18.9.12

Κόβουν κι άλλο, μισθούς και συντάξεις...


Πυρετώδεις είναι οι συσκέψεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να κλείσει το νέο πακέτο μέτρων, ενώ η τρόικα ασκεί πιέσεις για επιπλέον περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

Ειδικότερα, από... το πακέτο περικοπών 11,5 δισ. ευρώ, λείπει ένα ποσό της τάξεως των 4 δισ. ευρώ.

Η τρόικα πιέζει ώστε το ήμισυ αυτού του ποσού, δηλαδή τα 2 δισ. ευρώ, να καλυφθούν από νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με την τρόικα έχει επανέλθει το σενάριο αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια στα 67, από την οποία υπολογίζεται ότι θα συγκεντρωθεί ποσό 1 δισ. ευρώ στη διετία.

Εφόσον, προς το παρόν τουλάχιστον, από το «τσουνάμι» των μειώσεων έχουν γλιτώσει οι συντάξεις του ΟΓΑ, φαίνεται πως για την κάλυψη του 1 δισ. ευρώ η κυβέρνηση ίσως εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών στον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε στις 2 το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και τον ενημερώνει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εν όψει μίας νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διήμερο.

Ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί στις 18:30 με τον Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force και το μεσημέρι της Τετάρτης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Aπό τις 14.00 τα στελέχη της τρόικας έχουν συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο, παρουσία και του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Στόχος είναι το πακέτο να έχει κλείσει μέχρι την Κυριακή.

Οκτώ δισ. ευρώ από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

«Τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν συμφωνηθεί σε έναν βαθμό. Απ' αυτά, τα 6,9 δισ. αφορούν περικοπές σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις», δήλωσε την Τρίτη στον ΒΗΜΑ 99,5 ο πρώην υπουργός Εργασίας και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στις συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομικών, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να αυξηθεί το ποσό αυτό, και για τον λόγο αυτό εξετάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, που θα αποδώσει άλλο 1 δισ. ευρώ.

«Αναζητείται ένα ακόμη μέτρο», είπε ο κ. Κουτρουμάνης, ώστε το ποσό να φτάσει τα 9,5 δισ. ευρώ από μέτρα αντίστοιχου περιεχομένου.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: