22.9.12

Να αναλάβει πρωτοβουλίες η κυβέρνηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις...


Οι Γερμανοί δεν έχουν καμιά διάθεση να πληρώσουν πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν την αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Όπως...

δήλωσε:

"Η γερμανική κυβέρνηση για δεύτερη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρεί να κλείσει με άκομψο και βίαιο τρόπο το ζήτημα των κατοχικών υποχρεώσεών της (κατοχικό δάνειο, αποζημιώσεις, κλαπέντες θησαυροί).

Τι επιδιώκει άραγε να προλάβει, τη στιγμή μάλιστα που και στις δύο χρονικά περιπτώσεις δεν υπήρξε όχληση από την ελληνική πλευρά;


Η γερμανική στάση δηλώνει πλήρη αδυναμία και γι αυτό προσπαθεί με κάθε τρόπο να κλείσει την όποια συζήτηση γύρω από το θέμα. Ωστόσο θέλει να αγνοεί ότι με τη Συνθήκη του 1953 υπήρξε συμφωνημένη αναστολή διεκδίκησης μέχρι και τη συνένωση των δύο Γερμανιών. Αγνοεί επίσης, ότι το 1995 η ελληνική κυβέρνηση με ρηματική της διακοίνωση επανέφερε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Κατόπιν τούτων οι όποιες γερμανικές δηλώσεις περί απραξίας των τελευταίων δεκαετιών είναι εκ του πονηρού.


Το ελληνικό κοινοβούλιο σύντομα έπειτα από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Αλέξη Τσίπρα και βάσει του άρθρου 44 του κανονισμού της Βουλής, είναι βέβαιο ότι θα αναλάβει διακομματικά και δια της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, συντονισμένες και συντεταγμένες πρωτοβουλίες που θα προβάλλουν με τεκμηριωμένο τρόπο, αυτό που δεν έπραξαν μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις.


Καλώ την ελληνική συγκυβέρνηση έστω και τώρα, επιδεικνύοντας το κατάλληλο εθνικό κουράγιο να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες, που ακόμα και η πρόσφατη απόφαση της Χάγης υποδεικνύει ότι πρέπει να ληφθούν" .

Δεν υπάρχουν σχόλια: