10.9.12

Διαπραγματευτική μάχη Σαμαρά με τρόικα...


Προσπάθεια ώστε το πακέτο των περικοπών να αγγίξει όσο λιγότερο γίνεται τις ασθενέστερες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες...
Διαπραγματευτική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή θα δώσει η κυβέρνηση με την τρόικα, όπως λένε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, για να...

αποτραπούν περαιτέρω κοινωνικές αδικίες ενόψει της οριστικοποίησης του πακέτου των μέτρων 11,88 δισ. ευρώ.

Αναμφίβολα, όπως παραδέχονται και οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, τα μέτρα είναι πολύ σκληρά και επώδυνα και πλέον το βάρος πέφτει στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και στις διαπραγματεύσεις που θα έχει νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας με την τρόικα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι και η συνάντησή του την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στη Φρανκφούρτη με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει τους εκπροσώπους της τρόικας, Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μόρς, ότι πρέπει το πακέτο των περικοπών να αγγίξει όσο λιγότερο γίνεται τις ασθενέστερες κοινωνικά και οι οικονομικά ομάδες και κυρίως θα προσπαθήσει να διασωθούν τα αναπηρικά επιδόματα, οι αγροτικές συντάξεις.

«Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμες και εναλλακτικές προτάσεις, αλλά θα δοθεί μάχη έως το τέλος προκειμένου να εγκριθούν όσα περισσότερα γίνεται από την αρχική πρόταση», ανέφερε στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.

Ένα από τα όπλα του κ. Σαμαρά στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τη συμφωνία της τρόικας στο πακέτο, όπως έχει διαμορφωθεί από ελληνικής πλευράς, θα είναι και η διελκυστίνδα ανάμεσα σε ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ και οι κόκκινες γραμμές που θέτουν.

Ο Πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι το κλίμα αλλάζει στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία, να κερδίσει το στοίχημα της παραμονής στην ευρωζώνη, επιδιώκει το πακέτο να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο αλλά και να συνοδεύεται από αναπτυξιακό πλαίσιο που θα απαλύνει την πίκρα.

«Η μάχη είναι δύσκολη και θα είναι μέχρι τέλους» λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που η τρόικα επιμένει στη σκληρή γραμμή και απέρριψε μέτρα 2,5-3 δισ. ευρώ από τη λίστα της κυβέρνησης και θέτει θέμα και πάλι απολύσεων στο δημόσιο τομέα και μειώσεων στις συντάξεις, με το σκεπτικό ότι μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση δαπανών.

Ο κ. Σαμαράς, έχοντας στα χέρια του το ενιαίο μέτωπο που υπάρχει με τους κυβερνητικούς εταίρους έναντι των πιστωτών_ όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου_ θα επιχειρήσει να τους πείσει ότι δεν μπορεί να υπάρξει κοινωνική αποδοχή των μέτρων, εάν π.χ. κοπούν οι συντάξεις οριζόντια, μειωθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και τα κοινωνικά επιδόματα, κ.α. και θα τους θέσει υπόψη τους και τις αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς.

Τα βασικά αγκάθια είναι εφεδρεία, φορολογικά έσοδα, αμυντικές δαπάνες και το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει αδιέξοδο στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα σε περίπτωση που οι εκπρόσωποί της είναι αμετακίνητοι.

Ουσιαστικά θα πρόκειται για διαπραγμάτευση, μέσω της οποίας θα επιχειρηθεί να αρθεί το αδιέξοδο, εάν υπάρξει, με τον Πρωθυπουργό να έχει και ως επιχείρημα ότι είναι αδύνάτο να πιαστούν οι στόχοι στα έσοδα με τόσο μεγάλη ύφεση για πέμπτο έτος (αντί για 4-5% της αρχικής πρόβλεψης, πλέον είναι περίπου στο 7%), ενώ η ανεργία είναι στα ύψη και έφθασε περίπου στο 25%.

«Αυτό που ζητάνε είναι απολύσεις και μείωση συντάξεων και μισθών» τονίζει τακτικός συνομιλητής του κ. Σαμαρά και σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός «θα παλέψει να τους πείσει ότι και χωρίς απολύσεις μπορούν να γίνουν οι προβλεπόμενες εξοικονομήσεις»....
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: