29.9.12

Η κρίση αγγίζει πλέον και την Αυστραλία...

Η πραγματικότητα αρχίζει να χτυπά το αυστραλιανό δολάριο. Και μπορεί να το χτυπήσει άσχημα....
Τους τελευταίους τρεις μήνες, οι τιμές των εμπορευμάτων παρουσίασαν σταθερή άνοδο, βρίσκοντας στήριξη στις υποσχέσεις των Κεντρικών Τραπεζών του κόσμου να χαλαρώσουν τη...
νομισματική τους πολιτική για να διατηρήσουν την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Τώρα, όμως, οι τιμές των εμπορευμάτων οπισθοχωρούν, εν μέσω απογοήτευσης για το ότι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που έλαβε χώρα από την Fed, την Τράπεζα της Ιαπωνίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το αν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, που είναι η πιο σημαντική Κεντρική Τράπεζα για το αυστραλιανό δολάριο, σχεδιάζει να χαλαρώσει άμεσα την πολιτική της.

Καθώς οι επενδυτές επανεκτιμούν τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και η όρεξη για πάγια υψηλού κινδύνου έχει για άλλη μια φορά περιοριστεί, το δολάριο Αυστραλίας δέχεται επίθεση από τρεις διαφορετικές πλευρές: τις πτωτικές τιμές εμπορευμάτων, τη μείωση των επιτοκίων της Αυστραλίας και την απώλεια ενδιαφέροντος για νομίσματα με υψηλή μεταβλητότητα. Για μια χώρα, η οικονομική ανάπτυξη της οποίας τροφοδοτείται εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο από τη μεταλλευτική βιομηχανία, η προοπτική της μείωσης των τιμών των εμπορευμάτων δεν είναι καθόλου καλά νέα.
http://neoskosmos.com/news/el/node/25878
Στις ΗΠΑ, η απόφαση της Fed να «συνταγογραφήσει» άλλη μία απεριόριστη δόση ποσοτικής χαλάρωσης δεν κατάφερε να δώσει ώθηση στις προβλέψεις για την ανάπτυξη υπό το φόβο του «δημοσιονομικού γκρεμού» που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι στις αρχές του επόμενου έτους.

Ομοίως, στη ζώνη του ευρώ, το πρόγραμμα αγορά ομολόγων της ΕΚΤ που σχεδιάστηκε για να μειώσει το κόστος δανεισμού των πιο πιεσμένων χωρών δεν είχε τον αντίκτυπο που αρχικά αναμενόταν. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι η όποια αγορά ομολόγων θα μπορούσε να καθυστερήσει, αλλά και ότι η κρίση χρέους θα συνεχίσει να βρυχάται υπονομεύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Αλλά αυτή που ρίχνει πραγματικά τη σκιά της πάνω στο αυστραλιανό νόμισμα είναι η Κίνα. Παρά την πρόσφατη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν έχει δείξει ιδιαίτερο ενθουσιασμό για περαιτέρω χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών. Αν μη τι άλλο, η απόφαση της κεντρικής τράπεζας να πουλήσει ένα μεγάλο ποσό αντίστροφων συμφωνιών επαναγοράς αυτή την εβδομάδα -η μεγαλύτερη πρωτοβουλία αυτού του είδους από το 2004- υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να μειώσει τις απαιτήσεις για το ελάχιστο όριο αποθεματικών που πρέπει να διακρατούν οι τράπεζες, όπως αναμενόταν.

Και όσο οι προσδοκίες για περισσότερη χαλάρωση από την Κίνα ξεθωριάζουν, οι τιμές των εμπορευμάτων και το στενά συνδεδεμένο αυστραλιανό δολάριο, θα μπορούσαν να υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο.

Παρά το γεγονός ότι η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας (RBA) δημοσίευσε μια αρκετά αισιόδοξη έκθεση για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα την Τρίτη, διατηρούνται οι πεποιθήσεις πως η τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά επιπλέον μισή ποσοστιαία μονάδα φέτος και πως οι μεγάλες τράπεζες της Αυστραλίας θα μπορούσαν να βρεθούν σε ακομη μεγαλύτερο κίνδυνο εάν στεγαστική αγορά της χώρας αρχίσει να επιβραδύνει.

Με άλλα λόγια, η Αυστραλία θα διαπιστώσει ότι δεν είναι πλέον απρόσβλητη από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, όπως φάνηκε να ήταν κάποτε και το νόμισμά της θα αρχίσει να χάνει μέρος της στήριξης που το κράτησε σε υψηλά επίπεδα το μεγαλύτερο διάστημα του τρέχοντος έτους.

Εάν οι επενδυτές χάσουν την όρεξή τους για περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου, όπως φαίνεται να συμβαίνει τώρα, το νόμισμα θα μπορούσε να υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες, καθώς η Αυστραλία αρχίζει να χάνει την αίγλη της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: