27.9.12

Τελευταίος γύρος για τους αρχηγούς...


Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, συσκέπτονται εκ νέου σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να «κλειδώσει» από την... πλευρά των κυβερνητικών εταίρων το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ με περικοπές, διαρθρωτικά μέτρα και φορολογικά έσοδα και να ξεκινήσει την προσεχή Δευτέρα ο τελευταίος γύρος των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει πλέον χρονικό περιθώριο για νέες καθυστερήσεις και ευελπιστούν ότι η σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών θα είναι και η καταληκτική.
Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος, με τις τελευταίες παρατηρήσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ στον φάκελό του, αμέσως μετά την αποχώρησή του από το γραφείο του κ. Βενιζέλου μετέβη αργά χθες το βράδυ στο Μαξίμου για νέα σύσκεψη υπό τον κ. Σαμαρά.
Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, πάντως, επισημαίνουν ότι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης εξαρτάται απόλυτα από την πλευρά των δανειστών, καθώς παραμένει ανοικτό αν το τελικό σχέδιο των μέτρων θα εγκριθεί άμεσα από τους εκπροσώπους της τρόικας ή θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.
Στην περίπτωση που η διαπραγμάτευση με την τρόικα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επόμενη κιόλας ημέρα να προωθήσει το επώδυνο πακέτο στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί ως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας. Διαφορετικά, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα κατατεθεί τη Δευτέρα με ένα περίγραμμα των μέτρων, ενώ η ψήφισή τους θα παραμένει σε εκκρεμότητα έως τη συνεδρίαση του Eurogrpoup, στις 8 Οκτωβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο σχετικός νόμος θα προωθηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή σε ένα και μόνον άρθρο.

ΤΟ ΟΡΟΣΗΜΟ. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ζωτικής σημασίας να έχουν ψηφιστεί τα μέτρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου), οπότε αναμένεται να υποβληθεί και επισήμως το αίτημα για τη διετή επιμήκυνση, αλλά και να ξεκλειδώσει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί με διάγγελμα στους πολίτες, προβάλλοντας την κρισιμότητα της κατάστασης που καθιστά αναπόφευκτη, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του, τη λήψη των νέων μέτρων.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: