20.9.12

Σκηνικό έντασης στο «παρά πέντε»...

Εντάσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων προκαλεί το πακέτο των επώδυνων μέτρων λίγο πριν από την οριστικοποίησή του. Αιτία, η αδυναμία εξεύρεσης ισοδύναμων λύσεωνΜε την πρόθεση να ξεπεραστούν οι εντάσεις που προκλήθηκαν μετά και τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά περί ανυπαρξίας ισοδύναμων μέτρων, και να...
υπάρξει συμφωνία για το «πακέτο» των 11,7 δισ. ευρώ εντός των αμέσως προσεχών ωρών, προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη.
Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεν κρύβει την ενόχλησή του για τους τριγμούς που παρουσιάζονται στην κυβέρνησή του στο «παρά πέντε» της συμφωνίας με την «τρόικα», αναμένεται στην εισαγωγική του τοποθέτηση να επαναλάβει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για συζητήσεις και πως είναι η στιγμή των αποφάσεων.
Θα διαβεβαιώσει τους κυβερνητικούς του εταίρους ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρξουν δίκαια μέτρα και να εξαιρεθούν από αυτά οι ασθενέστερες ομάδες της κοινωνίας και πως παραμένει σταθερή η δέσμευσή του ότι αμέσως μόλις υπάρξει δημοσιονομική ισορροπία θα υπάρξουν και μέτρα ανακούφισης των συνταξιούχων κυρίως.
Η φράση αυτή του πρωθυπουργού θα αποτελέσει και την απάντησή του στις επικρίσεις που δέχεται ότι δεν βρήκε τα ισοδύναμα μέτρα που είχε εξαγγείλει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, όπως φάνηκε και από χθες, δεν θα θελήσει να δώσει συνέχεια στην ενδοκυβερνητική κόντρα.
Θεωρεί ότι αυτό που προέχει είναι να υπάρξει η συμφωνία με την «τρόικα», να ψηφιστούν τα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα από το Κοινοβούλιο και στη συνέχεια να ξεκινήσει -με «όπλο» τα 31,5 δισ. που θα λάβει η χώρα από τους δανειστές της- την προσπάθεια της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Κρίσιμες στιγμές
Στην κυβέρνηση θεωρούν εξαιρετικά κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν -σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κ. Σαμαρά η κ. Γεννηματά- ότι δεν είναι ώρα για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν βοηθούν.
Ηταν σαφές άλλωστε από χθες ότι από την πλευρά του πρωθυπουργού έγινε προσπάθεια να μην εμπλακεί η κυβέρνηση σε ένα «γαϊτανάκι» δηλώσεων και αντεγκλήσεων και γι΄ αυτό έδωσε εντολή όχι στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αλλά σε κομματικά στελέχη να απαντήσουν στην εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα: «Σε αυτές τις δύσκολες ώρες, πρέπει όλοι να δείχνουν υπευθυνότητα και να προσέχουν και την κάθε τους λέξη».
Σε ό,τι αφορά την ουσία, πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το αργότερο μέχρι την Κυριακή, ημέρα που έχει θέσει ως όριο για τη λήψη των αποφάσεων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, θα έχει «κλειδώσει» το «πακέτο» των μέτρων και αμέσως μετά θα κατατεθεί στη Βουλή υπό τη μορφή νομοσχεδίου με ένα άρθρο.
Στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες ανέφεραν ότι θα «περάσει» με άνετη πλειοψηφία, καθώς οι βουλευτές αναγνωρίζουν ότι αυτά τα μέτρα και αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι μοναδική διέξοδος σωτηρίας για την ελληνική οικονομία.
Το διάγγελμα
Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αναχωρεί το βράδυ για τη Ρώμη προκειμένου να συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του, Μ. Μόντι, αλλά και τους κ. Κένι και Ραχόι πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας και της Ισπανίας αντίστοιχα, θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με διάγγελμα που θα κάνει είτε την Κυριακή το βράδυ, εάν υπάρξει και νέα σύσκεψη κορυφής, είτε το πρωί της Δευτέρας.
Γιάννης Σαραντάκος
Eθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: