29.9.12

Μονόδρομος η δημοσιονομική προσαρμογή...

Μήνυμα στο εξωτερικό ότι για την αντιμετώπιση της κρίσης απαιτείται ο κατάλληλος συνδυασμός δημοσιονομικής προσαρμογής και κοινωνικής συνοχής, έστειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα του 9ου Συνεδρίου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια αποτελεί ...
ένα είδος ιστορικού, πολιτικού και κοινωνικού εργαστηρίου για την εφαρμογή μιας πολιτικής λιτότητας χωρίς προοπτική. Γι' αυτό το λόγο, όπως τόνισε, χρειαζόμαστε τον απαραίτητο συνδυασμό ανάμεσα στην δημοσιονομική προσαρμογή και στην κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατική νομιμότητα. Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή αφήγηση που να περιλαμβάνει το όραμα της ευημερίας και της υπερίσχυσης της ελπίδας τόσο σε εθνικό όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ακόμη ότι το πρόβλημα που υπάρχει στην Ελλάδα είναι να αντιληφθεί η κοινωνία την ανάγκη εφαρμογής του προγράμματος. Είμαστε τώρα, αυτή την εβδομάδα, έτοιμοι να λάβουμε για άλλη μια φορά πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις για το τελευταίο -ελπίζουμε- πακέτο περικοπών σε δαπάνες ώστε να πετύχουμε τον στόχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, είπε.

Όμως, από την άλλη μεριά, χρειαζόμαστε αλλού είδους πολιτική στήριξης και βοήθεια, όχι σύμφωνα με τη νεοφιλελεύθερη προσέγγιση του ΔΝΤ, αλλά σύμφωνα με την δική μας ευρωπαϊκή προσέγγιση για την κοινωνία, την ευημερία και την ιστορική προοπτική των κοινωνιών μας, πρόσθεσε.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ παράλληλα βιώνουμε μια μεγάλη ύφεση εδώ και πέντε χρόνια που σωρευτικά φτάνει το 24%» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει σχέση με το διαδεδομένο αρνητικό στερεότυπο, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για μια χώρα που δεν έχει την ικανότητα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προσαρμογής. Ισχύει ακριβώς το αντίθετο, είπε και σημείωσε ότι «έχουμε πετύχει μια εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία δυόμισι χρόνια». Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, έχουμε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης του 12% του ΑΕΠ, ταυτόχρονα με μια ύφεση επιπέδου 24% του ΑΕΠ. Παράλληλα έχουμε μια απαράδεκτα υψηλή ανεργία στο 24% που στους νέους ξεπερνάει το 55%, σημείωσε.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το πρόβλημα της ρευστότητας τόσο για τον οικονομικό τομέα αλλά κυρίως για την πραγματική οικονομία. Αυτό το πρόβλημα συνδέεται με το πρόβλημα της περίφημης εξόδου των αμερικανικών και ασιατικών κεφαλαίων από την Ευρώπη. Γι' αυτό πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ξαναφέρουμε την ομαλότητα, είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος επέμεινε πως θα πρέπει να πετύχουμε ένα μίνιμουμ επίπεδο συνεννόησης στην πορεία προς την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση.



Newsroom ΔΟΛ,

Δεν υπάρχουν σχόλια: