9.9.12

Οι δύσκολες σχέσεις Σαμαρά - Βενιζέλου...


Τη διαχείριση μιας πολύ ευαίσθητης κατάστασης καλείται να αναλάβει αμέσως ο πρωθυπουργός. Ο λόγος αφορά στις σχέσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο άλλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση του και ιδιαίτερα αυτές με... τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άντρες διαφωνούν πλέον ακόμα και ως προς τον χρόνο ενημέρωσης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών από τον υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος ζητούσε άμεση σύγκλιση του, πριν καν τις συνάντηση Στουρνάρα - Σαμαρά με την τρόικα.

Από την πλευρά του ο κ.Σαμαράς δεν ήθελε συνάντηση, πριν τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το άτυπο Eurogroup στη Λευκωσία, διότι ήθελε πρώτα να πάρει πράσινο φως σε αυτό το επίπεδο και μετά να «εμπλέξει» τους δύο άλλους αρχηγούς σε αυτή την ιστορία.Περισσότερο για λόγους δικής τους προστασίας, αναφέρεται από το περιβάλλον του, προκειμένου να περιορίσουν την δυσαρέσκεια που θα προκαλέσει η δημοσιοποίηση των μέτρων του πακέτου των 11,5 δις ευρώ.

Τελικά, φαίνεται να προκρίνεται η λύση της συνάντησης των «τριών» το βράδυ της Κυριακής, μετά τη συνάντηση Στουρνάρα - τρόικας και πριν τη συνάντηση τρόικας - Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, παρά τις δικές του προθέσεις, είναι υποχρεωμένος να ισορροπεί και να σταθμίζει, στις κινήσεις του, τους πολιτικούς συσχετισμούς της παρούσας κυβέρνησης(να μην ξεχνάμε, δεν είναι αυτοδύναμος), καθώς ούτε θέλει να σκέφεται ότι, τώρα, την πιο κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης, την ώρα που αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη, θα τιναχθούν όλα στον αέρα

Ωστόσο, ο κ.Βενιζέλος φέρεται να αποδίδει ευθύνες για τον μοναχικό δρόμο Σαμαρά-Στουρνάρα, σε ό,τι αφορά τα μέτρα των 11,5 δισ., κυρίως στον υπουργό Οικονομικών. Ενόχληση άλλωστε εκφράστηκε από τους Βενιζέλο και Κουβέλη για το γεγομός ότι δεν ενημερώθηκαν αμέσως για το αποτέλεσμα των συναντήσεων Στουρνάρα, στο Βερολίνο, με τον Γερμανό ομόλογο του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κι όπως όλα δείχνουν, αυτός ο «μύλος» των παραπόνων και δυσαρεσκειών πολύ δύσκολα θα σταματήσει. Το θέμα είναι εάν και σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει τον βηματισμό της κυβέρνησης, η οποία, για την ακρίβεια, πρέπει να τρέξει με χίλια για να σώσει την παρτίδα.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: