12.9.12

Επιχείρηση «Ερμής»...


Του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου ΕΣΕΕ.
Η πάταξη του παρεμπορίου απαιτεί τη διαρκή εφαρμογή των νόμων...
Οι εκπρόσωποι του Ελληνικού εμπορίου, εδώ και χρόνια, ζητάμε την «απελευθέρωση» του νόμιμου εμπορίου από την «ομηρεία» του παραεμπορίου, το οποίο συνιστά μία ακατάσχετη «αιμορραγία» για την ελληνική οικονομία και αγορά, αφού τα ...
περισσότερα έσοδά του, δεν παραμένουν εντός της χώρας μας. Η ΕΣΕΕ ανέκαθεν αντιμετώπιζε και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το παραεμπόριο ως ένα πρόβλημα πρώτης γραμμής, το οποίο χρειάζεται λύσεις που θα είναι αποτέλεσμα βούλησης και συνεργασίας ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς. Η κοινωνία μπορεί και αντιλαμβάνεται πλέον τις παρενέργειες του παρεμπορίου και η πολιτεία μετά απο πολλά χρονια αδράνειας, επιτέλους δείχνει εμπράκτως, ότι επιθύμει να εφαρμόσει τους νόμους.

Η σύνδεση του παρεμπορίου με την παράνομη μετανάστευση, την εγκληματικότητα και το λαθρεμπόριο είναι ένα σοβαρό βήμα καταπολέμησης του, όμως θα πρέπει να αντιμετωπισθεί οργανωμένα σε κάθε δυνατό σημείο της εσωτερικής σκοτεινής διαδρομής του.

Αυτό που απαιτείται άμεσα είναι ο σχεδιασμός ενός τολμηρού επιτελικού σχεδίου, κυρίως από πλευράς Ααστυνομίας, το οποίο θα λαμβάνει υπʼ όψιν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα κέντρα των πόλεων και σε συνδυασμό με την επιχείρηση «Ξένιος Ζεύς» θα συντονιστεί από το ΥΠΑΝ μια παράλληλη επιχείρηση διαρκείας «Ερμής» με την συνδρομή της ΕΛ.ΛΑΣ, του ΣΔΟΕ και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ έχουν δοθεί περίπου 10.000 άδειες πλανόδιου εμπορίου, από τους ελέγχους προκύπτει ότι ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν περισσότεροι απο 100.000 παράνομοι μικροπωλητές, οι οποίοι εκτός απο τους εμπορικούς δρόμους των πόλεων, μαζεύονται συστηματικά στις παρυφές των λαικών και υπαίθριων αγορών.

Βεβαίως τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων παρεμπορίου είναι διεθνικά, αλληλοκαλύπτονται και με άλλες παράνομες δραστηριότητες, είναι διαρκώς εξελισσόμενα και εκμεταλλεύονται τα διάφορα ελεγκτικά κενά που εμφανίζονται στη χώρα μας από την έλλειψη απαραίτητων τεχνολογικών συστημάτων ελέγχου των containers, όπως τα X-Ray Scanners. Στην Ελλάδα, τα λιμάνια του Πειραιά, της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας φαίνεται ότι συνιστούν τα κύρια κέντρα διακίνησης, ενώ οι συνοριακές οδικές πύλες εισόδου είναι οι πρώτοι υποδοχείς των φορτίων, από τις χωρες της Ε.Ε.

Η αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που γεννά το παραεμπόριο και η παραοικονομία, η οποία στο σύνολό της εκτιμάται στο 25% του ΑΕΠ, δηλαδή 52 δις ευρώ, συνιστά ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας, ιδίως στην πολύ δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, όπου το ελληνικό κράτος αναζητά εναγωνίως πόρους. Από αυτά, περισσότερα απο 20 δις αντιστοιχούν στο παρεμπόριο. Υπʼ αυτήν την έννοια, βασικός στόχος της Πολιτείας θα πρέπει να είναι η είσπραξη δασμών, επιπλέον φόρων και ΦΠΑ τουλάχιστον 6 δις ευρώ ετησίως, χρήματα που χρειάζεται αλλά και δικαιούται. Αναφορικά με το λαθρεμπόριο απομιμήσεων, εκτιμάται ότι ο τζίρος των προϊόντων «μαϊμού» ανέρχεται στα 9 δις.

Κατά τη γνώμη των ανθρώπων του εμπορίου επιβάλλεται να υπάρξουν 3 ταυτόχρονες συντονισμένες ενέργειες ελέγχων στην είσοδο, την αποθήκευση και διανομή και βεβαίως τη διάθεση όλων των λαθραίων προιόντων στο πεζοδρόμιο.

-Αποτελεσματικότερος έλεγχος στα τελωνεία κατά την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα μας και ιδίως στα μεγάλα λιμάνια με την χρήση μαγνητικών αψίδων ελέγχου εμπορευματοκιβωτίων.
-Διενέργεια αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες, που συγκεντρώνονται τα παράνομα εμπορεύματα, καθώς και στο δίκτυο πώλησης, στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις πλατείες, τα λιμάνια, τα νησιά, τις λαικές και τα παζάρια.
-Απλοποίηση των διαδικασιών και εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας, που προβλέπει την καταστροφή αυτών των προϊόντων, με ρίψη σε κάδους απορριμμάτων και εκτεταμένη χρήση σπρέυ ανεξίτηλου χρώματος.

Από την άλλη πλευρά, καλώς προωθούνται κοινωνικά μηνύματα και καμπάνιες ενημέρωσης των καταναλωτών για τους κινδύνους που ενέχουν τα προϊόντα απομιμήσεων, αλλά και για τις δραματικές συνέπειες που έχει το παραεμπόριο για την ελληνική αγορά, τους μικρομεσαίους, την απασχόληση και γενικότερα την ελληνική οικονομία. Σε μια περίοδο καταναλωτικής κρίσης, μας δίνετε μοναδική ευκαιρία, να ευαισθητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε και να πείσουμε τους Έλληνες καταναλωτές ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς προϊόντα απομίμησης και παρεμπορίου, ενώ πρέπει να σταματήσουμε να πετάμε τα λιγοστά λεφτά μας στο δρόμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σύσσωμο το ελληνικό εμπόριο επανειλημμένα έχει ζητήσει επίμονα τη συνδρομή της πολιτείας και ιδιαίτερα των ΟΤΑ για την εξάλειψη αυτής της μάστιγας, η οποία υποβαθμίζει και αποδυναμώνει τις τοπικές αγορές μικρών και μεγάλων πόλεων. Ειναι γεγονός οτι ο ρόλος και η ανταπόκριση τους δεν βοήθησε ιδιαίτερα, με λίγες μόνο εξαιρέσεις δυναμικών Δημάρχων.

Παρά ταύτα η ΕΣΕΕ εξακολουθεί να στηρίζει όλα τα νόμιμα μέτρα πάταξης του παρεμπορίου και του λαθρεμπορίου και οποιαδήποτε προσπάθεια καταπολέμησης του παράνομου αυτού φαινομένου από την μη νόμιμη οδό και από τις μη θεσμοθετημένες αρχές, δεν μπορεί να είναι επιτρεπτή απο κανένα θεσμικό εκπρόσωπο του εμπορίου και της αγοράς για ευνόητους λόγους.

Τελευταία παρακολουθούμε πρωτοβουλίες που προσωρινά και φαινομενικά δείχνουν αποτελεσματικές, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν σοβαρούς κινδύνους και εγείρουν πολλά ερωτηματικά. Οι λειτουργίες ενός κοινωνικού κράτους είναι διακριτές και ξεκάθαρες και οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες δεν εντάσσονται στο εν λόγω πλαίσιο προκαλούν σύγχυση και διαφωνίες, που μπορούν σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο να οδηγήσουν σε μία επικίνδυνη διάρρηξη της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής.

Η μάχη για την πάταξη του παρεμπορίου είναι σκληρή, αλλά οφείλουμε να επιμείνουμε στη νόμιμη διαδικασία και να επιλέξουμε τους κανόνες και τους νόμους μιάς ευνομούμενης Πολιτείας που μπορεί να μην μας προστατεύει επαρκώς και να μας αδικεί συνεχώς, αλλά έχουμε την ηθική υποχρέωση να τη στηρίξουμε και να τη σεβαστούμε για το καλό της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: