23.9.12

Μέρκελ-Ολάντ: Η Ευρώπη θα νικήσει την κρίση...

Τη γαλλο-γερμανική φιλία εξήραν η Αγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, πριν από γεύμα εργασίας που είχαν σήμερα στην πόλη Λουντβιχσμπουργκ της νοτιοδυτικής Γερμανίας.

«Ζήτω η γαλλο-γερμανική νεολαία, ζήτω η... ευρωπαϊκή νεολαία», είπε στα γαλλικά η γερμανίδα καγκελάριος στο τέλος της ομιλίας της ενώπιον πολιτικών, οργανώσεων νέων και κατοίκων της πόλης.

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος είπε στα γερμανικά: «Ο ρόλος σας είναι να κάνετε πραγματικότητα το ευρωπαϊκό όνειρο και να του χαρίσετε ένα μέλλον. Ζήτω η γαλλο-γερμανική φιλία».

«Η απάντηση στην κρίση έχει μόνο ένα όνομα: Ευρώπη, η Ευρώπη θα νικήσει την κρίση», υπογράμμισαν οι δύο ηγέτες, οι οποίοι εκφώνησαν τις ομιλίες τους στον προαύλιο χώρο του κάστρου του Λούντβιχσμπουργκ, στο ίδιο σημείο που είχε μιλήσει πριν από 50 χρόνια ο στρατηγός ντε Γκολ.

Η Μέρκελ επεσήμανε στην ομιλία της ότι οι Ευρωπαίοι είναι ενωμένοι και πρόσθεσε πως την εποχή που ο ντε Γκολ εκφώνησε το λόγο του η ίδια ήταν οκτώ χρόνων και ζούσε στην Ανατολική Γερμανία. «Εκείνη την εποχή ήταν πέρα από την φαντασία μου να σκεφτώ ότι βρίσκομαι εδώ», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν όμως και στο θέμα της τραπεζικής εποπτείας. «Όσο νωρίτερα εφαρμοστεί η τραπεζική εποπτεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόσο καλύτερα», δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος, ενώ η γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα για μια εποπτεία «ποιότητας» και εκτίμησε πως για αυτό θα χρειαστεί χρόνος.

«Τάσσομαι υπέρ της τραπεζικής ένωσης, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, πρέπει να το κάνουμε σε διαδοχικά στάδια, αλλά όσο πιο σύντομα, τόσο πιο καλά», τόνισε ο κ. Ολάντ.

«Για μένα το σημαντικό είναι η ποιότητα. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε να κάνουμε κάτι πολύ γρήγορα που δεν θα λειτουργεί», σημείωσε η κ. Μέρκελ. «Θα πρέπει να δείξουμε σοβαρότητα, θα πρέπει να υπάρχει ποιότητα και στη συνέχεια θα δούμε πόσο χρόνο θα πάρει αυτό (...) Θα ζητήσουμε από τους υπουργούς Οικονομικών μας να εργαστούν το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: