14.9.12

Δ. Κυριτσάκης: Υπολειτουργεί ο ανταγωνισμός σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα...


Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα σε κάποιους τομείς λειτουργεί σωστά αλλά σε άλλους όχι, όπως στα είδη πρώτης ανάγκης και τα καύσιμα, δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι ... δύο αυτοί τομείς υποφέρουν».

Σε ό,τι αφορά τις στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων, είπε ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής πετρελαίου από άλλες χώρες σε χαμηλότερη τιμή ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και τα διυλιστήρια στην Ελλάδα να ρίξουν τις τιμές τους.

Πρόσθεσε ότι παραμένει ανενεργός ο Οργανισμός Αποθεματικών Ασφαλείας, που είχε εξαγγελθεί το 2008, ο οποίος - όπως είπε- θα διαχειρίζεται τις ποσότητες καυσίμων και τους χώρους αποθήκευσης στα ελληνικά διυλιστήρια και θα εγκρίνει τυχόν εισαγωγές από άλλες χώρες.

Πρόσθεσε ότι η άνοδος στις τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα είναι ακαριαία και για να μειωθούν ότι υποχωρούν οι διεθνείς τιμές χρειάζονται 3 έως 4 εβδομάδες.

Ζήτησε τέλος να εφαρμοστεί το σύστημα εισροών - εκροών ώστε να εξάγεται η ποσότητα που εισάγει στις δεξαμενές του ο πρατηριούχος.

Στο μεταξύ, πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ επέβαλε η υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης σε κυλικεία επειδή δεν εφάρμοζαν διάταξη που αφορούν τις νέες τιμές των διατιμημένων προϊόντων στις επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου σε κυλικεία νοσοκομείων, του ΟΑΚΑ, και πλοίων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: