13.9.12

ΛΑΡΙΣΑ: «Κινδυνεύουμε στον πιο εμπορικό πεζόδρομο»...


Ο πεζόδρομος της Βενιζέλου, αποτελεί ένα από τα κεντρικότερα και εμπορικότερα σημεία της Λάρισας, απ' όπου διέρχονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες. Είναι η βιτρίνα της πόλης, λόγω και του Αρχαίου Θεάτρου, εκεί χτυπά η καρδιά της Λάρισας και υποτίθεται πως...
όλα πρέπει να λειτουργούν ρολόι.

Ποια συμπεράσματα όμως βγαίνουν για την εικόνα της πόλης, όταν οι έμποροι της Βενιζέλου εκπέμπουν SOS, προβάλλοντας προβλήματα που άπτονται ακόμη και της σωματικής ακεραιότητας των ίδιων και των καταναλωτών;

Αύξηση διαρρήξεων, ακόμη και μέρα μεσημέρι και ατυχήματα από πτώσεις των καταναλωτών από τα λευκά κολωνάκια που έχουν τοποθετηθεί στον πεζόδρομο βρίσκονται στην ημερήσια -σχεδόν- διάταξη, με την υπομονή των εμπόρων να έχει εξαντληθεί «αφού κανείς αρμόδιος δεν έχει διάθεση να ασχοληθεί με τα δύο παραπάνω φλέγοντα ζητήματα».

Αποθρασύνθηκαν οι διαρρήκτες

«Παλιά, είδηση αποτελούσε η διάρρηξη κάποιου εμπορικού καταστήματος στον κεντρικό πεζόδρομο. Τον Αύγουστο η κατάσταση είχε ξεφύγει, με αποτέλεσμα όταν δεν σημειώνονταν κάποια διάρρηξη, τότε το σχολιάζαμε». Αυτό δήλωσαν στην «Ε» μεταξύ σοβαρού και αστείου οι καταστηματάρχες της Βενιζέλου, οι οποίοι εκφράζουν φόβους ακόμη και για τη ζωή τους.

«Οι διαρρήκτες έχουν αποθρασυνθεί, αφού μπαίνουν στα καταστήματά μας ακόμη και τις μεσημβρινές ώρες. Είτε σπάζοντας τη βιτρίνα, είτε παραβιάζοντας την κλειδαριά ή μπουκάρουν από τον ακάλυπτο και γκρεμίζουν τον τοίχο. Αυτό που μας τρομάζει είναι μην μας βρούνε μέσα στο μαγαζί και μας επιτεθούν» δηλώνουν οι έμποροι και προσθέτουν: «Μια πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας είναι ότι οι δράστες συνήθως είναι ναρκομανείς. Για να μην προκαλέσουν ζημιές στα εμπορεύματά μας, αφήνουμε λίγα χρήματα στην ταμειακή μηχανή, ώστε να περιοριστούν σ΄ αυτά και να μην κάνουν ζημιές. Φοβόμαστε για τη ζωή μας γιατί οι δράστες δείχνουν αποφασισμένοι για όλα. Επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η αδιαφορία που επιδεικνύουν κάποιοι περαστικοί, όταν διαπιστώνουν περίεργες κινήσεις. Δεν μπορεί μία διάρρηξη να σημειώνεται το μεσημέρι στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης και να γίνεται αντιληπτή από τον καταστηματάρχη, όταν ανοίγει το κατάστημά του το απόγευμα ή την άλλη μέρα το πρωί. Αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθεί η αστυνόμευση. Αν συμβαίνουν αυτά στο κέντρο της Λάρισας, φανταστείτε τι γίνεται στις συνοικίες» τονίζουν με οργή και αγανάκτηση οι καταστηματάρχες.

ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΩΝΑΚΙΑ

Και ενώ οι έμποροι κινδυνεύουν από τους διαρρήκτες, οι καταναλωτές κινδυνεύουν από τα μαρμάρινα κολωνάκια που έχει τοποθετήσει σε χαμηλό ύψος ο Δήμος Λαρισαίων.

«Καθημερινά σημειώνονται ατυχήματα, από τον κόσμο που χαζεύει τις βιτρίνες, δεν βλέπει τα κολωνάκια, σκοντάφτει πάνω σε αυτά και τραυματίζεται» υποστηρίζουν οι έμποροι της Βενιζέλου και συμπληρώνουν πως «μια ηλικιωμένη, αλλά και μια εγκυμονούσα πρόσφατα χτύπησαν άσχημα και χρειάστηκε η μεταφορά τους στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Δεν καταλαβαίνουμε που χρησιμεύουν αυτά τα κολωνάκια. Έχουμε ζητήσει με επώνυμη αναφορά αρκετοί έμποροι την απομάκρυνσή τους, αλλά στον Δήμο σφυρίζουν αδιάφορα. Αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα κολωνάκια εξυπηρετούν κάποια μεμονωμένα συμφέροντα και μόνο και σε καμία περίπτωση δεν αποτρέπουν τη στάθμευση των οχημάτων, που είναι η επίσημη δικαιολογία της δημοτικής αρχής. Ας έρθει κάποιος το βράδυ να διαπιστώσει αν υπάρχουν σταθμευμένα οχήματα ή όχι στον πεζόδρομο. Άρα ούτε αυτό τον στόχο έχουν πετύχει οι τοπικοί μας άρχοντες».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Με την ευκαιρία της διακομιδής τραυματισμένων από τα κολονάκια καταναλωτών, οι έμποροι της Βενιζέλου προβάλλουν και ένα τρίτο μα καίριο πρόβλημα. Την έλλειψη γρήγορης πρόσβασης του ασθενοφόρου στον πεζόδρομο (ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και ένα πυροσβεστικό όχημα).

Στη διασταύρωση του πεζόδρομου με την οδό Φιλελλήνων υπάρχουν άλλα κολωνάκια, σιδερένια που εμποδίζουν την πρόσβαση κάθε οχήματος, ακόμη και έκτακτης ανάγκης. Έτσι όσες φορές χρειάστηκε να επέμβει το πλήρωμα του ΕΚΑΒ ερχόμενο από την πλατεία Λαού ή έκανε τον κύκλο, μέσω Φιλελλήνων- Κύπρου και πεζόδρομου της Παπαναστασίου ή στάθμευσε προσωρινά στην είσοδο της Βενιζέλου και με τα πόδια παρέλαβαν τον τραυματία. Η πρόταση των καταστηματαρχών είναι να αντικατασταθούν οι μπάρες με κορύνες, ώστε όταν χρειάζεται να εισέρχεται στον πεζόδρομο το ασθενοφόρο. Άλλωστε μια ανθρώπινη ζωή έχει περισσότερη αξία, από ένα παράνομο παρκάρισμα.

Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Ρούστας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: