20.9.12

Άρχισε η δίκη για την υπεξαίρεση στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης...




Με την κατάθεση της εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, άρχισε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, η πολύκροτη δίκη, για την υπόθεση υπεξαίρεσης των... 51,4 εκατομμυρίων ευρώ στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, με κατηγορούμενους τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, πρώην αντιδημάρχους και υψηλόβαθμους δημοτικούς υπαλλήλους.

Στην κατάθεσή της, βασική μάρτυρας κατηγορίας, οικονομική επιθεωρήτρια, Αναστασία Τσεμπερή, παρουσίασε στους δικαστές στοιχεία του πορίσματος, που προέκυψε από τις έρευνες που διενήργησε στις δημοτικές υπηρεσίες. Η κ. Τσεμπερή είπε, μεταξύ άλλων, ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 90, διαπιστώθηκαν πλαστογραφίες και άλλες παρατυπίες και, όπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε χρόνο δημιουργούνταν όλο και μεγαλύτερα οικονομικά ελλείμματα, χωρίς να γίνεται ο προβλεπόμενος από το νόμο έλεγχος στα παραστατικά. Μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι προϊστάμενοι υπηρεσιών στο Δήμο αρνούνταν να συνεργαστούν και να της δώσουν έγγραφα και, όπως είπε, πολλές φορές χρειάστηκε να παρέμβει ο εισαγγελέας.

Νωρίτερα, ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, Μ. Λεμούσιας, που παραμένει προφυλακισμένος, απευθυνόμενος στους δικαστές είπε ότι είναι αθώος, ενώ φανερά συναισθηματικά φορτισμένος ζήτησε να αποφυλακιστεί. Διαχώρισε τη θέση του από τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, πρώην ταμία στο Δήμο, Π. Σαξώνη, ο οποίος, απευθυνόμενος στους δικαστές, ισχυρίστηκε από την πλευρά του, ότι με εντολή του κ. Λεμούσια υπεξαίρεσε ένα μέρος του παραπάνω χρηματικού ποσού, πλαστογραφώντας παραστατικά έγγραφα.

Πριν ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία, υποβλήθηκε από εκπροσώπους του τύπου αίτημα για να καλυφθεί και τηλεοπτικά η δίκη, με δεδομένο ότι παρουσιάζει μεγάλο κοινωνικό ενδιαφέρον, αλλά οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων στην αίθουσα.

Συγκατηγορούμενοι είναι επίσης, οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών, Μ. Ζορπίδης, Α. Γερογιάννης και Θ. Αθανάσαρος, καθώς και 12 πρώην ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι του Δήμου. Η υπόθεση αφορά στην υπεξαίρεση εισφορών εργαζομένων, που δεν αποδίδονταν στα ασφαλιστικά ταμεία για σχεδόν μία δεκαετία, ενώ οι 18 κατηγορούμενοι δικάζονται για τα αδικήμ


ατα της υπεξαίρεσης, της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας και συνέργιας στις παραπάνω πράξεις, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η κατάθεση της κ. Τσεμπερά θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες ενώ, όπως εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, η εκδίκαση θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.


  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: