12.9.12

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει κατά της εκτροπής Αχελώου...


ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ!!!
«Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά στα 14 προδικαστικά ερωτήματα που είχε παραπέμψει σε αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας, είναι μία δικαίωση στον αγώνα που εδώ και πολλά χρόνια δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το περιβαλλοντικό κίνημα και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καθώς και οι
τοπικές κοινωνίες εναντίον των λαϊκιστικών κορόνων των ελληνικών κυβερνήσεων, που διαχρονικά τάσσονται υπέρ της εκτροπής του Αχελώου» τονίζει η βουλευτής Λάρισας και συντονίστρια της ΕΕΚΕ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή της η βουλευτής «η απόφαση του ΔΕΕ κατέρριψε τα επιχειρήματα που αποτελούσαν όπλα στη φαρέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ κάποτε και των ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΜΕΔΙ μετέπειτα, ότι δηλαδή το έργο, είναι μείζονος σημασίας για τον αγροτικό πληθυσμό της Θεσσαλίας, αποτελεί μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων της λεκάνης απορροής της διευρυμένης περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμο ή/και απαραίτητο. Το ΔΕΕ, επί της ουσίας της αποφάσεώς του, υποστηρίζει ότι ο νόμος πάνω στον οποίο βασίστηκε και εκβιαζόταν η εκτροπή του ρου του ποταμού Αχελώου (Ν. 3481/2006) παραβιάζει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, καθόσον το σχέδιο διαχείρισης βασιζόταν σε ανεπαρκή και ανεπίκαιρα στοιχεία και αγνοούσε τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις για τη διαχείριση των υδάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ακόμη και σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση των σχεδίων διαχείρισης υδατικών πόρων και η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωσή τους (σ.σ. των σχεδίων). Οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου εμπαίζονται τόσα χρόνια από τις κυβερνήσεις αλλά και από τοπικούς άρχοντες, οι οποίες κράδαιναν το "επιχείρημα" ότι η εκτροπή του Αχελώου είναι η μόνη λύση στο αρδευτικό πρόβλημα των καλλιεργειών. Σήμερα, βάσει και της αποφάσεως του ΔΕΕ, γίνεται ξεκάθαρο, ότι τα συμφέροντα της τοπικής πρωτογενούς παραγωγικής δύναμης αποτέλεσαν ένα άλλοθι που σήμερα καταρρίπτεται. Οι εναλλακτικές λύσεις που θα έδιναν και έγκαιρα και αποτελεσματικά λύση στο αρδευτικό πρόβλημα του κάμπου υπήρχαν και υπάρχουν. Και αυτό υποδεικνύεται και από το ΔΕΕ, που αναφέρει χαρακτηριστικά στην απόφασή του ότι «η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους "σημαντικού δημόσιου συμφέροντος" (σ.σ. επιχείρημα του ΥΠΕΚΑ) οι οποίοι μπορούν, καταρχήν, να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος ελλείψει εναλλακτικών λύσεων», αλλά θα όφειλε «το κράτος μέλος να λάβει κάθε αναγκαίο αντισταθμιστικό μέτρο ώστε να εξασφαλισθεί η προστασία της συνολικής συνοχής του Natura 2000» όταν ενυπάρχουν αυτοί οι επιτακτικοί λόγοι. Κάτι τέτοιο γνωρίζουμε ότι δεν έχει συμβεί.

Το ότι το έργο της εκτροπής του Αχελώου δεν είναι περιβαλλοντικά ωφέλιμο, κι ένα παιδί μπορεί να το αντιληφθεί. Εκτός κι αν θεωρεί κανείς ότι το έργο κεφαλής των έργων της εκτροπής, το φράγμα της Μεσοχώρας, δεν αποτελεί μεγάλο πλήγμα για το οικοσύστημα και τα μνημεία της Πίνδου, δεν είναι επισφαλές ως προς τη μελλοντική του λειτουργία και δεν είναι περιβαλλοντικά εγκληματικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό κοινωνικό μέτωπο, τηρώντας αταλάντευτη θέση απέναντι στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου, θεωρεί ότι η απόφαση του ΔΕΕ είναι μία βάση πάνω στην οποία μπορεί να "πατήσει" το ΣτΕ -στο οποίο παραπέμπεται εκ νέου το θέμα και να ακυρώσει για 6η (και ελπίζουμε οριστική) φορά το έργο.

Στο ίδιο πλαίσιο, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η απάντηση στο υπαρκτό θέμα της άρδευσης και ύδρευσης του θεσσαλικού κάμπου δεν θα δοθεί μέσω Αχελώου, αλλά μέσω της εναλλακτικής, ριζοσπαστικής πρότασης που χρόνια τώρα έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, για συντονισμένη παρέμβαση και προσαρμογή της ζήτησης στις πραγματικές φυσικές δυνατότητες, με ορθολογική χρήση των υδατικών αποθεμάτων, με τη δημιουργία μικρών φραγμάτων και ταμιευτήρων, με περιορισμό των αντλήσεων και μη ανόρυξη νέων γεωτρήσεων, δράσεις που σταδιακά θα μας οδηγήσουν σε μία αρμονική με τη φύση και το περιβάλλον ζωή, αλλά και σε κοινωνική δικαιοσύνη σε σχέση με την πρόσβαση στο νερό.

Τέλος, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το περιβαλλοντικό κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου, που αγωνίζεται όχι μόνο κατά του καταστροφικού έργου αλλά και εναντίον των λογικών διαπλοκής» καταλήγει η κ. Διώτη...
thessalianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: