29.9.12

Περιήγηση στα κρατικά κανάλια της Ευρώπης και τα χάλια της ΕΡΤ ...




Αποφασίσαμε να κάνουμε μία περιπλάνηση στα κρατικά θεματικά κανάλια ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για να δούμε τι περίπου εκπέμπουν άλλες χώρες πέρα από τα βασικά και γενικού ενδιαφέροντος κρατικά κανάλια. Σε μας βέβαια η λιτότητα έφερε ήδη από το Μάρτιο το... κλείσιμο των δύο θεματικών καναλιών της ΕΡΤ, Cinesport & Prisma+, και μάλιστα… πριν καν τα κανάλια φτάσουν σε όλη την Ελλάδα, αφού η ψηφιακή επέκταση της ΕΡΤ καρκινοβατεί. Επίσης ακούμε και για κλείσιμο του καναλιού της Βουλής… Από την άλλη τον τελευταίο χρόνο η ΕΡΤ έχει καταφέρει να αποκτήσει πλεόνασμα (91 εκατ. ευρώ τη διετία 2010-11), ξοδεύοντας λιγότερα για τη λειτουργία της από όσα εισπράττει από το άθροισμα του τέλους δημόσιας τηλεόρασης (με τη ΔΕΗ) και των εσόδων από διαφημίσεις. Αν η τάση επιβεβαιωθεί και φέτος δε βλέπουμε γιατί το περίσσευμα αυτό να πηγαίνει… σε άλλες απύθμενες τρύπες του δημοσίου και να μη χρησιμοποιείται από την ΕΡΤ για να μας παρέχει καλύτερο δωρεάν πρόγραμμα με τη μορφή ορισμένων θεματικών καναλιών. Ο σκοπός της ΕΡΤ δεν είναι κερδοσκοπικός και στο βαθμό που δε θα εμφανίζει ελλείμματα δεν υπάρχει και λόγος να πηγαίνουν τα κέρδη της αλλού! Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι τις υπόλοιπες «τρύπες» σε άλλους τομείς να τις κλείσουν αυτοί…

Του Γιάννη - Φίλιππου Δημητριάδη

Στην περιήγησή μας εξετάσαμε μερικές ευρωπαϊκές χώρες που μεταδίδουν τα κρατικά θεματικά κανάλια δορυφορικά. Η πιο «ανεπτυγμένη» σ' αυτόν τον τομέα είναι η Ιταλία με πληθώρα θεματικών καναλιών, ενώ χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία διαθέτουν λιγότερα θεματικά, αλλά πάρα πολλά τοπικά κρατικά κανάλια (των ομόσπονδων κρατιδίων στη Γερμανία και των αυτόνομων περιοχών στην Ισπανία). Σε άλλες χώρες βέβαια δεν υπάρχουν θεματικά κρατικά κανάλια, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια για μετάδοση σε High Definition των κρατικών καναλιών γενικού ενδιαφέροντος.

Ιταλία
Η γειτονική χώρα με τον κρατικό κολοσσό που ονομάζεται RAI διαθέτει πέρα από τα 3 κανάλια γενικού ενδιαφέροντος (RAI 1-2-3) τον μεγαλύτερο αριθμό θεματικών καναλιών, τα οποία παρέχονται δωρεάν στους Ιταλούς με την επίγεια ψηφιακή, αλλά και το δωρεάν πακέτο δορυφορικής μετάδοσης της επίγειας ψηφιακής που ονομάζεται Tivusat (υπάρχει μόνο μία εφάπαξ πληρωμή για την προμήθεια της κάρτας και του CAM, από όσους πληρώνουν τον Canone RAI, δηλαδή την ετήσια «συνδρομή» στην κρατική τηλεόραση).
Τα θεματικά κανάλια της RAI μεταδίδονται όλα δορυφορικά από τις 13E και είναι τα παρακάτω:
RAI News: Το καθαρά ειδησεογραφικό κανάλι της RAI με ελεύθερη μετάδοση, 24ωρη μετάδοση και 15λεπτα δελτία ειδήσεων που ακολουθούνται από 15λεπτα ρεπορτάζ.
RAI 4: Το 4ο κανάλι της RAI δημιουργήθηκε το 2008 για την επίγεια ψηφιακή, το βρίσκουμε κωδικοποιημένο στην Tivusat και μεταδίδει κυρίως ταινίες, σειρές και καρτούν.
RAI 5: Το κανάλι αντικατέστησε το RAI Extra, είναι κωδικοποιημένο και μεταδίδει κυρίως προγράμματα ντοκιμαντέρ κάθε είδους (ταξίδια, κουζίνα, μόδα, τέχνη) αλλά και μουσική, χορό και όπερα.
RAI Gulp: Καθαρά παιδικό κανάλι που μάλιστα μεταδίδεται ελεύθερο. Στο πρόγραμμά του καρτούν, παιδικές σειρές και παιχνίδια.
RAI HD: Το μοναδικό κανάλι υψηλής ευκρίνειας, μεταδίδει συνήθως το ίδιο πρόγραμμα με το κανάλι RAI Uno σε upscaled SD και πολύ σπάνια native HD, ενώ επιπλέον είναι κωδικοποιημένο.
RAI Premium: Επίσης κωδικοποιημένο, μεταδίδει κυρίως ταινίες και σειρές συμπαραγωγής RAI.
RAI Scuola: Ελεύθερο κανάλι εκπαιδευτικής τηλεόρασης.
RAI Sport 1-RAI Sport 2: Στα δύο αυτά αθλητικά κανάλια βρίσκουν φιλοξενία όλα τα αθλητικά συμβάντα της Ιταλίας και ευρύτερα που δε μεταδίδονται από τα συνδρομητικά κανάλια της δορυφορικής ή τα μεγάλα κανάλια, δηλαδή όλα τα αθλητικά που δε θεωρούνται premium και ανάμεσα σ’ αυτά βρίσκουμε και μπάσκετ και βόλεϊ και άλλα. Το 2 είναι συνήθως ελεύθερο, το 1 κλειδώνει όταν μεταδίδει πρόγραμμα στο οποίο διαθέτει μόνο ιταλικά δικαιώματα.
RAI Storia: Άλλο ένα ελεύθερο κανάλι της RAI με θεματολογία σχετική με την ιστορία και τον πολιτισμό, που βασίζεται και στο τεράστιο αρχειακό υλικό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης.
RAI Movie: Καθαρά κινηματογραφικό κανάλι που πριν ονομαζόταν Raisat Cinema. Δε μεταδίδει φυσικά πρόσφατες ταινίες, επικεντρώνεται κυρίως στον ιταλικό κινηματογράφο και είναι κωδικοποιημένο.
RAI YoYo: Δεύτερο παιδικό κανάλι με έμφαση στα μικρότερα παιδιά που μεταδίδεται κωδικοποιημένο.
RAI Med: Ελεύθερης μετάδοσης κυρίως ειδησεογραφικό κανάλι που απευθύνεται σε άλλους λαούς της Μεσογείου (Med=Mediterraneo) και ιδιαίτερα στη Βόρεια Αφρική (μεταδίδει και δελτία στα αραβικά).
RAI Nettuno Sat: Άλλο ένα εκπαιδευτικό κανάλι ελεύθερης μετάδοσης με περιεχόμενο περισσότερο πανεπιστημιακό.
Camera dei Deputati: Το κανάλι της ιταλικής Βουλής, ελεύθερο.

Γερμανία

Οι… φίλοι μας οι Γερμανοί διαθέτουν 2 κρατικά κανάλια γενικού ενδιαφέροντος, αλλά πληθώρα τοπικών κρατικών καναλιών (ουσιαστικά σχεδόν το κάθε ένα από τα ομόσπονδα γερμανικά κρατίδια έχει και το δικό του κανάλι).
Εκτός από τα τοπικά κανάλια, η κρατική γερμανική τηλεόραση διαθέτει και τα παρακάτω θεματικά κανάλια, τα οποία μάλιστα μεταδίδονται ελεύθερα από τους δορυφόρους Astra 19.2E:
ZDF Kultur (SD+HD): Πρώην ZDF Theaterkanal, δείχνει κυρίως μουσικά προγράμματα, αλλά και λίγες ταινίες και θέατρο ή παλιές σειρές του αρχείου της ZDF. Η HD εκδοχή ξεκίνησε φέτος την 1η Μαΐου, μετά το κλείσιμο των αναλογικών μεταδόσεων.
ZDF Info (SD+HD): Και οι Γερμανοί διαθέτουν κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι (πριν ονομαζόταν ZDF Infokanal).
ZDF Neo (SD+HD): Αντικατέστησε το ZDF Dokukanal και μεταδίδει κυρίως σειρές γερμανικής παραγωγής και λιγότερα εισαγόμενα προγράμματα, καθώς και μουσική ή ντοκιμαντέρ.
Ki.ka (SD+HD): Καθαρά παιδικό κανάλι με ελεγχόμενο πρόγραμμα (όχι βία, όχι… λάθος πρότυπα, κλπ) που μεταδίδεται από τις 6:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ (ώρες Γερμανίας). Ξεκίνησε το 1995 και είναι μάλλον το παλαιότερο θεματικό.
Phoenix (SD+HD): Κανάλι με μείγμα ντοκιμαντέρ, ειδήσεων και ρεπορτάζ, ξεκίνησε το 1997.
3 Sat (SD+HD): Πολύ παλιό κανάλι συνεργασίας των κρατικών τηλεοράσεων Γερμανίας, Αυστρίας και γερμανόφωνης Ελβετίας, ξεκίνησε το μακρινό 1984 και μεταδίδει επιλογές από προγράμματα των τριών χωρών με έμφαση στην κουλτούρα, τον πολιτισμό και τις λαϊκές παραδόσεις.
Eins Festival (SD+ HD): Ξεκίνησε σαν κανάλι ευκαιριακών μεταδόσεων σημαντικών γεγονότων, τώρα όμως έχει κανονική ροή προγράμματος που και πάλι δίνει έμφαση σε όλες τις εκδηλώσεις (από Eurovision τραγουδιού μέχρι αθλητικά) και συμπληρώνει το πρόγραμμα με ντοκιμαντέρ και μαγκαζίνo.
Eins Plus: Αρχικά ονομαζόταν Eins Muxx και έχει ποικίλο πρόγραμμα (μπορεί να χαρακτηριστεί ως «γενικού ενδιαφέροντος»)
Arte (SD+HD): Γαλλογερμανικό κανάλι κουλτούρας που ξεκίνησε το 1992 με τη συνεργασία των κρατικών τηλεοράσεων των δύο χωρών. Είναι καταξιωμένο στους οπαδούς της ποιοτικής τηλεόρασης, διαθέτει γερμανική και γαλλική αφήγηση και λειτουργεί με τη λογική των «θεματικών βραδιών» (στη Γαλλία είναι πιο δημοφιλές, στη Γερμανία έχει μεγαλύτερο ανταγωνισμό).
Deutsche Welle TV: Το διεθνές και πασίγνωστο ειδησεογραφικό γερμανικό κανάλι, που μεταδίδει το πρόγραμμά του και σε άλλες γλώσσες και κυρίως στα αγγλικά, αποτελώντας στην πράξη τη φωνή της Γερμανίας στον κόσμο.

Γαλλία
Οι Γάλλοι έχουν δυνατή δημόσια τηλεόραση με τα γενικού ενδιαφέροντος France 2 – France 3, αλλά και τα επιπλέον κανάλια της κρατικής τηλεόρασης που μεταδίδονται και στα δορυφορικά πακέτα της επίγειας ψηφιακής (σε 3 δορυφόρους 19.2E, 13E, 5W) δεν έχουν μεγάλη θεματική εξειδίκευση και είναι τα παρακάτω:
France 4: Δημιουργήθηκε (ως Festival) το 1996 για το πρώην δορυφορικό πακέτο TPS, στο οποίο συμμετείχε και η γαλλική δημόσια τηλεόραση. Μεταδίδει ποικίλο πρόγραμμα με ταινίες, σειρές, αθλητικά, ψυχαγωγικές εκπομπές. Κερδίζει συνεχώς ακροαματικότητα την τελευταία διετία και είναι κωδικοποιημένο.
France 5: Είναι παλαιότερο του …4, αφού δημιουργήθηκε το 1994 παίρνοντας τη θέση του φαλιρισμένου ιδιωτικού καναλιού La 5. Το πρωινό πρόγραμμα είναι εκπαιδευτικής κατεύθυνσης με ντοκιμαντέρ και μαγκαζίνο, ενώ στη βραδινή ζώνη έχει δημοφιλείς εκπομπές με πιο γνωστή την “C est dans l Air”. Είναι κωδικοποιημένο.
France O: Κανάλι αφιερωμένο στα «γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα». Έχει ποικίλο πρόγραμμα, αλλά και παραγωγές των τοπικών τμημάτων της δημόσιας τηλεόρασης στα υπερπόντια διαμερίσματα. Επίσης κωδικοποιημένο.
France 24: Ελεύθερης μετάδοσης και παγκόσμιας εμβέλειας ειδησεογραφικό κανάλι που εμπνεύστηκε ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ. Διαθέτει και αγγλόφωνη και αραβόφωνη χωριστή μετάδοση. Θέλει να ανταγωνιστεί τα BBC News – CNN, αλλά…..στοιχίζει πολύ και βρίσκεται μόνιμα σε τεντωμένο σχοινί σε ό,τι αφορά την επιβίωσή του!
France 2 HD: Η HD εκδοχή του πολύ δημοφιλούς κρατικού καναλιού γενικού ενδιαφέροντος και αυτή κωδικοποιημένη.
LCP: Το κανάλι του γαλλικού κοινοβουλίου, επίσης ελεύθερης μετάδοσης.
TV5 Europe- TV5 Monde: Κανάλι αντίστοιχο του 3Sat με συνεργασία (αρχικά) 5 γαλλόφωνων καναλιών από Γαλλία, Βέλγιο, Ελβετία και Καναδά. Εκπέμπει δορυφορικά από το… 1984 και στο πρόγραμμά του αναμεταδίδει τα καλύτερα προγράμματα των καναλιών που συνεργάζονται (σήμερα είναι περισσότερα, ακόμη και κάποια αφρικανικά γαλλόφωνα). Το πρόγραμμα είναι γενικού ενδιαφέροντος και στις 13Ε εκπέμπουν ελεύθερα 2 διαφορετικές εκδοχές του καναλιού, ενώ σε άλλους δορυφόρους υπάρχουν ακόμη και εκδοχές για Αφρική ή αραβικές χώρες. Η εμβέλειά του είναι πραγματικά παγκόσμια.

Ισπανία
Οι Ισπανοί διαθέτουν, όπως οι Γερμανοί, μεγάλο αριθμό κρατικών καναλιών των αυτόνομων περιοχών τους (δε μεταδίδονται όλα δορυφορικά), δύο μεγάλα κρατικά (La Primera, La 2) και 3 κρατικά θεματικά κανάλια:
Teledeporte: Παλιό θεματικό αθλητικό κανάλι της ισπανικής δημόσιας τηλεόρασης (από το 1994) που έχει τα δικαιώματα μεταδόσεων ισπανικού μπάσκετ – βόλεϊ, αλλά και πολλών άλλων αθλημάτων. Είναι δυστυχώς κωδικοποιημένο στο ισπανικό ψηφιακό πακέτο (19.2E & 30W).
Clan TVE: Παιδικό κανάλι με καρτούν και άλλα προγράμματα για τα παιδιά, επίσης κωδικοποιημένο σε 19.2E & 30W.
Canal 24 Horas: Κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 1997 και μεταδίδει μισάωρα δελτία ειδήσεων, διάφορα άλλα ρεπορτάζ και προγράμματα μικρής διάρκειας. Μεταδίδεται σε Ευρώπη και Αμερική με την ελεύθερη μετάδοση για την Ευρώπη να γίνεται στις 13Ε (11.727V).
TVE Internacional: Διεθνές ισπανικό κανάλι ελεύθερης μετάδοσης με τα καλύτερα προγράμματα των 2 μεγάλων κρατικών καναλιών για τα οποία υπάρχουν παγκόσμια δικαιώματα. Ξεκίνησε το μακρινό 1989 και αποτελεί το αντίστοιχο του TV5 για την Ισπανία.
TVE HD: Το κανάλι μεταδίδει ευκαιριακά πρόγραμμα HD, αλλά δεν εκπέμπει δορυφορικά.

Πολωνία
Η πολωνική κρατική τηλεόραση, παρά τον ανταγωνισμό που δέχεται από 3 ψηφιακά πακέτα που δραστηριοποιούνται στην χώρα, εμφανίζει αξιόλογη δραστηριότητα σε θεματικά και HD κανάλια, αλλά τα περισσότερα μεταδίδονται κωδικοποιημένα στα πολωνικά συνδρομητικά πακέτα:
TVP Info: Το ειδησεογραφικό κανάλι της πολωνικής δημόσιας τηλεόρασης με δελτία ειδήσεων, ενημέρωση, αλλά και τοπικά παράθυρα. Στις 19.2Ε μεταδίδεται ελεύθερα, ενώ στις 13Ε κωδικοποιημένο.
TVP Sport: Το αθλητικό κανάλι της TVP με έμφαση σε πολωνικά αθλητικά συμβάντα και κωδικοποιημένη μετάδοση στις 2 δημοφιλείς τροχιακές θέσεις (13E & 19.2E).
TVP Historia: Κανάλι αντίστοιχο του RAI Storia που αξιοποιεί το αρχειακό υλικό της πολωνικής δημόσιας τηλεόρασης. Όπως και το ειδησεογραφικό είναι ελεύθερο στις 19.2Ε, αλλά κωδικοποιημένο στις 13Ε.
TVP Kultura: Το παλαιότερο θεματικό κανάλι της TVP ξεκίνησε το 2005, μεταδίδει προγράμματα τέχνης και κουλτούρας και εκπέμπεται ελεύθερα και στις δύο τροχιακές θέσεις.
TVP Seriale: Το πιο πρόσφατο θεματικό που μεταδίδει φυσικά αποκλειστικά τηλεοπτικές σειρές και είναι κωδικοποιημένο.
TVP Polonia: Πολύ παλιό κανάλι (1992) στα πρότυπα του TVE Internacional με πρόγραμμα χωρίς πρόβλημα δικαιωμάτων από τη δημόσια τηλεόραση και στόχο τους Πολωνούς του εξωτερικού, σε ελεύθερη φυσικά μετάδοση.
TVP1 HD, TVP2 HD, TVP HD: Οι εκδοχές υψηλής ευκρίνειας των πολωνικών κρατικών καναλιών, όλες κωδικοποιημένες.

Αγγλία
Η BBC ως γνωστόν αποτελεί το υπόδειγμα δημόσιας υπηρεσίας τηλεόρασης και η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στη φήμη της! Δυστυχώς όμως για τους περισσότερους Έλληνες παρόλο που τα θεματικά κανάλια της BBC μεταδίδονται ελεύθερα, η δορυφορική λήψη τους είναι ιδιαίτερα δύσκολη στη χώρα μας από τον Astra 1N - 28.2E και περιορίζεται σε τμήμα της δυτικής και βόρειας Ελλάδας μόνο με μεγάλα κάτοπτρα. Τα θεματικά κανάλια της BBC, δηλαδή τα κανάλια πέρα από τα 1 και 2, είναι:
BBC Three: Το τρίτο κανάλι της BBC μοιράζεται τις ώρες μετάδοσης με το CBBC (εκπέμπει μετά τις 19.00 ώρα Αγγλίας) και απευθύνεται σε νεανικό κοινό 16-34 ετών. Στο πρόγραμμά του αρκετές σειρές, αλλά και μουσικές εκπομπές.
BBC Four: Το τέταρτο κανάλι μοιράζεται τις ώρες μετάδοσης με το επίσης παιδικό Cbeebies και εκπέμπει μεγάλη ποικιλία προγραμμάτων, που στην ουσία το κατατάσσουν στα γενικού ενδιαφέροντος, όπως τα 1 και 2.
CBBC: Συντομογραφία του Childrens BBC, είναι ένα πολύ αξιόλογο παιδικό κανάλι για τις ηλικίες 6-12 (άντε 14) με ποιοτικά προγράμματα και εκπέμπει από το μακρινό 1985!
Cbeebies: Παιδικό κανάλι αφιερωμένο στις ηλικίες 0-6 με αρκετά καρτούν, που όπως και το προηγούμενο εκπέμπει μόνο στην πρωινή ζώνη μέχρι τις 19.00 (ώρα Αγγλίας).
BBC News: Καθαρά ειδησεογραφικό κανάλι υψηλού κύρους που δημιουργήθηκε το '97 για να κοντράρει το Sky News, ενώ αρχικά λεγόταν BBC News 24. Η συγκεκριμένη εκδοχή δίνει έμφαση στις ειδήσεις της Βρετανίας και μεταδίδεται μόνο από τις 28.2E, ενώ το BBC World News είναι η εκδοχή παγκόσμιας εμβέλειας που εκπέμπει σε διάφορους δορυφόρους (σε 13E & 19.2E έχει ελεύθερη μετάδοση).
BBC Alba: Οι Άγγλοι φροντίζουν να μη χαθεί η ομιλία της παλιάς ουαλικής γλώσσας (Gaellic) και ειδικά της σκωτσέζικης Ουαλικής και έτσι έχουν αφιερώσει το συγκεκριμένο κανάλι σ’ αυτήν τη γλώσσα (θα μπορούσαμε αντίστοιχα να σκεφτούμε και κάποιες παραγωγές της ΕΡΤ σε βλάχικα ή αρβανίτικα).
BBC Parliament: Το κανάλι του βρετανικού κοινοβουλίου που πέρα από συνεδριάσεις καλύπτει και κάποια έκτακτα γεγονότα και έχει και μερικές εκπαιδευτικές εκπομπές.
BBC Streams: Έτσι ονομάζουμε μερικές ευκαιριακές μεταδόσεις (feeds) του BBC για κάλυψη σημαντικών αθλητικών γεγονότων, όπως βέβαια τους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, καθώς δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν αλλιώς τόσες παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορα αθλήματα! Συγκεκριμένα 8 BBC Olympics είναι διαθέσιμα με εφικτή λήψη στην Ελλάδα στη συχνότητα 11.469H, 27.500, 2/3, στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων στις 28.2E, δηλαδή προλαβαίνετε!
BBC HD: Κανάλι υψηλής ευκρίνειας με επιλογές προγραμμάτων από όλα τα κανάλια του BBC (υπάρχει και μία διαφορετική εκδοχή που εξάγεται σε ορισμένα ευρωπαϊκά πακέτα).
BBC 1 HD: Πανομοιότυπο πρόγραμμα με το BBC1 σε υψηλή ευκρίνεια, συχνά όμως upscaled και σπανιότερα native HD.
Εκτός των καναλιών της BBC που απευθύνονται στους Άγγλους, οι Άγγλοι παράγουν και θεματικά κανάλια που πωλούνται σε τρίτες χώρες, όπως το BBC World News που αναφέραμε ήδη και τα BBC Knowledge (SD+HD), BBC Entertainment, BBC Lifestyle και BBC Cbeebies Poland

Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα
Η ελληνική δημόσια τηλεόραση μετά το κλείσιμο των ψηφιακών καναλιών Cinesport και Prisma έγινε σαφώς φτωχότερη. Τα δύο αυτά κανάλια αντικαταστάθηκαν στα ψηφιακά multiplex της ΕΡΤ από τα κανάλια BBC World News και Deutsche Welle. Ευτυχώς συνεχίζει η λειτουργία των 3 βασικών καναλιών ΕΤ-1, ΝΕΤ, ΕΤ-3, ενώ έχουν επεκταθεί και αυξηθεί και οι μεταδόσεις του καναλιού ΕΡΤ ΗD… Δυστυχώς μόνο στις περιοχές που καλύπτονται από τους ψηφιακούς πομπούς της ΕΡΤ. Επίσης συνεχίζει… μέχρι νεοτέρας το αξιόλογο κανάλι της Βουλής, που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον τις ώρες που δε συνεδριάζει η Βουλή, παρέχοντας ένα ποιοτικό αλλά μη εμπορικό πρόγραμμα και διαθέτοντας και αναλογικούς αναμεταδότες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Δορυφορικά μεταδίδεται ελεύθερα το κανάλι ERT World που αποτελεί και τη μοναδική ελεύθερη ελληνική τηλεοπτική παρουσία σε δορυφορικό σύμπλεγμα μεγάλης εμβέλειας (13Ε) και ενδιαφέρει βεβαίως τους πολυπληθείς Έλληνες μετανάστες, ενώ κάποια μικρά κανάλια ακόμη συνεχίζουν να μεταδίδονται ελεύθερα και από τις 39Ε.

Οι θέσεις μας για την ΕΡΤ είναι γνωστές από καιρό και τις επαναλαμβάνουμε και σήμερα:

1. Τα κανάλια της ΕΡΤ ανήκουν σε όλους τους Έλληνες (ή τουλάχιστον σε όσους πληρώνουν το σχετικό τέλος) και έτσι η πρώτη υποχρέωση της ΕΡΤ είναι να φτάνει σε όλα τα ελληνικά σπίτια! Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν Έλληνες που πληρώνουν αλλά δε βλέπουν, και δεν υπάρχει καμία σοβαρή δικαιολογία για το γεγονός ότι η ψηφιακή μετάβαση που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2006… βρίσκεται ακόμη στο πουθενά και απομένουν προς κάλυψη πολλά σημεία της επαρχίας, έστω κι αν πληθυσμιακά η κάλυψη μπορεί να θεωρηθεί σχετικά ικανοποιητική! Σκεφτείτε ότι στην επαρχία σε πολλές περιοχές τα κανάλια Cinesport & Prisma… έκλεισαν πριν καν προλάβουμε να τα δούμε!
2. Θα θέλαμε να δούμε από την ΕΡΤ δορυφορικό πακέτο Free to View (Freesat) με όλα τα κανάλια και τα ραδιόφωνά της και με μικρό εφάπαξ κόστος αγοράς της κάρτας, εφόσον η κωδικοποίηση κρίνεται απαραίτητη για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. Ιδεωδώς θα θέλαμε στο πακετάκι και τα μεγάλα ιδιωτικά πανελλήνιας εμβέλειας, αλλά τον ιδιώτη δεν μπορούμε να τον υποχρεώσουμε, ενώ η ΕΡΤ πιστεύουμε ότι οφείλει να μας παρέχει την υπηρεσία αυτή, αφού την στηρίζουμε με την υποχρεωτική συνδρομή μας διαμέσου της ΔΕΗ. Η δορυφορική μετάδοση άλλωστε υπάρχει ήδη για την τροφοδοσία των αναμεταδοτών και το κόστος της κωδικοποίησης θα καλυφθεί από τις εφάπαξ χρεώσεις με τη διάθεση των καρτών, όπως άλλωστε κάνουν πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες (βλέπε άρθρο μας στο τεύχος 40, Ιανουάριος 2012).

3. Εφόσον η ΕΡΤ εμφανίζει πλέον κέρδη και δεδομένου ότι η πληρωμή μας προς αυτήν μέσω της ΔΕΗ δεν αφορά κάποιο ιδιαίτερα μεγάλο ποσόν (50.88 ευρώ ετησίως για κάθε ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια), δε βλέπουμε γιατί το πλεόνασμα που έχει δημιουργηθεί να πηγαίνει σε άλλες… μαύρες τρύπες του δημοσίου! Τα θεματικά κανάλια που κατήργησε η ΕΡΤ ήταν έτσι κι αλλιώς μικρού κόστους, ενώ επιπλέον η ΕΡΤ διαθέτει και τον πολύτιμο θησαυρό του μεγάλου αρχείου της (που διατίθεται βέβαια online) και ο οποίος θα μπορούσε κάλλιστα να αποδώσει ένα αξιόλογο κανάλι ελληνικής Ιστορίας με την ονομασία ERT History κατά τα πρότυπα του ιταλικού RAI Storia ή του πολωνικού TVP History. Θεωρούμε φυσικά απαραίτητο να διατηρηθεί και να εμπλουτιστεί το κανάλι Βουλή TV, ώστε να αποτελέσει το μοναδικό κανάλι κουλτούρας της ελληνικής τηλεόρασης (κατά τα πρότυπα του γαλλογερμανικού Arte και δεδομένου ότι θα ήταν πολυτέλεια για μία χώρα σαν την Ελλάδα να διαθέτει χωριστά κανάλια κοινοβουλίου και κουλτούρας).

Νομίζουμε ακόμη πως τo κανάλι Cinesport θα μπορούσε να επανέλθει (στην προηγούμενη Ολυμπιάδα το Sport+ κάλυπτε αγωνίσματα που δεν μπορούσαν να καλυφθούν στα κανονικά κανάλια της ΕΡΤ), ενώ αντίθετα το Prisma+ μπορεί να ενταχθεί στα κανονικά κανάλια της ΕΡΤ με ειδικούς χρωματικούς υποτιτλισμούς σε πλήθος προγραμμάτων, όπως κάνουν δηλαδή οι λοιπές χώρες της Ευρώπης για τα ΑΜΕΑ, χωρίς να διαθέτουν αποκλειστικό κανάλι γι αυτά τα άτομα. Αν πάντως τα οικονομικά δεδομένα το επιτρέπουν, θα θέλαμε το διαχωρισμό του Cinesport σε Cine+ και Sport+ , όπως δηλαδή είχαν εμφανιστεί πριν την συγχώνευσή τους και πιστεύουμε ότι υπάρχει πολύ υλικό χαμηλού κόστους, αλλά ποιοτικό, για να γεμίσει το πρόγραμμά τους, όπως πληθώρα αθλητικών όχι πρώτης γραμμής (ελληνικών και ξένων), αλλά και παλιές ταινίες σινεφίλ (επίσης ελληνικές και ξένες).
Εννοείται βέβαια ότι θα θέλαμε τη διατήρηση της ΕΤ-1 (που στο σχέδιο Μόσιαλου τελούσε υπό κατάργηση), ενώ η ΕΤ 3 θα μπορούσε να μετατραπεί σε κανάλι με βασικό πανελλήνιο κορμό προγράμματος που θα διακόπτεται από ένα διαφορετικό τοπικό δίωρο στις διάφορες περιοχές της χώρας (κατά τα πρότυπα του γαλλικού France 3, που μάλιστα διαθέτει και δορυφορικά όλες τις τοπικές εκδοχές του).
4. Εφόσον οι παραπάνω… ευχές μας γίνουν πραγματικότητα, επιστρέφουμε στο 2 και βλέπουμε ότι θα έχουμε πλέον ένα αξιόλογο πακετάκι καναλιών το οποίο… δε θα αρέσει ίσως σαν ιδέα στις δύο ελληνικές ψηφιακές πλατφόρμες της Nova και του ΟΤΕ. Νομίζουμε όμως ότι θα επιδοκιμαστεί από όλους τους Έλληνες που πληρώνουν για τη δημόσια τηλεόραση και θέλουν τα λεφτά τους να πιάνουν τόπο. Στην πράξη πάντως η ΕΡΤ μπορεί να συμφωνήσει και με τις δύο πλατφόρμες για τη δορυφορική αναμετάδοση των καναλιών της (και την IPTV αναμετάδοση από τον ΟΤΕ), όπως δηλαδή γίνεται και σήμερα με τα υπόλοιπα κανάλια, ενώ και η αυτόνομη διάθεση των καναλιών από τις 3E ανατολικά με μικρό κόστος εφάπαξ κτήσης νομίζουμε ότι θα ήταν δίκαιη και δεν αποτελεί επ’ ουδενί αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ιδιωτικές πλατφόρμες.

Ο ρόλος της δημόσιας τηλεόρασης πάντως είναι βασικά κοινωνικός και ο λόγος ύπαρξής της είναι για να μας δίνει και όλα τα μη εμπορικά περιεχόμενα που δεν μπορούν να δώσουν (τουλάχιστον σε φυσιολογικές ώρες θέασης) τα ιδιωτικά κανάλια. Όσο η ΕΡΤ επιτελεί σωστά αυτόν το ρόλο, χωρίς ταυτόχρονα να ξεφεύγει στις σπατάλες του παρελθόντος, πιστεύουμε πως θα έχει την πραγματική στήριξη των τηλεθεατών της που θέλουν μάλιστα να την βλέπουν να ηγείται στις τεχνολογικές και άλλες εξελίξεις και όχι να αποτελεί τον φτωχό συγγενή των ιδιωτικών καναλιών…

greektv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: