5.9.12

Μνήμες «απόσχισης» ξύπνησαν στο Καναδά μετά την αιματηρή επίθεση στο Κεμπέκ...


Το θέμα της ανεξαρτησίας του γαλλόφωνου Κεμπέκ από τον Καναδά επανήλθε με βίαιο τρόπο στην πολιτική σκηνή της χώρας με αφορμή το περιστατικό που έλαβε χώρα στη διάρκεια της ομιλίας της νικήτριας των τοπικών εκλογών.

Σύμφωνα με...
πληροφορίες, την ώρα που η Πολίν Μαρουά εξέφραζε τη βούλησή της να γίνει δημοψήφισμα, ένας άνδρας με σπαστά γαλλικά τής επιτεθηκε φραστικά και στη συνέχεια άνοιξε πυρ.

«Οι Αγγλοι ξυπνάνε και θα αντεπιτεθούν» φώναξε ο άνδρας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το BBC. Στη συνέχεια ακούστηκαν πυροβολισμοί, ενώ ο ίδιος φέρεται να πέταξε εκρηκτικό μηχανισμό στην πίσω πλευρά της αίθουσας.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε θανάσιμα.

Η νέα πρωθυπουργός απομακρύνθηκε άμεσα από τους άνδρες ασφαλείας. Η Μαρουά ηγείται του Αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, το οποίο επιδιώκει την αυτονομία της γαλλόφωνης επαρχίας.

Το κόμμα της κέρδισε οριακά στις εκλογές στο Κεμπέκ και θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, επιστρέφοντας έτσι στην εξουσία ύστερα από εννέα χρόνια στην αντιπολίτευση.

Πάντως, τα δημοψηφίσματα του 1980 και του 1995 απέτυχαν. Το 1980 το «όχι» στην απόσχιση του Κεμπέκ επικράτησε με 59,56%.

Αντίθετα, το 1995 το ποσοστό ήταν οριακό: υπέρ της απόσχισης ψήφισε το 49,42% και κατά το 50,58%. Σε αριθμούς ψήφων: 2.362.648 είχαν ψηφίσει όχι στην απόσχιση, ενώ 2.308.360 είχαν ψηφίσει υπέρ.

Όπως σημειώνει και ο ανταποκριτής του BBC στον Καναδά, οι διαθέσεις των «Κεμπεκουά» για ανεξαρτησία δεν είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες, ενώ και η ίδια η νέα πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνον εφόσον διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Το περιστατικό είναι σπάνιο για τα δεδομένα του Καναδά όπου τα ποσοστά των επιθέσεων με όπλα είναι σχετικά χαμηλά και οι πολιτικοί συνήθως κυκλοφορούν χωρίς σωματοφύλακες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: