14.9.12

Στο πλευρό Κιουτσούκη, ο Πουπάκης...


Στο πλευρό του Νίκου Κιουτσούκη, τάσσεται ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης, διαφωνώντας ανοιχτά με την διαγραφή του.

"Τα Συνδικάτα διαδραματίζουν ένα πολύ συγκεκριμένο, σημαντικό και απόλυτα διακριτό ρόλο από... την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία ή τους ιδεολογικά συγγενείς πολιτικούς σχηματισμούς. Για αυτό στο πλαίσιο της ελεύθερης δημοκρατικής συνδικαλιστικής έκφρασης δεν θα πρέπει να υπάρχει η oποιαδήποτε πέρα και έξω από αυτά παρέμβαση ελέγχου ή ποδηγέτησης ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις θέσεις που κατά καιρούς εκφράζουν'', αναφέρει ο Κώστας Πουπάκης.

Ο Ευρωβουλευτής επιτίθεται, χωρίς όμως να τον κατονομάζει, στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση αλλά και αποδομεί όλη την κυβερνητική πολιτική σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις.

''Με μεγάλη έκπληξη παρακολούθησα, όμως, δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων να καυχώνται με αλαζονική συμπεριφορά ότι «φιλελευθεροποίησαν» το εργασιακό καθεστώς στην Ελλάδα από την πρακτική του σοβιέτ που υπήρχε. Αισθάνθηκα αγανάκτηση και ντροπή όταν υπάρχουν Έλληνες που ονομάζουν «σοβιέτ» τη στοιχειώδη εργασιακή ασφάλεια θεωρώντας μάλλον ως επικίνδυνη «πολυτέλεια» την παγκοσμίως αναγνωρισμένη κοινωνική κατάκτηση της οκτάωρης-πενθήμερης εργασίας. Θα πρέπει να γνωρίζουν, όμως, ότι η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι εκείνη που οδηγεί την κοινωνία σε κατάσταση «σοβιέτ» με την ισοπέδωση των μισθών και του επιπέδου διαβίωσης των πολιτών'', αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κώστας Πουπάκης.

Ο Κώστας Πουπάκης, διαφωνεί επίσης και με τη νομοθετική παρέμβαση για τον κατώτατο μισθό, λόγοντας ότι: ''παντού υπάρχουν ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις είτε για το ύψος του κατώτερου μισθού, είτε σε κλαδικό επίπεδο. Όπου δεν υπάρχει κατώτερος μισθός, υπάρχει ελάχιστό εγγυημένο εισόδημα, που μόνο στην Ελλάδα δεν έχει θεσμοθετηθεί από το σύνολο των κρατών της Ευρωζώνης. Με λυπεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι στο σύνολο των παρεμβάσεών μου στο Ευρωκοινοβούλιο είτε αφορούν την υψηλή φορολογία και τη μείωση ΦΠΑ, είτε τον κοινωνικό διάλογο κ.λπ. λαμβάνω την στερεότυπη, πλέον, απάντηση: «…η Ελληνική Κυβέρνηση το αποφάσισε…»".

Δεν υπάρχουν σχόλια: