11.9.12

Πολιτική παρέμβαση Σαμαρά στους δανειστές ζητά ο Βενιζέλος...


Να παρέμβει στην ηγεσία των δανειστών, καθώς τα μέτρα που προτείνει η τρόικα οδηγούν σε μείζονα αδιέξοδα, ακόμα και σε εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας, ζητούν από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο ... Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης.

Τα μέτρα, άλλωστε, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, να κατατεθούν στη Βουλή μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, μία εβδομάδα αργότερα, αντί για την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα θα εισαχθούν για συζήτηση στην Ολομέλεια στις 24 Σεπτεμβρίου και η κρίσιμη ψηφοφορία για το πακέτο μέτρων θα πραγματοποιηθεί στις 27 ή το πιθανότερο στις 28 του ιδίου μηνός, και μάλιστα όχι με τη διαδικασία του ενός άρθρου.

Στην Ιπποκράτους προκάλεσε μεγάλη αναταραχή, έως και οργή, η αποκάλυψη της τρόικα στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι 6 δισ. μέτρα βρίσκονται στον αέρα, αν και προηγουμένως- σύμφωνα με τις ίδιες πηγές - ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είχε ενημερώσει τον Ευ. Βενιζέλο ότι τα προς έγκριση μέτρα ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ. Παρότι η τρόικα άφησε να εννοηθεί, σύμφωνα πάντα με πηγές της Ιπποκράτους, ότι η επιμήκυνση είναι δεδομένη μετά την ψήφιση των μέτρων, έστω και αν είναι άγνωστο ακόμα αν οι δανειστές μιλούν για ένα ή δυο χρόνια, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επικράτησε ταραχή. Το δίλημμα μάλιστα που κατ’ αρχήν συζητείται είναι αν το πακέτο μέτρων στο οποίο επιμένει η τρόικα μπορεί να περάσει από την Βουλή χωρίς να διαλύσει εντελώς την ελληνική κοινωνία ή εάν είναι προτιμότερο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό ο Ευ. Βενιζέλος ζητά πολιτική παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία των δανειστών (Μέρκελ, Λαγκάρντ και – σήμερα στη συνάντησή του με τον – Ντράγκι) ώστε τα μέτρα να μην είναι τόσο σκληρά, χωρίς ωστόσο η Ιπποκράτους να διευκρινίζει τι ακριβώς προτείνει. Παράλληλα, στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια τόσο για τον πρωθυπουργό, όσο και για τον υπουργό Οικονομικών, που εξέφραζαν το προηγούμενο διάστημα κλίμα καθησυχασμού.

Ο Κουβέλης βλέπει τρόικα!

Είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα που ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ για πρώτη φορά αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, «αν χρειαστεί» όπως λέει, να συναντηθεί με την τρόικα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί συνάντηση, συνάντηση που έως τώρα ο Φώτης Κουβέλης απέφευγε επιμελώς. Το μεσημέρι σήμερα εξάλλου η ΔΗΜΑΡ θα δώσει στη δημοσιότητα τον κατάλογο ισοδυνάμων που απέστειλε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης στον σύμβουλο του πρωθυπουργού Π. Τσακλόγλου. Ο Φώτης Κουβέλης, μάλιστα, αποφάσισε να οξύνει τους τόνους, σε μια εμφανή προσπάθεια άσκησης πίεσης στην τρόικα και δευτερευόντως στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στο κλίμα που δημιουργείται είναι εμφανές ότι η σημερινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αποκτά ακόμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η κυβερνητική συνοχή βρίσκεται σε νέα μεγάλη δοκιμασία.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: