13.9.12

Εγκρίθηκαν από το Δικαστήριο της Ε.Ε. τα έργα μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου...


Ξεχωριστές προοπτικές ανοίγονται πλέον για τη Θεσσαλία μετά την έγκριση των έργων μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ¨Ενωσης. Η υπόθεση αυτή που έχει ταλαιπωρήσει την Θεσσαλία για πάνω από δύο δεκαετίες φαίνεται να οδεύει προς το τέλος αφού...

απομένει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μεγάλο μέρος της απόφασης πιστώνεται στον Κώστα Αγοραστό ο οποίος ασχολήθηκε επισταμένως με το θέμα...

Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι οτι οι περιβαλλοντικοί όροι δεν άλλαξαν και το φυσικό περιβάλλον θα συνεχίσει να προστατεύεται.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε αναλυτικά για το έργο

"Μετά από 25 χρόνια συνεχών αγώνων για το μεγάλο αυτό έργο και μετά την προσφυγή του Συμβουλίου της Επικρατείας με 14 προδικαστικά ερωτήματα προς το Δικαστήριο της Ε.Ε., δημοσιεύτηκε η προδικαστική απόφαση η οποία ανοίγει το δρόμο και δίνει το ΄΄πράσινο φως΄΄ για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου. Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Νομικής μας Υπηρεσίας και όλων όσων εργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή. Πλέον γίνεται ξεκάθαρο σε όλους ότι η μεταφορά νερού από μια υδατική λεκάνη σε μια άλλη είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για παρερμηνεία στο θέμα αυτό. Με τα κυριότερα σημεία της αποφάσεως εκρίθη ότι η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα και η οδηγία για την εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων δημόσιων έργων στο περιβάλλον δεν αποκλείει το επίμαχο σχέδιο της μεταφοράς νερού από την άνω ρου του Αχελώου. Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
΄΄Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν την εκτροπή του ρου ποταμού΄΄."

Δεν υπάρχουν σχόλια: