28.9.12

Λύση πακέτο για μέτρα, δόση, επιμήκυνση...


Σε συνολική συμφωνία για τα επαχθή μέτρα, που όμως θα οδηγήσουν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι. Επιμέρους ζητήματα θα αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα. Συμφωνία επήλθε και για την πορεία προς τη Σύνοδο Κορυφής.
Σε...
συμφωνία-πακέτο για τα μέτρα, την εκταμίευση της επόμενης δόσης και την επιμήκυνση κατέληξαν, έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά και με την τρόικα, ο πρωθυπουργός και οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η χθεσινή σύσκεψη ήταν η τελική σε ό,τι αφορά τα επόμενα -σημαντικά- βήματα που θα γίνουν από την ελληνική πλευρά και αυτό που απομένει πλέον είναι η διευθέτηση ορισμένων επιμέρους ζητημάτων, κάτι που θα γίνει από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα σε συνεργασία με τα επιτελεία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης συμφώνησαν για τα δύσκολα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, έτσι ώστε η χώρα να είναι συνεπής ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, ενώ παράλληλα ύστερα από μια μακρά συζήτηση υπήρξε συμφωνία και για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μέχρι την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.
Λύση πακέτο για μέτρα, δόση, επιμήκυνση

Τον τόνο στη χθεσινή σύσκεψη έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος στην εισαγωγική του τοποθέτηση έκανε λόγο για επώδυνα, αλλά αναγκαία μέτρα.

«Σήμερα» -τόνισε απευθυνόμενος στους κυβερνητικούς του εταίρους- «πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία σε κρίσιμα ζητήματα. Τα αναπηρικά επιδόματα και τα δώρα του ΟΓΑ καταφέραμε να τα σώσουμε. Το πακέτο είναι επώδυνο, αλλά οφείλουμε να συμφωνήσουμε, διότι αυτό απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας».

Οι κρίσιμοι σταθμοί
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι κρίσιμες ημερομηνίες, με βάση τις αποφάσεις των τριών ηγετών θα είναι οι εξής:

- Τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα περιλαμβάνει τις επικεφαλίδες των βασικών μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα. Ουσιαστικά θα προβλέπονται έσοδα 7,5 δισ. από τις περικοπές δαπανών (μειώσεις μισθών, συντάξεων, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια κ.λπ.), αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων κ.ά. Την ίδια ημέρα ο κ. Στουρνάρας θα συζητήσει με την τρόικα τα συγκεκριμένα πλέον μέτρα που αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη.

- Στις 8 Οκτωβρίου, ο κ. Γ. Στουρνάρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο του Eurogroup. Εκεί θα ανακοινώσει τα μέτρα στους ομολόγους του και θα επιδιώξει να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και για την επιμήκυνση.

- Στις 18 Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας ψηφίσει τα μέτρα στο εθνικό Κοινοβούλιο και θα θέσει επισήμως πλέον το αίτημα για επιμήκυνση κατά δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, ο πρωθυπουργός εξήγησε στους κυβερνητικούς του εταίρους ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος και πως πρέπει τώρα να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα.

Σχεδόν στο σύνολό τους εγκρίθηκαν από τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ έγινε ειδική συζήτηση για τη ρήτρα αντικατάστασης μέτρων, στην περίπτωση που τα αποτελέσματα της προσπάθειας για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι καλύτερα των αναμενόμενων.

Η απόφαση που ελήφθη είναι να τεθεί τη Δευτέρα το θέμα στην τρόικα και να υπάρξει -όπως είπε ο κ. Στουρνάρας- συμμετρία στις ρήτρες επίτευξης στόχων και αντικατάστασης των μέτρων.

Ο υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος της σύσκεψης εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία τού δίνει βάση για μια δυνατή διαπραγμάτευση. Απέκλεισε, δε, το ενδεχόμενο νέας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα των μέτρων και σημείωσε ότι το «πακέτο» θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αφού συμφωνήσουν η τρόικα και οι εταίροι της χώρας.

Γιάννης Σαραντάκος
Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: