30.9.12

Ολες οι αλλαγές που προωθούνται για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ...

Ρύθμιση μόνιμου χαρακτήρα, που θα στηρίζεται στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία, αλλά και αλλαγές στο καθεστώς των ποινών για όσους χρωστούν σε αυτή, αναμένεται να φέρει στη Βουλή το... υπουργείο Οικονομικών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ένθετο Real Money της εφημερίδας Real News, με το νέο καθεστώς που επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών, θα θεσπιστούν αντικειμενικά κριτήρια, εισοδηματικά και περιουσιακά, βάσει των οποίων θα αποδεικνύεται η οικονομική δυνατότητα κάθε φορολογούμενου.

Στη βάση αυτών κάθε έφορος θα είναι υποχρεωμένος να τους χορηγήσει συγκεκριμένων αριθμών δόσεων, που θα φθάνουν έως και τις 48, κάθε μία από τις οποίες, όμως, δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από των 100 ευρώ.

Η ρύθμιση που ίσχυε μέχρι σήμερα έδινε τη δυνατότητα σε όποιον χρωστούσε στην εφορία να πληρώνει το ποσό επίσης έως και σε 48 δόσεις, με ελάχιστο, ποσό καταβολής, όμως, τα 300 ευρώ. Πάντως, ο αριθμός αυτών των δόσεων, σπάνιο χορηγείτο από τις εφορίες, αφού πάγια ηαν η τακτική να παρέχεται δυνατότητα εξόφλησης σε 15 ή το πολύ 17 δόσεις.

Επίσης, σημαντικό θεωρείται το γεγονός, ότι η ρύθμιση αυτή που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, δεν θα υπάρχουν, δηλαδή, χρονικά περιθώρια για να υπαχθεί κάποιος σε αυτή, ώστε να κερδίσει ευεργετήματα. Αντίθετα, θα είναι μόνιμη και θα μπορεί κανείς να ενταχθεί σε αυτή οποιαδήποτε στιγμή, ακόμη και αν στο παρελθόν είχε κάνει χρήση κάποιων από των ρυθμίσεων στις οποίες δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί.

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις, ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από την οικονομική τους κατάσταση, το είδος και το ύψος του τζίρου τους. Ο επιβαλλόμενος φόρος θα βεβαιώνεται αυτόματα και θα κυμαίνεται από 3% έως 5% στα ακαθάριστα έσοδα της επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία. Τέλος, θα εξαρτάται από την έδρα, το μέγεθος και το είδος της δραστηριότητας.

Αλλαγή και στο καθεστώς των ποινών

Αλλαγές προς το... φιλικότερο, θα υπάρξουν και στο καθεστώς των ποινών για όσους χρωστούν στην Εφορία.

Στην περίπτωση που κάποιος δεν μπόρεσε να πληρώσει το φόρο εισοδήματος, το φόρο κεφαλαίου ή το ΦΠΑ, θα καλείται να πληρώσει έναν πολύ χαμηλό τόκο, από 1% έως 10% επί του φόρου που δεν πληρώθηκε, ανάλογα με την παράβαση, έως και σε 40 δόσεις και με διαγραφή των προσαυξήσεων (80%).

Επίσης, στην πρωτοβουλία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνεται η κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση, απόρριψη των βιβλίων από τους ελεγκτές μόνο για σοβαρές παραβάσεις και όχι για τυπικές, έκπτωση 30% από το συνολικό φόρο που θα καλείται να πληρώσει όποιος συλλαμβάνεται να παρανομεί, αν καταβάλει εφάπαξ το ποσό και ακύρωση των μέσων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων, με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: