30.9.12

Ξανά στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί και Πορτογάλοι...


Ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν το Σάββατο στο κάλεσμα του κινήματος των «Αγανακτισμένων» και συγκεντρώθηκαν - μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της... Κυριακής - γύρω από το κτίριο της Βουλής στη Μαδρίτη, για τρίτη φορά σε μία εβδομάδα, καταγγέλλοντας τις περικοπές που προτείνει η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι. Ογκώδης διαδήλωση έγινε και στη Λισαβώνα, όπου οι εργαζόμενοι σχεδιάζουν γενική απεργία για τις προσεχείς ημέρες.


Οι Ισπανοί συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα ντε Σολ και στην πλατεία με το άγαλμα του Ποσειδώνα, αμφότερες μερικές εκατοντάδες μέτρα από το Κοινοβούλιο.

«Παραιτηθείτε» και «Δημοκρατία» έγραφαν τα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα όπως «Αυτοί δεν μας εκπροσωπούν».

Οι δρόμοι στην γύρω περιοχή είχαν κλείσει με την Αστυνομία να έχει στήσει φράχτες εμποδίζοντας την πρόσβαση. Το κτίριο του κοινοβουλίου ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ώρα που η ανεργία στη χώρα αυξάνεται διαρκώς - βρίσκεται στο 24,63% του ενεργού πληθυσμού - εντείνεται και η κοινωνική οργή για τα κυβερνητικά μέτρα, όπως για την αύξηση του ΦΠΑ που πλήττει ευθέως την αγοραστική δύναμη όλων των Ισπανών.
Την περασμένη Τρίτη χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο όπου σημειώθηκαν επεισόδια. Δεκάδες ήταν οι τραυματίες αλλά και οι συλληφθέντες οι οποίοι εξακολουθούν να κρατούνται.

Μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση Ραχόι σε μία - ύστατη ίσως - προσπάθεια να αποφύγει την προσφυγή σε Μνημόνιο όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, ανακοίνωσε προϋπολογισμό λιτότητας.

Παρά τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ μέτρων, αλλά και τα 60 δισεκατομμύρια που θα πάρει η Μαδρίτη από την Ευρώπη για τις τράπεζες, οι αγορές δεν φαίνονται πεπεισμένες και προεξοφλούν αντίθετα την ευρωπαϊκή παρέμβαση.

Οργισμένοι είναι όμως και οι Ισπανοί που αισθάνονται ότι η μόλις δέκα μηνών κυβέρνηση τους εξαπάτησε και ζητούν πλέον εκλογές.

Ογκώδης διαδήλωση και στην Πορτογαλία

Εν τω μεταξύ, τα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έβγαλαν το Σάββατο και πάλι στους δρόμους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε διαμαρτυρία για τις σχεδιαζόμενες περικοπές ενώ ζητούν και την παραίτηση του πρωθυπουργού Πέδρου Πάσους Κοέλιου.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από το συνδικάτο CGTP και ήταν η τρίτη που γίνεται μέσα σε δύο εβδομάδες.

«Είναι η μεγαλύτερη μέρα αγώνα των τελευταίων ετών», είπε ο γγ του συνδικάτου ενώ, όπως σημειώνει η Diário de Notícias, την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνουν συναντήσεις για να αποφασιστεί η κήρυξη γενικής απεργίας

Μετά τις προηγούμενες διαδηλώσεις ο Κοέλιου απέσυρε κάποια από τα μέτρα αν και πρότεινε άλλα στη θέση τους.

Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία έβαλε σε κάποια τάξη τα οικονομικά της, το 2012 η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά και διαφάνηκε ότι δεν θα καταφέρει να πιάσει τους στόχους. Για το λόγο αυτό κατάφερε να πάρει παράταση ενός έτους στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: