28.9.12

Στους δρόμους κατεβαίνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ιταλία...

«Λουκέτο» στις δημόσιες υπηρεσίες της Ιταλίας βάζουν σήμερα, Παρασκευή, οι εργαζόμενοι, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές των δαπανών που ανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να ...
κατακλύσουν το κέντρο της Ρώμης στην πορεία που θα πραγματοποιήσουν κοντά στο Κολοσσαίο.

Η ανακοίνωση της απεργίας έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τις συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία σε Μαδρίτη και Αθήνα, όπου πραγματοποιήθηκαν πορείες διαμαρτυρίας κατά των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Καθηγητές πανεπιστημίων, δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και συνδικάτα αναμένεται να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας.

Οι απεργοί δηλώνουν ενάντια στις περικοπές των δαπανών που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση του Μόντι, οι οποίες περιλαμβάνουν μια μικρή συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, όπου οι μισθοί έχουν ήδη παγώσει για περισσότερο από δύο χρόνια και περικοπές στη χρηματοδότηση του τομέα της δημόσιας υγείας.

«Σταματήστε να χτυπάτε τους ασθενέστερους. Έχουμε ήδη δώσει αρκετά» είναι το σύνθημα το οποίο δημοσιεύτηκε στις ιστοσελίδες των συνδικάτων. «Αναγκάστε το τέρας να λιμοκτονήσει, αποδυναμώστε το, παραλύστε το, υπονομεύστε τις δυνατότητές του, σταματήστε την αποστολή του -αυτές είναι οι αρχές πίσω από την κοινή πολιτική διοίκηση της κυβέρνησης» αναφέρουν σε επιστολή τους στελέχη της ιταλικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πραγματοποιήσουν την απεργία.

Τα αυστηρά μέτρα λιτότητας έχουν πλήξει σοβαρά τις δαπάνες των νοικοκυριών, ενώ παράλληλα έχουν ενισχύσει την ύφεση στην Ιταλία. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε στο 10,7% τον Ιούλιο, το υψηλότερο από το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: