14.9.12

Ντόμινο οργής στο μουσουλμανικό κόσμο- Εισβολή σε πρεσβείες...


Χιλιάδες άνθρωποι σε όλο το μουσουλμανικό κόσμο κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους, μετά την προσευχή της Παρασκευής, για να διαμαρτυρηθούν για την ταινία "Η αθωότητα των μουσουλμάνων" που όπως υποστηρίζουν προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ και τη θρησκεία τους. Σε πολλές χώρες και...
περιοχές όπως στην Αίγυπτο, το Σουδάν, το Πακιστάν, τη λωρίδα της Γάζας, την ανατολική Ιερουσαλήμ, το Αφγανιστάν, την Ιορδανία, οι μουσουλμάνοι εκδήλωσαν την οργή τους, ενώ και στην Τυνησία μπήκαν στον περίβολο της Αμερικανικής πρεσβείας και έσπασαν τα τζάμια ενώ έβαλαν φωτιά στη Γερμανική πρεσβεία.

Συγκεκριμένα, Τυνήσιοι διαδηλωτές κατάφεραν να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στην Τύνιδα, πηδώντας πάνω από τον τοίχο της περίφραξης, έσπασαν τα παράθυρα του κτιρίου και έβαλαν φωτιά σε δέντρα. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι πυκνός μαύρος καπνός υψώνεται από την πρεσβεία και φαίνεται ότι υπάρχει πυρκαγιά στο εσωτερικό του κτιρίου.Οι αστυνομικοί που βρίσκονται στην περιοχή προσπαθούν να διαλύσουν το πλήθος χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Στην Υεμένη όπου συνεχίζονται οι διαδηλώσεις, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να στείλει πεζοναύτες.

Στο Πακιστάν, το ισλαμικό κόμμα Τζαμάατ ε-Ισλάμι και η ριζοσπαστική οργάνωση Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα οργάνωσαν διαδηλώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις πάντως οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες.

Στην πρωτεύουσα Ισλαμαμπάντ περίπου 400 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κόκκινο Τζαμί. "Είμαστε όλοι ενωμένοι. Οι ΗΠΑ πρέπει να σταματήσουν αυτά τα κακόβουλα εγκλήματα", είπε στους συγκεντρωμένους ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Τάρεκ Φαζάλ Σαούντρι. Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει ένα πανώ στο οποίο έγραφαν ότι ζητούν την απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή από το Ισλαμαμπάντ.

Στο Καράτσι, μια πόλη 17 εκατομμυρίων κατοίκων, εκατοντάδες άνθρωποι φώναζαν συνθήματα κατά του σκηνοθέτη της ταινίας και κατά των ΗΠΑ. "Ο τζιχάντ (ιερός πόλεμος) είναι ο μοναδικός τρόπος για να σωθούν οι ΗΠΑ από το καρκίνωμα", φώναζαν μεταξύ άλλων ενώ μια ειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε και στη Λαχόρη.

Στην πόλη Τζαλαλαμπάντ του γειτονικού Αφγανιστάν ενώπιον 4.000 διαδηλωτών οι ουλεμάδες επικήρυξαν τον σκηνοθέτη της ταινίας με το ποσό των 5 εκατομμυρίων αφγκάνι (περίπου 100.000 δολάρια), όπως ανέφερε ο μουλάς Ζάχερ Άλι, ένας τοπικός θρησκευτικός ηγέτης. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν επίσης ένα πορτρέτο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ωστόσο δεν σημειώθηκαν άλλα επεισόδια.

Μεγάλες διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στην πρώτη, επικεφαλής των διαδηλωτών τέθηκε ο πρωθυπουργός της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε ο οποίος κάλεσε και πάλι την αμερικανική κυβέρνηση "να ζητήσει συγγνώμη από τους Άραβες και τους μουσουλμάνους για την προσβλητική ταινία και να οδηγήσει τους εγκληματίες στη δικαιοσύνη" ενώ υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και οι ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Στην Ανατολική Ιερουσαλήμ σημειώθηκαν μικροσυγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και Ισραηλινών αστυνομικών στην είσοδο της Παλιάς Πόλης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ, οι αστυνομικοί διέλυσαν τους συγκεντρωμένους οι οποίοι τους πέταγαν πέτρες στην Πύλη της Δαμασκού.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα. Οι διαδηλωτές ήθελαν να πάνε στη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αλλά εμποδίστηκαν από τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο Αμάν της Ιορδανίας περίπου 100 ισλαμιστές διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αμερικανική πρεσβεία φώναζαν συνθήματα εναντίον του προέδρου Ομπάμα και ζητούσαν από την κυβέρνηση να απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή. Ορισμένοι κρατούσαν σημαίες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και φώναζαν ρυθμικά: "Άκου Ομπάμα, είμαστε όλοι μας Οσάμα".

Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκέντρωσε και η κινητοποίηση που οργάνωσαν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι σε άλλο σημείο της πόλης. Οι συγκεντρωμένοι έκαψαν την αμερικανική σημαία και φώναζαν συνθήματα όπως "Αμερική, πάρε πίσω τα λεφτά σου, ο μουσουλμανικός κόσμος δεν σε χρειάζεται"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: