6.9.12

Πως μπορεί να επιβιώσει ο έλληνας ασθενής!...


Αυτός είναι ο τίτλος σχολίου της Christiane Schlötzer, που κατέχει της θέση της αναπληρώτριας για θέματα εξωτερικής πολιτικής στην έγκυρη εφημερίδα του Μονάχου, Süddeutsche Zeitung.
Η Γερμανίδα δημοσιογράφος, η οποία είναι πάντα άριστα ενημερωμένη για την κατάσταση στην...
Ελλάδα, αποτυπώνει στο σχόλιό της τη σημερινή εικόνα της ελληνικής πραγματικότητας και επισημαίνει τα αυτονόητα που δεν γίνονται, ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ε.Ε.
Βρίσκουμε τόσο ενδιαφέρον το σχόλιο της Christiane Schlötzer , γι΄αυτό και το παραθέτουμε αυτούσιο:

«Η καγκελάριος Angela Merkel, είπε πρόσφατα με κάθε σαφήνεια: Ελλάδα και Γερμανία εκτιμούν διαφορετικά την βαθιά κρίση που μαστίζει τη Νότια Ευρώπη. Η Merkel, εξέφρασε την ευχή, να περιοριστεί αυτή η διαφορά εκτίμησης. Αυτό ήταν μια απλοϊκή επιθυμία, για το λόγο ότι πολλοί Γερμανοί και άλλοι Ευρωπαίοι, εξακολουθούν να καταλογίζουν στην Ελλάδα ότι δεν εφάρμοσαν στο βαθμό που έπρεπε τα μέτρα λιτότητας. Ενώ αντίθετα πολλοί Έλληνες αισθάνονται ότι τα μέτρα των διεθνών δανειστών τους σαν μολύβι πάνω στα κεφάλια και τις πλάτες τους.
Τι έχει να πει κανείς στους έλληνες γονείς που τα παιδιά τους θα τρέμουν στις παγωμένες σκοτεινές σχολικές αίθουσες το χειμώνα; Διότι τα δημοτικά σχολεία δεν θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους λογαριασμούς για ρεύμα και πετρέλαιο. Η σε ένα έλληνα αστυνομικό με μισθό 700 ευρώ τον μήνα, αντιμέτωπο με την οργή των πολιτών στους δρόμους; Ή τι θα πει κανείς στους συνταξιούχους που εισβάλουν στο γραφείο του υπουργού Υγείας; Διότι από τη Δευτέρα θα πρέπει να πληρώνουν για τα φάρμακά τους στα Φαρμακεία , διότι με την ύφεση τα ταμεία γίνονται όλο και φτωχότερα. Τα αποθεματικά των ταμείων εξανεμίστηκαν διότι είχαν επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα. Με το κούρεμα έχασαν ακριβώς 8,3 δις ευρώ.

Η λίστα της ντροπής

Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι Έλληνες που διαμένουν στις καλύτερες περιοχές της Αθήνας που σφυρίζουν αδιάφορα στην κρίση. Το υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε μία ακόμη λίστα της ντροπής. Σύμφωνα με την οποία στην πλουσιότερη περιοχή της Αθήνας δήλωσαν για το 2010 ετήσιο εισόδημα μισού εκατομμυρίου.
Αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία μεγάλης ελληνικής τράπεζας τα οποία δείχνουν ότι, μεταξύ 2003 και 2010. γιατροί και δικηγόροι φέρονται να πλήρωσαν για τόκους δανείων πάνω από το 100% του εισοδήματός τους – κάτι που δεν είναι δυνατόν να ισχύει. Οι τράπεζες προφανώς δεν πίστεψαν τα στοιχεία για τα υποτιθέμενα εισοδήματα των πελατών τους, δέχτηκαν σιωπηρά υψηλότερα εισοδήματα, διαφορετικά δεν θα τους χορηγούσαν δάνεια.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 1/3 του δημόσιου ελλείμματος οφείλεται στη φοροδιαφυγή. Και αυτό είναι απόλυτα λογικό.
Το τελευταίο δεν είναι νέο ως διαπίστωση. Πως όμως αντιμετωπίζεται;
Φοροφυγάδες και καταζητούμενοι, διώκονται εντωμεταξύ στην Ελλάδα με μεγαλύτερο ζήλο. Αυτό όμως δεν θα σώσει τη χώρα διότι η καταδίωξη των μαύρων προβάτων απαιτεί χρόνο, ενώ η ύφεση όλο και βαθαίνει. Τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία πιέζεται να πάρει η Αθήνα, στοχεύουν τους μισθούς και τις συντάξεις δημοσίων λειτουργών. Στην ιδιωτική οικονομία έχουν ήδη μειωθεί ιδιαίτερα πολύ.
Πρέπει να κάνει οικονομία όποιος δεν έχει τίποτα και αυτό ισχύει και για το κράτος και για τους πολίτες. Έτσι όμως η Ελλάδα κάνει οικονομίες που οδηγούν μέχρι θανάτου. Η χώρα εσωτερικά καταρρέει.

Η Τρόικα χρειάζεται θάρρος

Η πολιτική της Τρόικας των δανειστών – Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ – δεν έχει κάνει μέχρι τώρα τίποτα, για την εξυγίανση της Ελλάδας. Οι μεταρρυθμίσεις και η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είναι βέβαια σημαντικές για την επιβίωση, αλλά η χώρα δεν βγαίνει από την ύφεση, και δεν θα μπορέσει να αναδιαρθρώσει περαιτέρω και να εξυπηρετήσει τα χρέη της. Όλα τα χρήματα που δίδονται στην Αθήνα λειτουργούν σαν την σταγόνα στην καυτή πέτρα. Το ότι συνολικά το πρόγραμμα δεν βγαίνει είναι από καιρό αντιληπτό. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, επίσης και η γερμανική, δεν είχαν καθυστερήσει για πολύ να κατονομάσουν τους πολιτικά υπεύθυνους στην Αθήνα για την κρίση – τα μεγάλα κόμματα, που προστατεύον ακόμη μέχρι σήμερα την πελατεία τους.
Και βέβαια η Ελλάδα χρειάζεται πίεση για μεταρρυθμίσεις. Και ασφαλώς η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερες οικονομίες. Αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Είναι καλύτερα και κοστίζει λιγότερο να κλείσει δημόσιες υπηρεσίες αντί να τις χρηματοδοτεί, ακόμη και αν πρέπει αντί μισθούς να καταβάλλει συντάξεις. Το κράτος να γίνει μικρότερο, να ενισχυθεί η οικονομία. Η συνταγή δεν είναι νέα. Αυτό μέχρι τώρα δεν έχει γίνει. Οι επιχειρήσεις, που με νύχια και με δόντια έχουν διασωθεί χρειάζονται αέρα να αναπνεύσουν. Η ΕΚΤ πρέπει να διερωτηθεί, γιατί το φθηνό της χρήμα που διοχετεύθηκε και στις ελληνικές τράπεζες, δεν έφθασε ακόμη στην πραγματική οικονομία;
Η Τρόικα στην αποφασιστικής σημασίας επικείμενη μετάβασή της στην Αθήνα, θα πρέπει να χαράξει νέους δρόμους κα όχι να εξετάσει αν έχουν εφαρμοστεί οι δεσμεύσεις. Διότι η τήρηση της καθορισμένης θεραπείας δεν ωφελεί, αν ο ασθενής πεθάνει μετά», καταλήγει η σχολιογράφος...
kentri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: