1.9.12

Ο Σόρος και οι «άλλοι»...


Πριν από τρεις - τέσσερις μήνες, η παρακάτω είδηση θα «ακουγόταν» περισσότερο ως ανέκδοτο, παρά ως πραγματικότητα: Ξένα επενδυτικά funds τοποθετούνται σε ελληνικά ομόλογα, θεωρώντας ότι... κρύβουν υπεραξίες! Σήμερα, ωστόσο, τα dealing rooms των μεγάλων ελληνικών τραπεζών, αλλά και πηγές από το City του Λονδίνου, όχι απλά μπορούν να επιβεβαιώσουν την πληροφορία, αλλά και να μιλήσουν με «ονόματα και διευθύνσεις» για τη συγκέντρωση δυνάμεων, που παρατηρείται τελευταία στους 10ετείς – και όχι μόνο - ελληνικούς τίτλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Τζωρτζ Σόρος και τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια του, που «ανοίγουν το δρόμο», δίνοντας εντολές αγοράς, οι οποίες, μέχρι σήμερα, έχουν αποδειχθεί κάτι παραπάνω από επικερδείς. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, μέσα σε διάστημα μικρότερο των 60 ημερών έχουν καταγράψει κέρδη της τάξης του 40- 50% και πάνω.

Μια απλή ματιά, στο πώς διαμορφώνονται οι τιμές στο πλέον περιζήτητο ομόλογο αυτής της κατηγορίας (πρόκειται γι αυτό που λήγει το Φεβρουάριο του 2023) αρκεί για να πείσει για του λόγου το αληθές. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται οριακά πάνω από τα 20 σεντς στο ευρώ, όταν αρχές καλοκαιριού η τιμή του δεν έφτανε καν στα 15! Και στις δύο περιπτώσεις, ο λόγος αφορά στην ονομαστική αξία των τίτλων, η οποία είναι και αυτή που ενδιαφέρει στην παρούσα περίσταση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτόν τον τίτλο "έσπρωξε" κεφάλαια το Quantum του Σόρος, και όχι μόνο, αφού το έχουν ήδη ανακαλύψει πολλοί ξένοι διαχειριστές. Οι οποίοι, στις εσωτερικές αναλύσεις που κάνουν, εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις, μπορεί και να έχουν χτυπήσει «φλέβα χρυσού». Ποιες είναι αυτές;

Κατ' αρχάς η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και κατά δεύτερον η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις αγορές ομολόγων. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: απογείωση των αποδόσεων για τους ελληνικούς τίτλους, οι οποίοι μέχρι και την Άνοιξη θεωρούνταν τελειωμένοι. Σε αυτή την περίπτωση, τα κέρδη που μπορεί να καταγράψουν όσοι τοποθετούνται σήμερα στα πολύ χαμηλά, μπορεί να είναι αστρονομικά.

«The sky is the limit», όπως λέει χαρακτηριστικά παράγων της αγοράς, που την παρακολουθεί κατά πόδας. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπό προϋποθέσεις μπορεί και να φτάσει στο υπερ-διπλάσιο ή και στο υπερ-τριπλάσιο της σημερινής τους τιμής! Γι αυτό και πολλοί και διάφοροι σπεύδουν να πλέον τοποθετηθούν.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: