8.9.12

ΚΥΠΡΟΣ: Αντιδράσεις για το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για την ΑΟΖ...


Όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, θα δημιουργηθεί εταιρεία, η οποία θα συμμετάσχει σε διεθνή κοινοπραξία που υπέβαλε ήδη αίτηση για εξασφάλιση οικοπέδου εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο του 2ου γύρου αδειοδότησης. Ήδη, έχουν ... αρχίσει οι διαβουλεύσεις της εκκλησίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία, για εξασφάλιση ποσοστού.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου δεν θέλησε να αποκαλύψει ονόματα, εκφράζοντας ωστόσο την σιγουριά ότι η εν λόγω διεθνής εταιρεία θα εξασφαλίσει οικόπεδο φυσικού αερίου.

Ερωτηθείς αν πρόκειται για ρωσική εταιρεία, ο Μακαριότατος περιορίστηκε απλώς να αναφέρει ‘Όνομα και μη χωριό’.

Αντιδράσεις

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Υποψήφιο για την Προεδρία Σταύρο Μαλά, ο οποίος δήλωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να επενδύσει σε άλλου είδους επιχείρηση από την αγορά οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ λέγοντας ότι ο αρχιποιμένας έχει θεσμικό ρόλο να μετατρέψει την κοινωνία μας σε λιγότερο υλιστική.

Σε δηλώσεις στα Περβόλια, μετά την ομιλία του σε ενημερωτική ημερίδα της ΕΔΟΝ για τις Προεδρικές εκλογές, ο κ. Μαλάς κλήθηκε να σχολιάσει την πρόθεση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για αγορά οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ την ώρα που προχωρεί σε μειώσεις μισθών ιερέων.

«Θα συμβούλευα την εκκλησία να επενδύσει σε μία άλλου είδους επιχείρηση, την επιχείρηση να μεταδώσει περισσότερη πνευματικότητα στο ποίμνιο της και λιγότερο υλισμό που είναι κύριο χαρακτηριστικό αυτής της κοινωνίας. Θεωρώ ότι η εκκλησία και πρωτίστως ο Αρχιεπίσκοπος σαν αρχιποιμένας της εκκλησίας έχει και το θεσμικό ρόλο να αναλάβει να μετατρέψει αυτή τη κοινωνία σε περισσότερο αλληλέγγυα και λιγότερο υλιστική».

ΑΚΕΛ: Κανένα πρόβλημα φτάνει να φορολογηθεί

Σχολιάζοντας το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, είπε ότι έχει το δικαίωμα ο Αρχιεπίσκοπος να διεκδικήσει παραχώρηση οικοπέδου στην ΑΟΖ, και σημείωσε ότι οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες της Εκκλησίας θα πρέπει να φορολογούνται.

Σε δηλώσεις στα Περβόλια, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας της ΕΔΟΝ, με θέμα τις προεδρικές εκλογές toy 2013, ο κ. Κυπριανού κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου για εμπλοκή της Εκκλησίας στο θέμα των υδρογονανθράκων την ώρα που προχωρεί σε μειώσεις μισθών ιερέων.

Αφού ανέφερε ότι «η διαδικασία σε ότι αφορά τα ζητήματα σην ΑΟΖ είναι πολύ ξεκάθαρη και συγκεκριμένη» ο κ. Κυπριανού είπε ότι «εάν ο οποιοσδήποτε θέλει να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία για να διεκδικήσει μέσα από τη διαδικασία την παραχώρηση κάποιου οικοπέδου, θεωρώ ότι έχει το δικαίωμα να το πράξει. Το κρίσιμο ερώτημα είναι κατά πόσον η Εκκλησία έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».

Πρόσθεσε ότι «εμείς είχαμε ξεκαθαρίσει την άποψή μας εδώ και χρόνια, ότι οι εμπορικές δραστηριότητες της εκκλησίας θα πρέπει να φορολογούνται. Οταν διατυπώναμε κάποιες απόψεις δεχόμασταν κριτική από όλα τα πολιτικά κόμματα για τις απόψεις που διατυπώναμε. Τώρα δεν ξέρω τί λένε τα άλλα πολιτικά κόμματα για αυτά τα θέματα, εμείς λέμε ότι η Εκκλησία θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα της το έργο που κατά την άποψή μας πρέπει να διαδραματίζει δηλαδή ένα έργο πνευματικό, ένα έργο στήριξης εκείνων των ανθρώπων από την κοινωνία που έχουν ανάγκη από την στήριξη και του κράτους, της πολιτείας αλλά και της Εκκλησίας».

Από κει και πέρα συνέχισε «ο καθένας μπορεί να κρίνει όλες τις υπόλοιπες ενέργειες. Αλλά αν γίνονται εμπορικές δραστηριότητες εμείς επιμένουμε ότι αυτές θα πρέπει να φορολογούνται»...
www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: