τις πρωτόγνωρες γι’ αυτούς κλιματολογικές συνθήκες, λέγοντας ότι θα μεταφέρουν στην πατρίδα τους τα καλύτερα για την εμπειρία τους από την Κρήτη.

Στην εκδήλωση, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης παραβρέθηκε και ο Κρητικός Παραολυμπιονίκης, Μανόλης Στεφανουδάκης, ο οποίος κέρδισε στο Λονδίνο το χάλκινο μετάλλιο σε ειδική κατηγορία στο ακόντιο.

Ο Μανόλης Στεφανουδάκης, καλωσορίζοντας τους Γερμανανούς αθλητές τους οποίους και χαιρέτησε, γνώρισε την αποθέωση, ενώ είχε εγκάρδιες συνομιλίες με άλλους παραολυμπιονίκες, ζώντας μοναδικές στιγμές, που μόνο ο αθλητισμός μπορεί να δώσει, καθώς αποδεδειγμένα ενώνει λαούς και ανθρώπους και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για διοργανώσεις, όπως είναι οι Ολυμπιάδες. «Χαίρομαι ιδιαίτερα σαν Κρητικός, που οι Γερμανοί Ολυμπιονίκες επέλεξαν τον τόπο μας για τις διακοπές του και με τιμά το γεγονός που μπόρεσα να είμαι ανάμεσα τους σε μια τέτοια σημαντική εκδήλωση γι’ αυτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης η Γερμανίδα παραολυμπιονίκης Άννα Σάφεμπεργκ, που είχε θερμή χειραψία με τον Μ. Στεφανουδάκη, δήλωσε: «Αισθάνομαι δέος που βρίσκομαι στην Κρήτη του Μινωικού πολιτισμού και στην Ελλάδα του Ολυμπισμού. Το νησί σας και η χώρα σας είναι θαυμάσιοι προορισμοί και θα μείνουν για πάντα στην καρδιά μου.»

Μάλιστα δεν αποκλείεται η παρουσία του Μ. Στεφανουδάκηστην εκδήλωση να έφερε γούρι στον CHAMPION OF THE YEAR καθώς ο Gerd Schonenfeld που απέσπασε το βραβείο είναι επίσης Παραολυμπιονίκης και αυτό -όπως δήλωσε -τον κάνει χαρούμενο για ένα λόγο παραπάνω. «Εύχομαι η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση με τη βοήθεια της Γερμανίας» δήλωσε ο Γερμανός υπερπρωταθλητής με τα 22 χρυσά μετάλλια στο σκι.

Η εκδήλωση- σημαντικό γεγονός επίσης για την Κρήτη ως τόπος διεξαγωγής- έτυχε ιδιαίτερης προβολής στα Γερμανικά μίντια, καθώς την κατέγραψαν περισσότεροι από 30 Γερμανοί δημοσιογράφοι, που μετέφεραν στην πατρίδα τους το γεγονός σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα, προβάλλοντας παράλληλα και τη Μεγαλόνησο και τις ομορφιές της. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι την εκδήλωση παρουσίασαν δύο εκ των κορυφαίων Γερμανών παρουσιαστών σ’ επίπεδο εκπομπών talk show, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το βίντεο που είχαν φτιάξει με τις περιπλανήσεις των Γερμανών Ολυμπιονικών στην Κρήτη, το ποίο και απεικόνιζε τη μαγεία του Κρητικού τοπίου.

Εκτός από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Χριστόφορος Καπαρουνάκης (που μετέφερε και μήνυμα της Υπουργού Πολιτισμού Όλγας Κεφαλογιάννη) και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Δημήτρης Κουνενάκης, ενώ παρέστη και ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης.

Η παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης στην εκδήλωση έτυχε ευμενών σχολίων τόσο από τους επικεφαλής της Γερμανικής αποστολής, όσο και από εκπροσώπους κορυφαίων χορηγών και ταξιδιωτικών γραφείων, αλλά και από το Διευθυντή της Robinson στην Ελλάδα, Μιχάλη Πεδιαδιτάκη, ο οποίος τόνισε πόσο σημαντική είναι η απόφαση της Γερμανικής Ολυμπιακής Επιτροπής, να φέρει στην Κρήτη την αφρόκρεμα του αθλητισμού της, που κατατάσσεται παγκοσμίως στις μεγαλύτερες δυνάμεις.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε πάρτυ σε πισίνα του ξενοδοχείου, όπου οι Γερμανοί αθλητές είχαν την ευκαιρία ν’ απολαύσουν τηνΚρητική μουσική, αλλά και να χορέψουν σε Ευρωπαϊούς και εθνικούς τους ρυθμούς....

Δεν υπάρχουν σχόλια: