7.9.12

Μηδενισμό των προστίμων - μαμούθ...


Η απειλή λουκέτου από τα υπέρογκα πρόστιμα μέσω του προγράμματος «Ήφαιστος» δεν έχει απομακρυνθεί από 90 πρατήρια υγρών καυσίμων στη Μαγνησία. Οι πρατηριούχοι συνεχίζουν να βρίσκονται επί ποδός εβδομάδες τώρα, αναζητώντας λύση στο πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει στις επιχειρήσεις τους τα...
υπέρογκα και άδικα, όπως τα χαρακτηρίζουν, πρόστιμα. Οι έντονες διαμαρτυρίες τους, όμως, και οι εκκλήσεις τους να πέσει από τα αρμόδια υπουργεία... σωσίβιο σωτηρίας τους έχουν μέχρι στιγμής αγνοηθεί.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Σαμακοβλή

Δεκάδες πρατηριούχοι υγρών καυσίμων στη Μαγνησία προειδοποιούν ότι όσο δεν λαμβάνεται μέριμνα για να απαλλαγούν από τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν επιβληθεί από λάθη και κενά του συστήματος, τόσο ο κίνδυνος να αναγκαστούν να κατεβάσουν ρολά στα βενζινάδικα πλησιάζει.

Το θέμα απασχόλησε γενική συνέλευση του τοπικού συλλόγου βενζινοπωλών και οι κραυγές αγωνίας για τα μεγάλα χρηματικά πρόστιμα του «Ήφαιστος», που όχι μόνο αδυνατούν να αντιμετωπίσουν εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών, αλλά επιπλέον θεωρούν άδικα, κυριάρχησαν στην αίθουσα.

Τα πρόστιμα - μαμούθ επιβάλλονται στις περισσότερες των περιπτώσεων, όπως τονίζουν, για ανθρώπινα λάθη και οι βενζινοπώλες οι οποίοι παλεύουν για ένα μεροκάματο αισθάνονται ότι τυγχάνουν πολύ άδικης μεταχείρισης.

Απόφαση της γενικής συνέλευσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας Άγγελο Τσαβέ, είναι να ζητηθεί ο μηδενισμός των προστίμων που έχουν επιβληθεί μέσω του συστήματος. Σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσουν κινητοποιήσεις.

Η φωτιά που έχει ανάψει ο «Ήφαιστος» στα δεκάδες πρατήρια υγρών καυσίμων στο νομό δεν λέει να σβήσει... Το πρόγραμμα μέσω του οποίου γίνεται η διαχείριση του πετρελαίου θέρμανσης έχει μετατραπεί σε πραγματικό μπελά για τους βενζινοπώλες, οι οποίοι βρέθηκαν να πνίγονται ανάμεσα σε πρόστιμα δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Ο τοπικός Σύλλογος Βενζινοπωλών χαρακτηρίζει εξοντωτικά και εντελώς άδικα τα πρόστιμα. Στη Μαγνησία τα αποτελέσματα του προγράμματος «Ήφαιστος» για το πρώτο εξάμηνο του 2011 είχαν ως αποτέλεσμα υπέρογκα πρόστιμα να επιβληθούν σε 90 πρατηριούχους. Υπάρχουν πρατηριούχοι υγρών καυσίμων που έχουν κληθεί να πληρώσουν έως και 100.000 ευρώ, ενημέρωσε.

Και όλα αυτά δίχως να υπάρχει δόλος εκ μέρους των επαγγελματιών του κλάδου, αλλά κυρίως συμπλήρωσης των αποδείξεων λιανικής πώλησης με λανθασμένα στοιχεία, τα οποία δήλωσε ο πελάτης.

Μέσω του συστήματος, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή πριν από μία πενταετία, γίνεται η αντιστοιχία των αποδείξεων και των τιμολογίων αγοράς που υποχρεούται να καταθέσουν οι βενζινοπώλες.

Σε καθημερινή βάση, μέσα από τα στοιχεία που υποχρεούνται να καταθέσουν (λίτρα που αγοράστηκαν, λίτρα που πωλήθηκαν, αγοραστής κ.λ.π.), ενημερώνουν το σύστημα για τη δραστηριότητά τους σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. «Πολλές φορές εξαιτίας αδυναμίας του συστήματος τα στοιχεία δεν συμφωνούν. Είτε διότι ο αγοραστής έδωσε λάθος ΑΦΜ ή διότι για τη συμπλήρωση της απόδειξης δήλωσε όνομα θανόντα. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους περιπτώσεις, που κατά τη διασταύρωση των στοιχείων, το σύστημα «χτυπά». Ωστόσο κανείς δεν ενημερώνει τον πρατηριούχο για την επαλήθευση των στοιχείων ή την αποστολή συμπληρωματικών, παρά με την πρώτη ευκαιρία βεβαιώνονται πρόστιμα, το ένα πίσω από το άλλο, με αποτέλεσμα να φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη», εξήγησε ο κ. Τσαβές.

Ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: