2.9.12

Αποφεύγονται οι οριζόντιες περικοπές – «Αγκάθι» τα δώρα...


Στην συνάντηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους μέσα στην εβδομάδα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα των 11.5 δισ. ευρώ.

Η φράση του Πρωθυπουργού στο... υπουργικό συμβούλιο που χαρακτήρισε «Ευαγγέλιο» την προγραμματική συμφωνία δείχνει πως πιθανότατα δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Αυτό που γνωρίζω είναι ότι σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε επιχειρήσει να είναι κλιμακωτές οι περικοπές. Η περίπτωση των δώρων είναι διαφορετική λίγο αλλά αν αφήσουμε το ένα θα πρέπει να αυξήσουμε κάτι άλλο. Είναι μια ανελέητη εξίσωση. Έσοδα - δαπάνες θα πρέπει κάποια στιγμή να τα εξισώσουμε. Εάν δεν κόψουμε αυτό θα πρέπει από κάπου αλλού. Και όλα αυτά θέλουμε να είναι προσωρινά γι’ αυτό και η εντολή του πρωθυπουργού χθες στους υπουργούς του ήταν βρέστε τρόπο να αυξήσετε τα έσοδα. Οι δαπάνες δεν πάνε παρακάτω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σίμος Κεδίκογλου.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας τονίζει πως στόχος είναι να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη. «Δεν υπάρχει ήπια προσαρμογή, η προσπάθεια μας είναι τα μέτρα να είναι δίκαια». Παράλληλα σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο δεν θα περιοριστούν μόνον στα ειδικά μισθολόγια αλλά θα εστιάζουν στη λειτουργία του κράτους. Αναγνωρίζει πάντως ότι παραμένουν στην κυβέρνηση οι ανησυχίες για το σκέλος των εσόδων.

Θα ψηφίσουμε τα μέτρα μόνο αν ενταχθούν σε ένα συνολικότερο σχέδιο ανάπτυξης δηλώνει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο κ. Κουβέλης τονίζει ότι θέλει να επιτύχει το κυβερνητικό έργο «αλλά δεν το στηρίζει άκριτα». Σημείωνει πάντως πως η πολιτική σταθερότητα και η παραμονή της χώρας στο ευρω εξακολουθούν να αποτελούν την κεντρική του προτεραιότητα.

Καλεί τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που διατυπώνουν ενστάσεις στα μέτρα να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα παραμείνουν στο κόμμα καθώς δεν πρόκειται να τους διαγράψει, αν καταψηφίσουν .

Οι κρίσιμοι σταθμοί πριν από τα μέτρα

Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται ιδιαιτέρως κρίσιμες για την ανάκτηση της αξιοπιστίας που η κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτο στόχο καθώς, τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός οικονομικών θα έχουν πολύ σημαντικές επαφές.

• Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου Στουρνάρας – Σόιμπλε στο Βερολίνο

• Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου Σαμαράς – Ρομπάι

• Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου εγκαίνια ΔΕΘ

• Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου Στουρνάρας – Τρόικα

• Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου Σαμαράς – Τρόικα

• Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου Σαμαράς – Ντράγκι στην Φρανκφούρτη

• Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσχοβισί

• Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου συνεδρίαση Eurogroup στην Κύπρο

• Παρασκευή 19 Οκτωβρίου Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες

Η έκθεση της Τρόικας, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα Σεπτέμβρη θα κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ελληνικό αίτημα για την επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος αλλά και την δόση των 31 δισ. ευρώ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: