28.9.12

Νταβούτογλου: Ζώνες ασφαλείας για τη Συρία - αδυναμία του ΟΗΕ για κοινή στάση...

Την επιβολή ζωνών ασφαλείας στη βόρεια Συρία για τους πρόσφυγες ζήτησε εκ νέου από το βήμα του συνεδρίου της 67ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας παράλληλα την αδυναμία του οργανισμού για την...
αποτελεσματική αντιμετώπιση του συριακού ζητήματος.

Ο τούρκος υπουργός υπογράμμισε πως ενώ μία τέτοια κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί στρατιωτική παρέμβαση σε συριακό έδαφος, ισχυρίζεται ωστόσο ότι «η ανάληψη ενός τέτοιου ρίσκου αξίζει τον κόπο», καθώς είναι πλέον επείγουσα η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ένα ολοένα και αυξανόμενο αριθμό άμαχου πληθυσμού που ζητάει τρόπο να εγκαταλείψει τη χώρα προκειμένου να σωθεί.
Η επιβολή ζωνών ασφαλείας, προσθέτει, θα αποτελούσε και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την κυβέρνηση Άσαντ προκειμένου να σταματήσει η επίθεση σε βάρος του άμαχου πληθυσμού.

«Αν δεν υιοθετείς μέτρα και δεν κάνεις τις σωστές κινήσεις την κατάλληλη στιγμή, στο μέλλον θα κληθείς να αντιμετωπίσεις μεγαλύτερους κινδύνους», δήλωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας αιχμές κατά της διεθνούς κοινότητας η οποία έχει αποτύχει από την αρχή της κρίσης στη Συρία να υιοθετήσει μία κοινή στάση.

Βαθιά διχασμένα τα Ηνωμένα Έθνη για το θέμα της Συρίας

Η αποτυχία του ΟΗΕ να παρέμβει για την αποτελεσματική επίλυση της 18μηνης κρίσης στη Συρία, αποτέλεσε το κύριο θέμα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβαν μέρος οι εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο συριακό ζήτημα τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν διαφορετική άποψη. Γαλλία, Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να ασκηθούν σε βάρος του συριακού καθεστώτος βαρύτερες κυρώσεις, ενώ συμφωνούν ότι μεσοπρόθεσμα ο πρόεδρος Άσαντ πρέπει να φύγει.

Αντίθετα, Κίνα και Ρωσία δεν συμφωνούν στις κυρώσεις, με την τελευταία να υποστηρίζει μάλιστα ότι τυχόν αποχώρηση του Μπασάρ αλ-Άσαντ από την εξουσία θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμα μεγαλύτερο χάος.

Περισσότεροι από 120.000 σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία

Σημειώνεται, τέλος, ότι Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο είναι οι χώρες όπου σημειώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός σύρων προσφύγων, ενώ μόνο στην Τουρκία υπάρχουν ήδη περισσότεροι από 120.000 πρόσφυγες σε καταφύγια στα νότια σύνορα της χώρας....
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: