30.9.12

Δεν υπάρχουν πολλές, ακόμη, «ζωές»...



Η έγκριση των μέτρων δεν θα είναι το τέλος μιας δύσκολης πορείας, αλλά η αρχή μιας νέας, που θα είναι η δυσκολότερη όλων των προηγούμενων...
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σταυροδρόμι. Αν όλα πάνε καλά και το πακέτο των - πολύ σκληρών - μέτρων «κλειδώσει» και περάσει από τη Βουλή, της δίνεται μια... τελευταία, ίσως, ευκαιρία. Να αντλήσει 31,5 δισ. ευρώ και να τα αξιοποιήσει - επιτέλους - σωστά, για το κοινό καλό.

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς και οι συν αυτώ, για να ένα πράγμα θα πρέπει να είναι σίγουροι: δεν θα έχουν άλλη τέτοια δυνατότητα στην κυβερνητική τους θητεία. Αν αποτύχουν, η πτώση τους θα αρχίσει ξαφνικά να διαγράφεται με πολύ "ζωντανά χρώματα" στον ορατό ορίζοντα. Ο λόγος είναι απλός. Ο πολιτικός χρόνος στην Ελλάδα έχει μειωθεί απελπιστικά πολύ και τέτοιες πολυτέλειες δεν υπάρχουν.

Η δόση των 31,5 δισ. ευρώ είναι η μεγαλύτερη που έχει πάρει η Ελλάδα από ενάρξεως του προγράμματος αναδιάρθρωσης της οικονομίας της. Άν τελικά καταφέρει να τα αντλήσει, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα λύθηκαν: Πολύ δύσκολα θα μπορέσει να βγει και να ζητήσει κι άλλα κεφάλαια, πριν εκπληρώσει τους όρους που προκύπτουν απ' αυτή τη διαπραγμάτευση. Κι αν αποτύχει, τότε καλά θα κάνει να αρχίσει να συμβιβάζεται με τα χειρότερα ενδεχόμενα.

Βεβαίως, υπάρχει και η αισιόδοξη εκδοχή του σεναρίου, που λέει ότι οι εταίροι μας δεν θα μας αφήσουν να ναυαγήσουμε, γιατί θα τους κοστίσει πολλά. Ο αντίλογος, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι ήδη τους κοστίζουμε πάρα πολλά. Δόση των 31,5 δισ. ευρώ, δεν δίνεται ακριβώς κάθε μέρα. Γι' αυτό και καλό θα είναι αυτή τη φορά, η χώρα και η υπεύθυνη κυβέρνησή της να μην αφήσουν άλλη μια "ζωή", πιθανότατα την τελευταία, να πάει χαμένη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αργά αλλά σταθερά θα πρέπει να αντιληφθούν ότι και τα δικά τους περιθώρια στενεύουν. Δυστυχώς ή ευτυχώς, γι αυτούς, ακόμα και η έγκριση των μέτρων δεν θα είναι το τέλος μιας δύσκολης πορείας, αλλά η αρχή μιας νέας, που θα είναι δυσκολότερη όλων των προηγούμενων. Για τον απλό λόγο ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να καταλήξει κάπου...

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: