26.9.12

Απεργιακό μπλακάουτ σε όλη την Ελλάδα...


Ρεπορτάζ: Ηλίας Γεωργάκης
Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που οργανώνουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά του νέου πακέτου μέτρων. Τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους εργαζομένους σε συλλαλητήριο στις 11.00 στο Πεδίον του Αρεως και το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10.30 στην Ομόνοια.
Στη ...
σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν βιοτέχνες και επαγγελματίες, καθώς κατόπιν της απόφασης της ΓΣΕΒΕΕ οι επιχειρήσεις και τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά έως τις 15.00. Συμμετοχή δήλωσαν και οι βενζινοπώλες.Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν δημόσιοι υπάλληλοι σε υπουργεία, πολεοδομίες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στις ΔΕΚΟ, εφοριακοί, καθηγητές και δάσκαλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, έμποροι, δικηγόροι, μηχανικοί, τραπεζοϋπάλληλοι. Επίσης στη σημερινή απεργία καλούνται να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.


Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, σε κοινή τους ανακοίνωση για τη γενική απεργία, αναφέρουν ότι επί δυόμισι χρόνια κόβονται και ξανακόβονται μονομερώς μισθοί, συντάξεις και κοινωνικές παροχές, ενώ το τέρας του χρέους και των ελλειμμάτων συνεχίζει ανίκητο να απαιτεί νέες θυσίες και νέες περικοπές. «Κυβέρνηση και τροϊκανοί, παρά το γεγονός ότι έχει διαπιστωθεί πλέον από όλους ότι η συνταγή των Μνημονίων είναι λάθος και ότι έχει αποτύχει παταγωδώς, επιμένουν στην ίδια αδιέξοδη, αναποτελεσματική, υφεσιακή, αντεργατική και αντικοινωνική πολιτική.
Σε κάθε νέο έλεγχο προσθέτουν και έναν νέο κατάλογο περικοπών των μισθών, των συντάξεων και των κοινωνικών επιδομάτων, προωθούν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, λες και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είναι οι ένοχοι και οι υπεύθυνοι της κρίσης» τονίζουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

ΟΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ. Ομως, μετ' εμποδίων αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα - νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ - οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού της Αθήνας με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με στάσεις εργασίας.
Προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να πάρουν μέρος στις συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια των συνδικάτων στο Κέντρο της Αθήνας, τα αστικά λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το Μετρό (ΑΜΕΛ) και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) θα εκτελούν δρομολόγια από τις 09.00 έως τις 21.00. Το προσωπικό των μέσων αυτών θα προχωρήσει σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 09.00 και από τις 21.00 έως και τη λήξη του ωραρίου του. Το τραμ θα εκτελεί δρομολόγια από τις 06.00 έως τις 24.00.
Παράλληλα, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι σιδηροδρομικοί, με αποτέλεσμα να μην εκτελούνται τα δρομολόγια του ΟΣΕ και του προαστιακού σιδηροδρόμου. Αυτό θα επηρεάσει και τη λειτουργία του Μετρό, το οποίο δεν θα πηγαίνει πλέον στο αεροδρόμιο και οι συρμοί του θα τερματίζουν στον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας.
Επίσης, ταλαιπωρία περιμένει και όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς, λόγω της στάσης εργασίας των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας από τις 10.00 έως τις 13.00, στο πλαίσιο της απεργίας της ΑΔΕΔΥ. Ειδικότερα, η Olympic Air προχώρησε στη ματαίωση 10 πτήσεων και στην τροποποίηση των χρόνων αναχώρησης άλλων 24 πτήσεων. Από την πλευρά της, η Aegean Airlines αναγκάστηκε να ακυρώσει έξι πτήσεις (4 εσωτερικού και 2 εξωτερικού) και να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 16 πτήσεις (14 εσωτερικού και 2 εξωτερικού).
Κανονικά θα κυκλοφορούν σήμερα μόνον τα ταξί, καθώς η ΠΟΕΙΑΤΑ εξέφρασε την αντίθεσή της σε απεργιακές κινητοποιήσεις μικρής διάρκειας με το επιχείρημα ότι δεν συμβάλλουν στην «ανατροπή της καταστροφής».

ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ. Προβλήματα στην πληρωμή δόσεων ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες έχουν ρυθμιστεί και εξοφλούνται μόνο στα ταμεία της Εφορίας, αναμένεται να αντιμετωπίσουν χιλιάδες φορολογούμενοι καθώς η τριήμερη απεργία των εφοριακών υπαλλήλων από σήμερα έως και την Παρασκευή συμπίπτει με τις τελευταίες ημέρες του μήνα, οπότε εκπνέουν και οι σχετικές προθεσμίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προθεσμίες μετατίθενται για την επόμενη εργάσιμη, αν και θα πρέπει να αναμένεται να επίσημη ανακοίνωση παράτασης από το υπουργείο Οικονομικών...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: