22.9.12

Από Δευτέρα, δίαιτα...


Eλενα Ακρίτα

Και τι δίαιτα! Μέσα σε δύο Μνημόνια, χάνεις 10 κιλά εγγυημένα. Πρόκειται για μια νέα επιστημονική μέθοδο αδυνατίσματος που δεν βασίζεται στις πρωτεΐνες, στις θερμίδες και τα συναφή. Απλώς δεν... τρως. Τόσο λιτά, τόσο επαναστατικά. Ξυπνάς τη Δευτέρα το πρωί κι ό,τι έφαγες, έφαγες. Από δω και μπρος θα ακολουθήσεις την υγιεινή διατροφή του Αγίου Φραγκίσκου της Ασσίζης: ρίζες και άγριο μέλι!
Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Οσο το εισόδημα των Ελλήνων πέφτει τόσο οι τιμές στα σουπερμάρκετ ανεβαίνουν. Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Οσο κόβουν μισθούς και συντάξεις τόσο εκτοξεύεται το πετρέλαιο στα ύψη. Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Αυτός ο χειμώνας προβλέπεται να είναι ο χειρότερος μετά την Κατοχή! Τα 'μαθες τα νέα, πατέρα; Δύο κατηγορίες Ελλήνων θα επιβιώσουν φέτος: 1. Οσοι έχουν γερή κράση και μπράτσο σίδερο. 2. Οποιο λαμόγιο έχει κάνει τα κουμάντα του με μίζες, λαδώματα, αδήλωτα εισοδήματα, συντάξεις τυφλών και αποδείξεις γιοκ.
Από Δεύτερα, δίαιτα. Ερχονται τα νέα μέτρα. Τα οποία μέτρα, το ΠΑΣΟΚ λέει πως δεν τα ξέρει ακόμα. Γιατί, λέει, δεν το ενημέρωσαν. Γιατί, λέει, ήταν να στείλει μέιλ ο Στουρνάρας. Και δεν έστειλε...
Και αντί να πάρουν τον Στουρνάρα στο κινητό και να του πουν, «τι έγινε, ρε λεβέντη, κόκαλα έχει εκείνο το μέιλ;», άρχισαν να βγαίνουν στα κανάλια παραμονή των μέτρων. Αχ, τι πάθαμε, αχ, όλα απ' τα χέρια μας περνάνε πια, αχ, δεν ξέρετε τι τραβάμε με αυτόν τον Στουρνάρα, αχ μας είπε θα το στείλει, του είπαμε να το στείλει, μετά μας είπε, μετά του είπαμε, μου 'πες, σου 'πα, σούξου μούξου μανταλάκια - με κάτι τέτοιες αηδίες κάθονται κι ασχολούνται οι πολιτικοί άνδρες.
Καλά, πέρα από πλάκα, δεν υπάρχει αυτό! Επικοινωνιακά, πολιτικά, όπως θες πάρ' το, αυτό που ζούμε - είτε δεν υπάρχει είτε συμβαίνει σε ένα παράλληλο Σύμπαν. Μεσήλικοι άνθρωποι να σαχλαμαρίζουν σε αυτό το επίπεδο: «Κύριε, κύριε, ο Στουρνάρας δεν με παίζει!». Τα λένε στο κανάλι, να πάει τώρα το κανάλι να δείρει τον υπουργό Οικονομικών που δεν παίζει το ΠΑΣΟΚ. Και ότι τα καλά παιδάκια τη μοιράζονται την μπάλα, μια το ένα, μια το άλλο! Εδώ ο κόσμος καίγεται, οι άλλοι ψάχνονται μη χάσουν ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ψηφοφόρους και βρήκαν τον καλύτερο τρόπο. Τη στιγμή που ο Ελληνας δεν έχει ψωμί να φάει και πετρέλαιο να ζεσταθεί, θα κάτσει να ασχοληθεί ειδικά τώρα ποιος παίζει ποιον στο γήπεδο ποιανού.
Αλλά βλέπεις, αυτά παθαίνουν οι κόκκινες γραμμές όταν γίνονται ροζ. Οταν καταντάνε 090. Οταν βάζεις τόσο, μα τόσο νερό στο κρασί σου που τελικά πίνεις το νεράκι γάργαρο και σκέτο... Γιατί, αν δεν απατώμαι, λίγο - πολύ όλοι - ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα προτίμησαν στην κάλπη - επαναδιαπραγμάτευση ψήφισαν. Αν δεν απατώμαι, όλα, μα όλα τα κόμματα μας δήλωναν ότι θα χτυπήσουν δυναμικά το χέρι στο τραπέζι της τρόικας. Αν δεν απατώμαι, όλοι, μα όλοι προεκλογικά μίλησαν για έναν γονατισμένο λαό που δεν αντέχει άλλο. Και που πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια του. Και πάλι αν δεν απατώμαι, το «όχι» τους δεν το ακούσαμε ακόμα. Και πάλι αν δεν απατώμαι - αν το «ναι σε όλα» λέγεται «επαναδιαπραγμάτευση», τότε ή το δικό μας λεξικό είναι για πέταμα ή εκείνοι έβγαλαν τους προεκλογικούς τους λόγους σε άψογα σανσκριτικά και δεν συνεννοηθήκαμε!
Από Δευτέρα, δίαιτα... Και για να μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας: αυτό το παραμύθι με τους καλούς έλληνες πολιτικούς και την κακιά τρόικα κάποτε πρέπει να σταματήσει. Η τρόικα τη δουλίτσα της κάνει. Η τρόικα άλλων συμφέροντα εξυπηρετεί και δεν το κρύβει η κοπελιά. Η τρόικα δεν ήρθε να μας πατήσει κάτω γιατί είναι σαδίστρια. Η τρόικα ήρθε να μας πατήσει κάτω γιατί είναι υπάλληλος. Αυτό που θα της πουν τα αφεντικά της, αυτό θα κάνει.
Ξηγημένα πράγματα. Μην καθόμαστε σαν τους ηλίθιους να κάνουμε ψυχανάλυση στον Τόμσεν. Ο Τόμσεν δεν πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή: να ρίξει κι άλλο τους μισθούς, να πατώσουν κι άλλοι οι συντάξεις, να πεινάσουν κι άλλο οι άνεργοι... Κι άλλο, κι άλλο, κι άλλο - γιατί αυτή τη θεραπευτική αγωγή του είπε ο ψυχίατρός του να ακολουθήσει... Και, στην τελική, εμείς δεν ψηφίσαμε τον Τόμσεν. Εμείς ψηφίσαμε αυτούς που (υποτίθεται ότι) θα πατήσουν πόδι στον Τόμσεν. Ή, μάλλον, στα αφεντικά του Τόμσεν...
Από Δεύτερα, δίαιτα... Στα δύο Μνημόνια χάνεις 10 κιλά. Εγγυημένα. Και αν δεν τα χάσεις, σου επιστρέφουμε τα λεφτά σου πίσω!
Γιατί, τα 'μαθες πατέρα; Λεφτά υπάρχουν!
TA NEA


Δεν υπάρχουν σχόλια: