16.9.12

"Σκληρή και παράνομη η προφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη" ...


crime.gr


"Σκληρή απόφαση και κατάσταση ακραίας παρανομίας" χαρακτηρίζει την προφυλάκιση της Βίκυς Σταμάτη η Ένωση Πολιτών για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Σε επιστολή που έστειλαν τα μέλη της, μέσω του...

προέδρου, Γιώργου Ματαγού, προς το Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, στρέφονται ουσιαστικά εναντίον του ανακριτή της υπόθεσης Τσοζατζόπουλου, Γαβριήλ Μαλλή, στο οποίο προσάπτεται "υπέρμετρη σκληρότητα για μια γυναίκα που είναι μητέρα ενός ανηλίκου παιδιού το οποίο στερείται και τους δυο γονείς του".

Στην τετρασέλιδη αναφορά που ανατέθηκε προς έρευνα στο Εισαγγελέα Εφετών αναφέρεται:

"Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα, σας ζητούμε ως θεσμικό εγγυητήτης αδέκαστης απονομής της Δικαιοσύνης, να ερευνήσετε όλα τα στοιχεία για την προφυλάκιση της και ειδικά για την ευρύ δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση στα ΜΜΕ, λόγω του συζύγου της πολιτικού, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, πειθαρχικές, ποινικές και άλλες, ακόμα και σε αυτούς που ωφελήθηκαν λόγω της ιδιότητας και της θέσεως τους, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, χωρίς εξαιρέσεις,μεροληψία και εμπάθεια, δυνάμει της οποίας στηρίζεται και επιβάλλεται η άμεση αποφυλάκιση της εν λόγω καταδιωκομένης, συζύγου και μητέρας".

Η επιστολή κοινοποιείται στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, αλλά και αρμόδιους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν και αρμόδιο Επίτροπο Δικαιοσύνης, στον επικεφαλής για την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Εξευτελιστικής Μεταχείρισης).

Επισημαίνεται μάλιστα ότι "στην περίπτωση της Βίκυς Σταμάτη, εξαντλήθηκε κάθε αυστηρότητα εξαιτίας της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε η υπόθεση του συζύγου της".

Η επιστολή επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η Σταμάτη είναι μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, 5, 5 ετών, του οποίου ο πατέρας είναι επίσης φυλακισμένος και ως εκ τούτου τίθεται σοβαρό ζήτημα για την τύχη του.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η Βίκυ Σταμάτη είναι γνωστής διαμονής και επιπλέον, εχει δηλώσει πρόθυμη ενώπιον της Δικαιοσύνης να συνδράμει στη διαλεύκανση της υπόθεσης για τον τρόπο απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων του συζύγου της.

Επίσης, αφήνονται αιχμές σε βάρος του ανακριτή της υπόθεσης, καθώς, όπως τονίζεται δεν προστατεύτηκε το απαραβίαστο της ανακριτικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να δοθούν προσωπικά δεδομένα της στη δημοσιότητα και να επηρεαστεί η ανακριτή διαδικασίακαι η κοινή γνώμη σε βάρος της.

Τονίζεται εξάλλου ότι στην προκειμένη περίπτωση παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και διατάξεις του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: