28.9.12

Συμφωνία μέσα, μαραθώνιος έξω...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Το πλαίσιο των νέων μέτρων «κλείδωσε» στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών και πλέον, όπως αναφέρουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο, στην πρώτη γραμμή της μάχης περνά τις επόμενες ημέρες ο Γιάννης Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα...
χειριστεί τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καλείται να εξασφαλίσει το πράσινο φως των δανειστών, ώστε χωρίς άλλες καθυστερήσεις να προωθηθεί το επώδυνο πακέτο στη Βουλή και να ξεκινήσει ο κύκλος της πολιτικής διαπραγμάτευσης για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Το τέλος της μεγάλης εσωτερικής διαπραγμάτευσης - μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων - και τη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει το αμέσως επόμενο διάστημα ο κ. Στουρνάρας επέλεξε να σηματοδοτήσει ο Αντώνης Σαμαράς με μια κίνηση που δεν είχε καταγραφεί όλο το προηγούμενο διάστημα των αλλεπάλληλων, μαραθώνιων συσκέψεων στο πρωθυπουργικό γραφείο: ξεπροβόδισε τον υπουργό Οικονομικών έως τα σκαλοπάτια του Μαξίμου και του ευχήθηκε «καλή επιτυχία» στο τελικό «μπρα ντε φερ» με τους κ.κ. Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ.
Από την πλευρά του Πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο ότι νέα συνάντηση των τριών αρχηγών για τα μέτρα δεν θα υπάρξει - η επόμενη θα αφορά άλλα ζητήματα της κυβερνητικής ατζέντας. Εάν το επόμενο τριήμερο ανακύψουν ζητήματα για τα επιμέρους σημεία του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ, αυτά θα αντιμετωπιστούν με τηλεφωνικές επαφές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς φρόντισε ευθύς εξαρχής χθες το πρωί να επισημάνει στους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι η σύσκεψη δεν θα τελειώσει χωρίς να υπάρξει συμφωνία. «Σήμερα πρέπει να καταλήξουμε... Κρίσιμα ζητήματα, όπως τα αναπηρικά επιδόματα και τα δώρα στις συντάξεις του ΟΓΑ, καταφέραμε να τα σώσουμε. Το πακέτο είναι επώδυνο, αλλά οφείλουμε να συμφωνήσουμε γιατί αυτό απαιτεί το συμφέρον της πατρίδας», φέρεται ότι ήταν οι πρώτες φράσεις του. Αντίστοιχο περιεχόμενο θα έχει και η πρωθυπουργική δήλωση που ετοιμάζεται, υπό μορφή διαγγέλματος, για το βράδυ της Δευτέρας.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι προετοιμασμένοι για μια καταληκτική σύσκεψη πήγαν στο Μαξίμου και οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, καθώς αμφότεροι αναγνωρίζουν ότι τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά. Στο ερώτημα, εξάλλου, πώς κλείδωσε η εσωτερική συμφωνία αφού παραμένουν ανοικτά ζητήματα, η απάντηση από το πρωθυπουργικό περιβάλλον αποκαλύπτει σε έναν βαθμό και το πώς κινήθηκε η χθεσινή συζήτηση.
Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν στις πηγές και στο ύψος των περικοπών, αλλά παραμένει σε εκκρεμότητα η κλίμακα των μειώσεων σε κάθε κατηγορία. Στο θέμα των ειδικών μισθολογίων, για παράδειγμα, κλείδωσε ότι το δημοσιονομικό όφελος θα ανέλθει σε 360 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της μείωσης όμως που αναμένουν ένστολοι, πανεπιστημιακοί, δικαστικοί κ.ά. θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.
Μία από τις πρώτες μάχες που καλείται να δώσει με τους εκπροσώπους της τρόικας ο κ. Στουρνάρας αφορά τη ρήτρα αντικατάστασης κάποιων περικοπών εάν προκύψουν περισσότερα έσοδα από άλλες πηγές. Το θέμα το έθεσε μετ' επιτάσεως ο κ. Κουβέλης, ως αντιστάθμισμα στις ρήτρες απόκλισης που επιβάλλουν οι δανειστές. Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν με την κίνηση - ο υπουργός Οικονομικών μάλιστα έδωσε τον ορισμό της «συμμετρικής ρήτρας». Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η τρόικα δεν θα έχει αντίρρηση, πεπεισμένη ίσως ότι δύσκολα θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα και στο τέλος θα ενεργοποιηθούν μόνον οι ρήτρες απόκλισης, οι οποίες συνεπάγονται νέες περικοπές.

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΕΠΑΦΩΝ. Είναι προφανές ότι από τον κ. Στουρνάρα θα γίνει το πρώτο βήμα και για την πολιτική διαπραγμάτευση, προτού αναλάβει τη σκυτάλη ο Πρωθυπουργός. Ενα από τα σημεία της χθεσινής συμφωνίας είναι να ξεκινήσει αμέσως μετά την προώθηση των μέτρων στη Βουλή ένας νέος κύκλος επαφών του κ. Σαμαρά με την ευρωπαϊκή ηγεσία, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, προκειμένου να μπει τέλος στην αναβλητικότητα των δανειστών για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ και να διασφαλιστεί η θετική έκβαση της μάχης για τη διετή επιμήκυνση κατά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (18-19 Οκτωβρίου). Αυτός, έτσι κι αλλιώς, ήταν και ο σχεδιασμός του Μαξίμου, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι θα πρέπει μέσα από αυτές τις επαφές να επιχειρηθεί μια συνολική διευθέτηση του ελληνικού ζητήματος (με τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ έως το 2020 κ.λπ.).
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: