16.9.12

Βγάζουν στο "σφυρί" τα σπίτια τους για να γλιτώσουν τους φόρους ...


Το 10% αγγίζει η πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Πάτρα, συγκριτικά με το 2011, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο μήνα. Παράγοντες της ... κτηματαγοράς έλεγαν σήμερα ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ιδιοκτητών ακινήτων που επιθυμούν να πουλήσουν την περιουσία τους καθώς δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην «βροχή» φόρων που έχει επιβάλει το Υπουργείο Οικονομικών (ΕΤΑΚ, «χαράτσι», ΦΑΠ, άμεση φορολόγηση κ.λπ.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων Ελλάδας Κώστας Βλαχάκης παραδέχεται ότι τα περισσότερα συμβόλαια που υπογράφονται σήμερα αφορούν περιπτώσεις πωλητών που δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στην συντήρηση των ιδιοκτησιών τους. Στην Πάτρα δε, όπως ανέφεραν δικηγόροι η πλειονότητα των σπιτιών που πωλούνται είναι σε τιμές αρκετά κάτω από τις αντικειμενικές! Εν τούτοις, παρά τις χαμηλές τιμές, τα συμβόλαια μεταβίβασης κατοικιών μέσα σ’ ένα χρόνο έχουν μειωθεί κατά 80% καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές. Η Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Αχαΐας Κυριακή Αθανασιάδου έχει αναρίθμητες φορές καταγγείλει την σφοδρή επίθεση που οι κυβερνήσεις έχουν εξαπολύσει κατά των ιδιοκτητών ακινήτων ενώ ο Πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς λέει ότι ιδιοκτήτες που είχαν αγοράσει σπίτια με σκοπό την εκμετάλλευση τους σπεύδουν τώρα να τα πουλήσουν μην αντέχοντας την πληρωμή υπέρογκων ποσών σε φόρους, δοθείσης και της σημαντικής πτώσης στις τιμές των ενοικίων.

Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες έχουν να αντιμετωπίσουν και την… αφερεγγυότητα των ενοικιαστών. Ένας στους δυο ενοικιαστές καθυστερεί την καταβολή του μισθώματος ακόμα και για περίοδο έξι μηνών!

Έπειτα από δύο χρόνια «αντίστασης» οι τιμές των κατοικιών άρχισαν εφέτος να κατρακυλούν καθώς βουλιάζουν και οι συναλλαγές, οι οποίες έχουν περιοριστεί στο μισό σε σχέση με το 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, (Δείκτης Τιμών και Συναλλαγών επί οικιστικών ακινήτων) οι τιμές των διαμερισμάτων το δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος - Μάιος - Ιούνιος) του 2012 ήταν κατά μέσον όρο μειωμένες κατά 10,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Η πτώση των τιμών ήταν μεγαλύτερη στην Αθήνα (10,8%), ακόμη υψηλότερη στη Θεσσαλονίκη (12,4%), 9,9% στις άλλες μεγάλες πόλεις (Πάτρα, Βόλο, Καβάλα και Ηράκλειο) και 8% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η μείωση των τιμών το β' τρίμηνο του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2011 ήταν 10,8% για τα νέα διαμερίσματα (ηλικίας έως 5 ετών) και 9,7% για τα παλαιά.

Οπως εξηγεί η Τράπεζα της Ελλάδος, η σχετικά μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νεόδμητων κατοικιών αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη «ανθεκτικότητα» των τιμών των νέων κατασκευών που κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: