10.9.12

ΚΥΠΡΟΣ: Υπ. Παιδείας: Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς...


Λεμεσός: Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αισιοδοξία, δύναμη, χαμόγελο και τους καλύτερους οιωνούς, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους, ο οποίος το πρωί... επισκέφθηκε το Α` Δημοτικό Σχολείο Κ. Πολεμιδιών και το Δ` Δημοτικό Λεμεσού και συνομίλησε με μαθητές και δασκάλους.

Ο κ. Δημοσθένους στις δηλώσεις του ανέφερε ότι "η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς" αφού, όπως είπε, "επικοινωνήσαμε με όλα τα επαρχιακά γραφεία και έχουμε πάρει τα καλύτερα μηνύματα. Ξεκίνησαν όλα όπως τα είχαμε προγραμματίσει, όπως τα είχαμε σχεδιάσει, όπως τα είχαμε ονειρευτεί".

"Παρ`όλες τις όποιες δυσκολίες βιώνει ο τόπος και ο κόσμος ολόκληρος αυτήν τη στιγμή, εμείς ξεκινούμε με αισιοδοξία, με δύναμη, με αποφασιστικότητα να επιτελέσουμε το καθήκον μας απέναντι στον τόπο και απέναντι στα παιδιά αυτού του τόπου, όσο γίνεται καλύτερα και νομίζω το έχουμε πετύχει. Τουλάχιστον, ξεκινούμε όπως το είχαμε προγραμματίσει", συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Παιδείας είπε πως δεν θα αποτελούσε υπερβολή να πει πως "δεν έχει αναφερθεί τίποτε που να αξίζει αναφοράς, γιατί όλους αυτούς τους μήνες και τις τελευταίες μέρες κυρίως, είχαμε εντείνει τις προσπάθειες μας, κάναμε τους σωστούς προγραμματισμούς και για τα 3 θέματα τα οποία καθορίζουν το βαθμό επιτυχίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς - στελέχωση, βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή".

Τόνισε πως "όλα λειτούργησαν άψογα" και πως, ενώ αναμενόταν μια μικρή καθυστέρηση στην άφιξη ορισμένων βιβλίων από την Ελλάδα, τελικά αυτά έφτασαν εγκαίρως και όλα τα βιβλία για τη Δημοτική και Μέση Εκπαίδευση είναι διαθέσιμα.

Αναφερόμενος σε θέματα στελέχωσης, ο κ. Δημοσθένους δήλωσε πως όλες οι ανάγκες έχουν καλυφθεί και "εκεί και όπου παρατηρηθεί, την τελευταία στιγμή, οποιαδήποτε διαφοροποίηση, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε". Είπε, ακόμη, ότι σε ό,τι αφορά την υλικοτεχνική υποδομή, όλα τα σχολεία υποδέχθηκαν σήμερα με ασφάλεια, εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ ο ίδιος επιθεώρησε προσωπικά χθες βράδυ δυο σχολεία, όπου είχαν γίνει αναφορές για προβλήματα και πως "στο ένα από τα δυο που λειτουργεί και δέχθηκε σήμερα μαθητές, όλα κύλησαν ομαλά όπως με ενημέρωσαν και από τη σχολική εφορεία και από τους επιθεωρητές μας και τις τεχνικές υπηρεσίες που ήταν παρόντες στο συγκεκριμένο σχολείο στη Λευκωσία".

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχουν ακόμη εργοτάξια σε σχολεία, ο Γιώργος Δημοσθένους ανέφερε πως "τα εργοτάξια δεν θα σταματήσουν ποτέ, αν θέλουμε να έχουμε σχολεία συνεχώς αναβαθμισμένα, σχολεία με στατική και αντισεισμική επάρκεια".

"Υποχρέωση μας και ευθύνη μας, να έχουμε λάβει τέτοια μέτρα ασφάλειας, έτσι ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο και να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών και αυτό το πετύχαμε και αυτή είναι η πρωταρχική μας έγνοια", σημείωσε.

Ο Υπουργός Παιδείας είπε επιπρόσθετα ότι "στην προδημοτική και δημοτική εκπαίδευση, λόγω και αύξηση στους αριθμούς, για πρώτη φορά, έχουμε και αύξηση στις πραγματικές ανάγκες σε εκπαιδευτικούς" και υπέδειξε ότι "εκεί που παρατηρείται το πρόβλημα είναι στη Μέση Εκπαίδευση, όπου έχουμε πολύ μικρότερο αριθμό τμημάτων κατά τη φετινή σχολική χρονιά, έτσι οι πραγματικές ανάγκες είναι μικρότερες από ότι τα προηγούμενα χρόνια".

"Παρόλα αυτά", συνέχισε," έχουμε δώσει την ευκαιρία και σε νέους ανθρώπους να έρθουν, να υπηρετήσουν την Παιδεία, μέσα από καινοτόμα, σύγχρονα προγράμματα, τα οποία υιοθετήσαμε για πρώτη φορά φέτος στο εκπαιδευτικό μας σύστημα".

Όπως εξήγησε, "πέραν από την παράμετρο - πραγματικές ανάγκες και αριθμοί μαθητών - υπάρχει και μια δεύτερη παράμετρος, που έχει να κάνει με το σύστημα διορισμού, στο οποίο λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι αν, κατά τη φετινή σχολική χρονιά, εκπαιδευτικός αποδεχθεί διορισμό, ενώ κατά την περσινή χρονιά δεν είχε αποδεχθεί, προφανώς με την αποδοχή του, εκτοπίζει έναν ο οποίος έπεται στον κατάλογο και κατά την περσινή χρονιά είχε εργαστεί ως έκτακτος".

"Εγώ δεν αρνήθηκαν να υπογράψω όλες τις πρόωρες αφυπηρετήσεις, γιατί πραγματικά δίνουμε την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, με δύναμη, με όρεξη, με πολύ σημαντική εκπαίδευση και κατάρτιση, να έρθουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους", ανέφερε ο κ. Δημοσθένους, εκφράζοντας την άποψη πως το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει σε γενικές γραμμές απαμβλυνθεί.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού Ντίνος Έλληνας, εξέφρασε την άποψη πως, παρά τις βελτιώσεις που εντοπίζονται γενικότερα στα σχολεία, υπάρχουν προβλήματα με εργοτάξια και την τήρηση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων αποπεράτωσης των έργων.

"Δεν νοείται να υπάρχει έναρξης της σχολικής χρονιάς χωρίς προβλήματα, όταν υπάρχουν σχολεία τα οποία είναι εργοτάξια και είναι εκτός προγραμματισμού τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν τεθεί για να τελειώσουν κάποια σχολεία", είπε ο κ. Έλληνας.

Ανέφερε δε ότι υπήρξαν πολλές ζημιές από βανδαλισμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και "τρέχουμε καθημερινά να επιδιορθώσουμε αυτές τις ζημιές", ενώ σημείωσε πως "πρέπει να διαθέτονται περισσότερα κονδύλια για τη κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων, έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες του σήμερα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: