12.9.12

Νέα λεηλασία των εργαζομένων στην Πορτογαλία...


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ


Υποκριτικοί ήταν οι έπαινοι και ο δήθεν εκστασιασμός των Γερμανών και της τρόικα με τις «προόδους» της Πορτογαλίας υπό το μνημονιακό καθεστώς που της έχουν επιβάλει. Κάτω από τον συγκαλυμμένο εκβιασμό των εκπροσώπων των Ευρωπαίων δανειστών που...

βρίσκονται στη Λισαβόνα για να διαπιστώσουν αν πρέπει να χορηγήσουν ή να καθυστερήσουν την εκταμίευση μιας δανειακής δόσης προς την Πορτογαλία, ο δεξιός πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πάσους Κοέλιο προχώρησε σε νέα λεηλασία των ήδη γλίσχρων εισοδημάτων των Πορτογάλων εργαζομένων.

Βγήκε στην τηλεόραση, δήλωσε πομπωδώς ότι «η εθνική κατάσταση ανάγκης δεν έχει ακόμη περάσει και τα προβλήματα της χώρας δεν έχουν ακόμα λυθεί» και προχώρησε στο ουσιώδες: εξήγγειλε νέα μείωση κατά 7% όλων ανεξαιρέτως των μισθών των εργαζομέ­νων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της αύξησης από την 1η Ιανουαρίου των εισφορών των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία τους από το 11% στο 18% του μισθού τους! «Η τρόικα ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ... είχε ήδη απαιτήσει μια τέτοια «προσαρ­μογή»» αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» με ικανοποίηση, δείχνοντας έτσι την πολιτική δουλικότητα της πορτογαλικής δεξιάς κυβέρνησης. «Η Πορτογαλία αυξάνει δρα­στικά τις εισφορές επί των μισθών» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.

Ανενδοίαστα η δεξιά κυβέρνηση της Πορτογαλίας έδωσε σχεδόν όλα τα χρήματα που θα αρπάξει από τους εργαζομένους στους... Πορτογάλους εργοδότες! Ο πρωθυπουργός Κοέλιο ανακοίνωσε ταυτόχρονα τη θεαματική μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5,7% ­από το σημερινό 23,7% στο 18%. Ενώ δηλαδή οι εργοδοτικές εισφορές ήταν υπερδιπλάσιες από εκείνες των εργαζομένων μέχρι σήμε­ρα (23,7% έναντι 11%), η πορτογα­λική κυβέρνηση τις εξίσωσε (18% η κάθε πλευρά).

Είναι πολύ χαρακτηριστική η εμφανής χαιρεκακία με την οποία οι Γερμανοί πανηγυρί­ζουν τη δραματική πτώση του βιο­τικού επιπέδου των εργαζομένων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται σε σχόλιο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», η οποία προέβαλε το θέμα της Πορτογαλίας όσο καμία άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή εφημερί­δα.

«Οι χώρες του Νότου, κυβερνήσεις και πληθυσμοί, αντελήφθησαν στο μεταξύ με όλη τη σκληρότητα του πράγματος, ότι το οικονομικό μο­ντέλο τους δεν μπορεί να επιβιώ­σει στην παγκοσμιοποιημένη οικο­νομία του πλανήτη», γράφει δηκτι­κά, με εμφανή κακεντρέχεια. Δεν χάνει μάλιστα την ευκαιρία η γερμανική εφημερίδα να σημειώ­σει καταληκτικά, αποκαλύπτοντας ανοιχτά ποιο είναι το τελευταίο οχυρό αντίστασης στην επικράτη­ση ολοκληρωτικά της αντίληψης του Τέταρτου Ράιχ σε όλη την ευ­ρωπαϊκή ήπειρο: «Μόνο η Γαλλία φαίνεται ακόμη να πιστεύει ότι αποτελεί εξαίρεση»! Είναι εξό­φθαλμο ότι αν υποκύψουν και οι Γάλλοι εργαζόμενοι στη νέα γερ­μανική τάξη πραγμάτων στην οικο­νομία της Ευρώπης, η Γηραιά Ήπειρος θα βυθιστεί σε εργασιακό Με­σαίωνα, άγνωστης διάρκειας.

Επιστρέφοντας πάντως στην Πορτογαλία, πρέπει να ση­μειώσουμε δύο φαινόμενα. Πρώτον, ότι η ύφεση στην οποία οδήγησε τη χώρα η εφαρμογή του Μνημονίου περίπου ενάμιση χρό­νο τώρα οδήγησε σε κατάρρευση των φορολογικών εσόδων και έτσι σε βέβαιη αποτυχία μείωσης του ελλείμματος στο επίπεδο του 4,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε η τρόικα. Τουλάχιστον στο 5,5% θα ανέλθει το έλλειμμα, παραδέχονται τώρα όλοι. Δεύτερον ότι με την απόφα­ση νέας μείωσης των μισθών η πορτογαλική κυβέρνηση παρακά­μπτει με άλλα μέσα την κατάργηση του δώρου Χριστουγέννων και του επιδόματος αδείας στους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους που επιχείρησε και την οποία ακύρωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο, επιτρέποντας τη μόνο για φέτος.


ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: