7.9.12

Εκλογές ΗΠΑ: Αναμέτρηση δυο διαφορετικών οραμάτων...


«Φανταστικά! Λατρεύω τον τρόπο με τον οποίο μιλάει για το όραμά του και πώς θα φτάσουμε εκεί. Απλά θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί», λέει μια ένθερμη οπαδός του νυν προέδρου. Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τις εκλογές κρίσιμο σταυροδρόμι όπου δεν αναμετρώνται δύο υποψήφιοι ή δυο κόμματα, αλλά όπου οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δυο διαφορετικούς δρόμους για την Αμερική και δυο διαμετρικά αντίθετα οράματα για το μέλλον:

«Σας ζητώ να συσπειρωθείτε γύρω από μια σειρά στόχων για τη χώρα σας, στόχων που αφορούν τις θέσεις εργασίας, την ενέργεια, την εκπαίδευση, την εθνική ασφάλεια, το έλλειμμα. Πραγματικούς, εφικτούς στόχους που θα οδηγήσουν σε νέες θέσεις εργασίας, περισσότερες ευκαιρίες και που θα ξαναχτίσουν την οικονομία μας σε πιο γερά θεμέλια».

Μεταξύ των στόχων αυτών η δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στη βιομηχανία μέχρι το 2016, ο διπλασιασμός των αμερικανικών εξαγωγών μέχρι το 2014 και η μείωση των εισαγωγών πετρελαίου κατά 50 % μέχρι το 2020. Στην ομιλία του ο Ομπάμα δεν αποκάλυψε πώς προτίθεται να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους.

Από την αλλαγή…στην υπομονή…

Αντ΄ αυτού ζήτησε από τους υποστηρικτές του να έχουν υπομονή, καθώς η αλλαγή που υποσχέθηκε, όπως είπε απαιτεί χρόνο και δεν μπορεί να συντελεστεί από τη μια μέρα στην άλλη. Αξιοσημείωτο είναι ότι αντί να επικεντρώσει στην ομιλία του, όπως αναμένετο, στην υψηλή ανεργία, το δημοσιονομικό έλλειμμα και την εκτίναξη του χρέους, ο Μπαράκ Ομπάμα θέλησε να θυμίσει τις επιτυχίες του στην ίση μεταχείριση γυναικών αλλά και ομοφυλόφιλων, στην εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο νυν πρόεδρος και το επιτελείο του όμως έχουν αντιληφθεί στο μεταξύ, όπως σημειώνουν αμερικανοί αναλυτές, ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τις εκλογές ποντάροντας αποκλειστικά και μόνον στην κοινωνική πολιτική, αλλά προβάλλοντας παράλληλα και συντηρητικές αξίες. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν ο Ομπάμα αντελήφθη την περασμένη Τρίτη ότι από το κυβερνητικό πρόγραμμα έλλειπε η αναφορά στο Θεό αλλά και στην Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να εγκριθούν από τους συνέδρους.

Από το βήμα του συνεδρίου χθες ο Μπάρακ Ομπάμα επέρριψε στους Ρεπουμπλικάνους ότι δεν έχουν σχέδιο για το μέλλον και πως προσφέρουν την ίδια συνταγή που είχαν τα τελευταία 30 χρόνια. Επιτέθηκε έντονα στον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ κυρίως στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, λέγοντας ότι είναι αρχάριος στο πεδίο αυτό.

Ο προεκλογικός αγώνας στις ΗΠΑ εισέρχεται πλέον στην τελική του ευθεία και όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο νήμα. Μόλις τελείωσε την ομιλία του ο Ομπάμα, ο αντίπαλός του Μιτ Ρόμνεϊ εξέδωσε ένα δελτίο τύπου όπου κατηγορεί τον νυν πρόεδρο ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε πριν τέσσερα χρόνια, τονίζοντας ότι ήρθε η ώρα για την αλλαγή....
skai.gr
Πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: