13.9.12

Τζακ ποτ με ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές...


Πόλο έλξης για ισχυρά επιχειρηματικά σχήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αποτελεί η πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ. Ο διεθνής διαγωνισμός, από τον οποίο το Δημόσιο αναμένεται να προσποριστεί σημαντικά κέρδη, ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη.
Τα... βαριά χαρτιά ρίχνει στο πρόγραμμα

αποκρατικοποιήσεων το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να στείλει μήνυμα σε τρόικα και αγορές. Η αρχή γίνεται με τον ΟΠΑΠ, για την πώληση του οποίου ο διεθνής διαγωνισμός θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη ενώ επισπεύδεται και η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων. Το Δημόσιο θα διαθέσει το 29% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.

Σε παράλληλο χρόνο το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) τρέχει το πρόγραμμα αξιοποίησης ακινήτων και σε αυτό εντάσσει τη μακροχρόνια ενοικίαση ακατοίκητων ελληνικών νησιών. Ηδη έχει σχηματιστεί η σχετική λίστα με 40 νησιά που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά και ο στόχος είναι να δοθούν σε ιδιώτες για διάστημα έως 50 ετών.

Ειδικότερα χθες με μία αιφνιδιαστική ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ γνωστοποίησε πως την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου, σε νέα συνεδρίαση του διοικητικού του συμβουλίου, τίθεται επί τάπητος η έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ, ενός από τα μεγάλα «φιλέτα» του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που αναμένεται να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον από ισχυρά σχήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Με τη χθεσινή αποτίμηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 29% του ΟΠΑΠ εκτιμάται σε 600 εκατ. ευρώ περίπου. Βέβαια η τιμή που θα καθορισθεί μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού πιθανότατα θα είναι αρκετά υψηλότερη σε σχέση με τη χρηματιστηριακή του αξία, σημειώνουν παράγοντες της κεφαλαιαγοράς. Μετά την πώληση του 29% το ελληνικό Δημόσιο θα ελέγχει μόνο το 5% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού.

Το 2011 ο ΟΠΑΠ εμφάνισε κέρδη 537 εκατ. ευρώ και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους 258 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Θα πρέπει να τονιστεί πως η κυβέρνηση επιζητούσε μία «εντυπωσιακή» κίνηση στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων μετά τις πολύμηνες καθυστερήσεις που είχαν παρατηρηθεί στην εκτέλεση του προγράμματος το τελευταίο 12μηνο.

Ετσι η πώληση του ΟΠΑΠ εντάσσεται στην προσπάθεια για μια δυναμική εκκίνηση του προγράμματος με διπλό στόχο:

Αφενός να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα στη διεθνή επενδυτική σκηνή και αφετέρου να δοθεί ένα απτό δείγμα γραφής στην τρόικα, αποδεικνύοντας εμπράκτως αποφασιστικότητα στις αποκρατικοποιήσεις, εν μέσω των κρίσιμων άτυπων διαπραγματεύσεων για μια νέα συνολική λύση για το ελληνικό χρέος.

Εξάλλου την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να εγκριθούν και οι τελικές συμβάσεις για την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού για παραχώρηση του δικαιώματος έκδοσης Κρατικών Λαχείων σε ιδιώτες, θέμα για το οποίο πρέπει να αναμένονται γρήγορες εξελίξεις.

Δεν αποκλείεται τα Κρατικά Λαχεία να πωληθούν εντός του Οκτωβρίου ή το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.

Επί τάπητος θα τεθεί και η έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου, έκτασης 500 στρεμμάτων, στην Κασσιόπη της Κέρκυρας. Στη δεύτερη φάση περνά η NCH New Europe Property Fund II και NCH Balkan Fund.

Εξάλλου θα προχωρήσει και η φάση των μη δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΠΑ, ώστε η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί το αργότερο εντός των πρώτων μηνών του 2013.

Κώστας Τσαχάκης - Κώστας Νάνος
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: