23.9.12

Γ. Κουρτάκης: "Δεν είμαι εκδότης αλλά ρεπόρτερ..."...

Ο εκδότης - διευθυντής της εφημερίδας ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, μιλά για το νέο του εγχείρημα και για την κρίση στα media...

«Παραπολιτικά» είναι ο τίτλος της εβδομαδιαία εφημερίδας, που είστε εκδότης –διευθυντής και κυκλοφόρησε μόλις χθες, ποιος είναι ο στόχος σας και ποια κενά θέλετε να καλύψετε;

Στόχος της παρέας της εφημερίδας «Παραπολιτικα» – γιατί η ομάδα λειτουργεί ως ... παρέα- είναι σε μια δύσκολη περίοδο για τον Τύπο συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο. Ν’ ανοίξει θέματα, να κάνει αποκαλύψεις, να δώσει ενημέρωση και μέσα από αυτή την παρουσία να γίνει, αγαπημένη Σαββατιάτικη συνήθεια για τους αναγνώστες. Φυσικά δεν θα ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους της εξουσίας, που μάλλον θα χάσουν τον ύπνο τους. Εφόσον, πετύχουμε το στόχο αυτό, θα έχουμε καλύψει ένα κενό που κατά κοινή παραδοχή υφίσταται στην αγορά του Σαββάτου.

Ουσιαστικά πρόκειται για τη «συνέχεια» του parapolitika.gr ;

Από κει ξεκίνησε το ταξίδι, το όνειρο. Ωστόσο, η εφημερίδα είναι κάτι διαφορετικό. Είναι εντελώς διαφορετικό προϊόν. Κρατήσαμε θετικά και επιχειρήσαμε να αποβάλλουμε τις αδυναμίες. Πάντως θα μπορούσαμε να πούμε ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το ιντερνετ, «γεννιέται» μια εφημερίδα.

Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για νέες επιχειρηματικές κινήσεις, γιατί αποφασίσατε, τη συγκεκριμένη περίοδο, να προχωρήσετε σε τέτοιου είδους κίνηση;

Έχετε σκεφτεί ότι στις κρίσεις πολλές φορές δημιουργούνται και ευκαιρίες; Από τη φύση μου, είμαι αισιόδοξος. Δεν φοβάμαι και κυρίως μου αρέσει το ρίσκο. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταίχμιο. Το ίδιο και ο χώρος του τύπου. Μην ξεχνάμε ότι σε περιόδους αστάθειας και αναταραχής στην ελληνική ιστορία, υπήρξαν εκδοτικές προσπάθειες, που κυριάρχησαν στον χρόνο.

Η στελέχωση της εφημερίδας με ποια κριτήρια έγινε;

Το βασικό κριτήριο της επιλογής ήταν το μεράκι. Η όρεξη για ρεπορτάζ. Το μόνο που ζήτησα από τους συνεργάτες μου, ήταν να μην κοιτάζουν το ρολόι.

Οι παρασκηνιακές αποκαλύψεις δυσκολεύουν το επιχειρηματικό σας εγχείρημα; Πως κρατάτε τις ισορροπίες ;

Απεναντίας. Αυτό άλλωστε θα φανεί πολύ σύντομα. Η εφημερίδα «Παραπολιτικά» δεν έχει εξαρτήσεις. Δεν δεσμεύεται από τίποτα και από κανέναν. Από κει και πέρα, λόγω και της Κρητικής μου καταγωγής, δεν σας κρύβω ότι έχω κατά νου, την ρήση του Νίκου Καζαντζάκη: «Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν ελπίζω τίποτα, είμαι ελεύθερος». Η εφημερίδα και οι συντάκτες κινούνται «ανεξέλεγκτα» στο παρασκήνιο και αυτή είναι η βασική κατεύθυνση που τους έδωσα στην πρώτη σύσκεψη..
Συνήθως βλέπουμε εφημερίδες με συγκεκριμένο «χρώμα», πόσο υπέρ ή κατά είστε ;

Χρώμα; Μα πως μπορούμε να μιλάμε ακόμη για χρώμα σε μια περίοδο που ξεθωριάζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, σε βαθμό αφανισμού; .Η εφημερίδα «Παραπολιτικά», δεν πρόκειται να δώσει μάχη οπισθοφυλακών.
Πέραν τούτου, υπάρχει και ένας κανόνας που όσοι δεν τον ακολούθησαν στον χώρο του Τύπου απέτυχαν. Και αυτός ο κανόνας λέει: ότι τα Μέσα και οι λειτουργοί τους, πρέπει να στέκονται απέναντι στην εξουσία. Ο διαφορετικός δρόμος, οδηγεί σε διαπλεκόμενα μονοπάτια και απαξιώνει τον ρόλο και την δύναμη δημοσιογράφων και εντύπων.


Η ελευθερία του λόγου δεν θεωρείται δεδομένη στις μέρες μας. Ποια είναι η δικιά σας θέση σαν εκδότης;

Που τον είδατε το εκδότη; Νομίζω ότι δεν μου ταιριάζει ο τίτλος. Προτιμώ να δηλώνω, ρεπόρτερ. Έτσι νοιώθω. Άλλωστε, έχοντας θητεύσει δίπλα σε ανθρώπους που έκαναν νυχθημερόν ρεπορτάζ, όπως οι Νίκος Κακαουνάκης, Γιώργος Τράγκας και Δημήτρης Ρίζος από τους παλαιότερους ή τους Θέμο Αναστασιάδη, Τάσο Καραμήτσο και Αντώνη Πίκουλα από τους νεότερους, νομίζω ότι είναι πολύ πιο γοητευτικός ο τίτλος του ρεπόρτερ.

Μετά τα νέα οικονομικά δεδομένα της χώρας μας, όπως ήταν αναμενόμενο, άλλαξαν και οι αμοιβές των δημοσιογράφων. Κάποιοι πιστεύουν ότι έπρεπε το «μάζεμα» να έχει γίνει πολύ καιρό πριν. Ποια είναι η δικιά σας άποψη;

Ας μην γελιόμαστε. Αργά ή γρήγορα έπρεπε να υπάρξει εξορθολογισμός και στον χώρο των media. Ειδικά των ηλεκτρονικών.Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση είχε «ξεχειλώσει». ¨όλα στον χώρο του τύπου και της διαφήμισης έμοιαζαν με «φούσκα». Το ομολογούσαμε και όλοι μεταξύ μας. Αργά ή γρήγορα οι « φούσκες» σκάνε. Ας ελπίσουμε ότι το σημερινό σοκ για τις επιχειρήσεις, τους εκδότες και φυσικά τους εργαζόμενους, θα οδηγήσει σε μια καλύτερη εποχή και όχι στην εμπέδωση μιας καταστροφής.

Στο βωμό της οικονομικής εξυγίανσης, γίνονται μαζικές απολύσεις στα ΜΜΕ. Πιστεύετε ότι υπάρχει διαφορετικός τρόπος ή είναι μονόδρομος;

Νομίζω ότι κανένας επιχειρηματίας δεν έχει ως πρωταρχικό στόχο τις περικοπές και τις απολύσεις. Ωστόσο, η κρίση έχει αφήσει πολύ έντονα τα σημάδια της, στον κλάδο μας. Και, αυτό γιατί, όπως συνέβη στους περισσότερους τομείς, τα Media, στήριξαν την ύπαρξή τους, στο κράτος. Ας μην αγνοούμε ότι στον πακτωλό της κρατικής διαφήμισης χτίσθηκαν αυτοκρατορίες στα μίντια και όχι μόνον. Οι «γίγαντες» είχαν, δυστυχώς, πήλινα πόδια. Έτσι, νομοτελειακά η δομική κρίση στην οικονομία και το κράτος, είχε άμεσο και πολύ σοβαρό αντίχτυπο και στα Μέσα.

Έχετε δεχθεί επιθέσεις για κριτική που έχετε ασκήσει σε πολιτικά πρόσωπα; Πως αντιδράσατε;

Αν δεν είχα δεχθεί θα ανησυχούσα. Το πιθανότερο είναι ότι θα είχα επιστρέψει στην γενέτειρα μου, τα Χανιά. Προσωπικά, έχω πολλούς φίλους που κινούνται στον χώρο της πολιτικής. Επειδή, με το παραμικρό ενοχλούνται, φρόντισα από νωρίς να τους ξεκαθαρίσω, ότι κάνουμε δύο εντελώς διαφορετικές δουλειές, οι οποίες εκ της φύσεως τους, βρίσκονται ΑΠΕΝΑΝΤΙ. Αυτό ισχύει και σήμερα.
Αν βαθμολογούσατε την ενημέρωση στην Ελλάδα, με άριστα το δέκα , τι βαθμό θα της δίνατε;

Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Μάλιστα, τώρα που ξεκίνησε ο εξορθολογισμός, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξει αναγκαστική αναβάθμιση του παραγόμενου ενημερωτικού προϊόντος. Ελπίζουμε και εργαζόμαστε γι’ αυτό, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Ολυμπιακός από τις τρεις πρώτες αγωνιστικές έχει ήδη ξεφύγει με 8 πόντους διαφορά, πιστεύετε ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος θα είναι ένας υγιεινός περίπατος;

Για να είμαστε ακριβείς, η διαφορά είναι στους 7 πόντους. Εκείνο πάντως που θα ήθελα είναι η εφημερίδα «Παραπολιτικά» να έχει την αποτελεσματικότητα (και τις αντοχές) του Ολυμπιακού.


πηγη REAL NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: