16.9.12

Λοβέρδος: Αν δεν με θέλουν, ας με διώξουν...


Το γραφείο του κ. Α. Λοβέρδου στην οδό Σταδίου είναι συνεχώς γεμάτο επισκέπτες. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει αναστατώσει το ΠαΣοΚ με την κινητικότητα που επιδεικνύει, πραγματοποιεί τα... ραντεβού του με το βλέμμα να πέφτει κάθε τόσο διακριτικά στον λεπτοδείκτη του ρολογιού του. Το ερώτημα αν σκοπεύει να ιδρύσει νέο κόμμα έχει εξάψει το ενδιαφέρον διαφόρων, εντός και εκτός ΠαΣοΚ, οι οποίοι επιχειρούν να μάθουν από πρώτο χέρι «πού το πάει ο Αντρέας».

Ο κ. Λοβέρδος καλλιεργεί μιαν αχλύ μυστηρίου για τα μελλοντικά του σχέδια και διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν νοιάζεται να ακολουθήσει μια τακτική προσηλυτισμού αλλά να προκαλέσει μια ευρύτερη συζήτηση για το μέλλον της χώρας στην κοινωνία, γράφει η Δήμητρα Κρουστάλλη στο "Βήμα". Τι καινούργιο φέρνει όμως στην πολιτική εκτός από τις εικασίες για τα προσωπικά του σχέδια;

Ο κ. Λοβέρδος έλυσε τη σιωπή του μέσω της έκδοσης ενός βιβλίου («πολιτική μπροσούρα» το χαρακτηρίζει ο ίδιος) υπό τον τίτλο «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση». Η προσεκτική του ανάγνωση φανερώνει πολύ περισσότερα από αυτά που αποκαλύπτει ο συγγραφέας του στις συνεντεύξεις και στις ιδιωτικές συζητήσεις του.

Στο βιβλίο περιγράφει έναν συμμετοχικό, ευρωπαϊκό, μεταρρυθμιστικό, ριζοσπαστικό, σοσιαλδημοκρατικό πολιτικό χώρο, «ένα πολιτικό υποκείμενο που έχει ανάγκη η Ελλάδα», όπως παρατηρεί. «Δεν έχει σημασία αν αυτός ο χώρος, αυτή η παράταξη, θα προκύψει από τη μετεξέλιξη υπάρχοντος κόμματος ή τη συγχώνευση ή την εκλογική συμπόρευση υφιστάμενων σχηματισμών ή ακόμη και από την ίδρυση ενός νέου κόμματος που θα συσπειρώσει τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας» υπογραμμίζει.

Κατά την άποψή του τα κόμματα θα πρέπει να αποτελέσουν την κορυφαία μεταρρυθμιστική δύναμη στην Ελλάδα και να μην κρύβονται πίσω από τις κυβερνήσεις. Οσο για το πολιτικό υποκείμενο που οραματίζεται, αυτό θα πρέπει να λειτουργεί με κατοχυρωμένες τάσεις, οι οποίες θα εκπροσωπούνται στην ηγεσία του όπως και η νεολαία, τα πολιτικά όργανα να έχουν σταθερό αριθμό εκλεγμένων μελών και να μην είναι «φυσαρμόνικες» - οι αιχμές για τη διαχρονική λειτουργία του ΠαΣοΚ είναι συνεχείς.

Ο κ. Λοβέρδος μιλάει για ένα κίνημα της Κεντροαριστεράς, αλλά στην ουσία τσαλαβουτάει στην πολιτική ιστορία επιχειρώντας να συνδέσει την επανάσταση του 1909 και τον Ελ. Βενιζέλο με τον εθνάρχη Καραμανλή και τον εκσυγχρονιστή Σημίτη. Συνθέτουν αυτά μια νέα πολιτική πρόταση και μια πραγματική ρήξη με τις «παρασιτικές, αντιαναπτυξιακές και βαθύτατα συντηρητικές πολιτικές του πρόσφατου παρελθόντος»;

Σε μια εποχή τρικυμίας και ανασύνθεσης ιδεολογικών χώρων και πολιτικών κομμάτων αρκεί ο υπέρ της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων αγώνας για να συσπειρώσει τις διακομματικές δυνάμεις που υπαινίσσεται ο πρώην υπουργός; Ο κ. Λοβέρδος πάντως δεν βιάζεται να αποδείξει την ορθότητα των απόψεών του. Εχει χαράξει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και έχει προετοιμαστεί να δώσει αμυντικές μάχες για το βιβλίο του - κάποιοι μιλούν ήδη για ένα «τηλεοπτικό βιβλίο», από το οποίο λείπει το επιστημονικό και το πολιτικό βάθος. «Θα το πολεμήσουν, αλλά εγώ έχω απόλυτη πίστη σε αυτό που επιχειρώ» επιμένει.

Αυτό που επιχειρεί τοποθετείται χρονικά την άνοιξη του 2013. Τότε, προς το τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου όπως υπολογίζει, θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει στην ολοκληρωμένη μορφή του το εθνικό σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Η προετοιμασία του σχεδίου αυτού έχει ξεκινήσει ήδη με τη συμμετοχή 30 επιστημόνων και πολιτικών.

Η σχέση του κ. Λοβέρδου με το ΠαΣοΚ, και ακριβέστερα με τον κ. Ευ. Βενιζέλο, θεωρείται από τον ίδιο τελειωμένη. Παρ' ότι απουσιάζει από τις συνεδριάσεις της ΚΟ και δεν εμφανίστηκε στην εκδήλωση για την 3η Σεπτέμβρη, για να μη δώσει το λάθος σήμα και εντός και εκτός, δεν υπογράφει τα χαρτιά του «διαζυγίου». «Εγώ δεν θα κάνω διασπαστικές κινήσεις» ξεκόβει τη συζήτηση στους συνομιλητές του. Παραμένει βουλευτής του ΠαΣοΚ, με ενεργή παρουσία και κατάθεση ερωτήσεων.

«Αν δεν με θέλουν, ας με διώξουν» απαντά σε όσους τού θέτουν το ερώτημα. Την ίδια απάντηση έχει δώσει και σε πολλούς φίλους του από την Πάτρα που επικοινωνούν μαζί του τον τελευταίο καιρό για να μάθουν τις προθέσεις του.

Στην Ιπποκράτους όμως δεν υπάρχει κλίμα διαγραφών, αντιθέτως αποφάσισαν να μη σχολιάσουν καθόλου το βιβλίο. Πολλοί θυμήθηκαν όμως ότι οι απόψεις που περιέχονται σε αυτό παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά - το αναφέρει και ο κ. Λοβέρδος στον πρόλογό του - τον περασμένο Φεβρουάριο σε κοινή εκδήλωση με τον κ. Βενιζέλο στο ΕΒΕΑ, όπου ο τότε υποψήφιος πρόεδρος του ΠαΣοΚ τον κάλεσε να συγκροτήσει ρεύμα εντός του κόμματος.

Η σχέση των δύο πολιτικών πήρε τη λάθος στροφή όταν ο κ. Βενιζέλος απέρριψε την πρόταση των κκ. Λοβέρδου και Μιχ. Χρυσοχοΐδη για συμμετοχή του ΠαΣοΚ στην κυβέρνηση με έμπειρα πολιτικά στελέχη. «Κάναμε μια πολιτική τοποθέτηση και κατηγορηθήκαμε ως θεσιθήρες» σχολιάζει ο πρώην υπουργός, ο οποίος παρά τις κατά καιρούς συμμαχίες του με τον Ι. Ραγκούση, την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Χρυσοχοΐδη, σε αυτή τη φάση κατονομάζει ως συνομιλητή του μόνο τον κ. Γ. Φλωρίδη. Επίσης αρνείται να συνομιλήσει με κάποια στελέχη του παλαιού ΠαΣοΚ τα οποία αμφισβητούν τον κ. Βενιζέλο. Ο κ. Λοβέρδος πιστεύει ότι ένα νέο κόμμα πρέπει να στηρίζεται σε μια κοινωνική βάση και αυτή τη στιγμή η ελληνική κοινωνία μοιάζει με βυθό που έχει αναταραχθεί. Εκτιμά όμως ότι μετά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή το παιχνίδι θα ανοίξει, μόνο που αυτή τη συγκυρία αναμένουν και άλλοι παίκτες, οπότε δεν αποκλείεται να υπάρξει συνωστισμός στην αφετηρία.
thebest.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: