9.9.12

Με την τρόικα συναντάται ο Γ.Στουρνάρας...


Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που... βρισκόταν σε σύσκεψη από το πρωί για τον τελικό έλεγχο των προτάσεων, θα παρουσιάσει στην τρόικα λίστα με μέτρα της τάξης των 17 δισ. ευρώ, που θα περιλαμβάνουν εναλλακτικά σενάρια, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ενστάσεις από την τρόικα.

Εν τω μεταξύ, το βασικό σενάριο για τα μέτρα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμα και ούτε πρόκειται να γίνει στη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς η κυβέρνηση έχει περιθώριο μερικών ημερών ακόμη, μέχρι το άτυπο Eurogroup στις 14 του μηνός, στη Λευκωσία.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν το οικονομικό επιτελείο θα εστιάσει στις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, ενώ θα εισηγηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών είναι προγραμματισμένη για τις 7 το βράδυ. Τα δύσκολα μέτρα αναμένεται να θέσουν σε δοκιμασία τη συνοχή της κυβέρνησης, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές βουλευτών που εμφανίζονται αρνητικοί να στηρίξουν τις σκληρές αποφάσεις.

Το ραντεβού των Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη αναμένεται να αποδειχθεί σε δύσκολη μέθοδο των τριών, καθώς έρχεται μετά τις επικριτικές δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τόσο για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η συγκυβέρνηση όσο και για την κριτική που έχει δεχθεί το ΠΑΣΟΚ για τα προηγούμενα δύσκολα πακέτα μέτρων.

Στο πρώτο σκέλος της κριτικής του, ο κ. Βενιζέλος έχει επιτεθεί στον πρωθυπουργό λέγοντας: «Αν κάποιοι νομίζουν ότι ο ρόλος των δύο μικρότερων εταίρων, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, είναι να παρακολουθούν μία μονοκομματική κυβέρνηση να ακολουθεί πρακτικές του παρελθόντος, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πολύ μεγάλα λάθη, με πολύ μεγάλες επιπτώσεις για τον απλό πολίτη, κάνουν λάθος».

Εν τω μεταξύ, σήμερα, Κυριακή, από την Θεσσαλονίκη ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ, καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι δεν κοιτά το πολιτικό κόστος όταν πρόκειται να λάβει αντιλαϊκές αποφάσεις. «Απαιτείται λίγος σεβασμός σε αυτό που έχουμε σηκώσει ως φορτίο» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: