25.9.12

Η Ελλάδα ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων Μέρκελ με Ντράγκι και Λαγκάρντ...

Τον Μάριο Ντράγκι υποδέχεται την Τρίτη στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν τόσο το ελληνικό ζήτημα, εν αναμονή της...
έκθεσης της τρόικας και εν μέσω σεναρίων για «κενό χρηματοδότησης», όσο και η κατάσταση της Ισπανίας - και κυρίως το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα για βοήθεια από την ΕΚΤ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ανακοίνωσε τη Δευτέρα τις δύο συναντήσεις, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες για το τι θα συζητηθεί. Περιορίστηκε μόνο στο ότι μετά τις επαφές δεν θα γίνουν δηλώσεις ούτε θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Οι συζητήσεις πραγματοποιούνται εν αναμονή της έκθεσης της τρόικας για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ενδεικτικά, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους σχολίασε δημοσίευμα toy Spiegel για φερόμενο «ελληνικό κενό 20 δισ. ευρώ» λέγοντας, σύμφωνα με το Reuters, ότι «είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει κενό», αλλά δεν υπάρχουν νέα στοιχεία. Επανέλαβε πως σε κάθε περίπτωση το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας.

Μείζον θέμα αποτελεί επίσης το θέμα της Μαδρίτης: Η ισπανική κυβέρνηση έχει αναφέρει ως μοναδικό ανοικτό ενδεχόμενο να στραφεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, υπό αυστηρούς όρους, που έχει βάλει στο τραπέζι ο Μάριο Ντράγκι -ενώ η Μαδρίτη αποκλείει πλήρη προσφυγή στον EFSF ή τον ESM.

Η διοίκηση της ΕΚΤ έχει δηλώσει επίσης την «επιδίωξή» της στις αγορές ομολόγων να πάρει μέρος και το ΔΝΤ, κάτι στο οποίο η πρώτη αντίδραση της Κριστίν Λαγκάρντ ήταν θετική...
BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: