26.9.12

Φορολογικό μπέρδεμα για τους ομογενείς!...

Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΜΟΥΡΑ
«Άγρια μπλεξίματα» ενδέχεται να έχουν Έλληνες της Αυστραλίας, που έχουν περιουσίες στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από τα όσα είπε ο καθηγητής, Ορέστης Σεϊμένης, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ομογενειακό ραδιοσταθμό Symban World Radio του Σίδνεϊ.
Ο...
«Νέος Κόσμος» δημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη τους ισχυρισμούς του κ. Σεϊμένη, μαζί με τη δέσμευση ότι θα ερευνήσει το όλο θέμα μιας και αφορά ιδιαίτερα αρκετούς ομογενείς.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Σεϊμένη αρκετοί συμπάροικοι έχουν στην κυριότητά τους περιουσιακά στοιχεία και εισοδήματα (π.χ. ενοίκια) στην Ελλάδα για τα οποία υποβάλλουν από παλιά φορολογική δήλωση εκεί (στην Ελλάδα δηλαδή).

Η Ελληνική Πολιτεία με συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με ερμηνευτικές εγκυκλίους της τα έτη 2011 και 2012, ζήτησε... και από τούς ομογενείς, που είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού, να προσκομίσουν διάφορα δικαιολογητικά με τα οποία θα επιβεβαιώνεται ότι είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και ότι έχουν υποβάλλει εκεί, στο εξωτερικό, τη φορολογική τους δήλωση, για το παγκόσμιο εισόδημά τους (στην περίπτωσή μας στην Αυστραλία δηλαδή).
Eιδικότερα, η Βουλή ψήφισε στις 31/3/2011 το νόμο 3943 και με σχετική διάταξη εξουσιοδοτούσε τον υπουργό Οικονομικών να καθορίσει ποια δικαιολογητικά πρέπει να προσκομίζουν από εδώ και στο εξής κάθε χρόνο, όσοι κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό, με απώτερο σκοπό να μην φορολογηθούν στην Ελλάδα τα εισοδήματα που αποκτά ο φορολογούμενος στην αλλοδαπή.

Ο υπουργός Οικονομικών, εξέδωσε το 2012 τρεις Ερμηνευτικές Εγκυκλίους με τις οποίες ζητά από τους κατοίκους Εξωτερικού, αλλά και από τούς ομογενείς, να προσκομίσουν στην Ελλάδα «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας» από την Εφορία της φορολογικής κατοικίας του στο εξωτερικό.
Έτσι στην ουσία, σύμφωνα με την ερμηνεία του Έλληνα καθηγητή, ο υπουργός θέλει να βεβαιωθεί εάν έχουν δηλωθεί και στο εξωτερικό τα εισοδήματα έχουν αποκτηθεί στην Ελλάδα (π.χ. έσοδο από ενοίκιο που εισπράττει στην Ελλάδα ο συμπάροικος που διαμένει π.χ. στην Αυστραλία). Εάν δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Ελλάδα, η εφορία της Ελλάδος θα τον φορολογήσει για το παγκόσμιο εισόδημά του.

Στην περίπτωση, μάλιστα, που δεν έχει υπογραφεί Διμερής Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στο άλλο Κράτος (π.χ. Αυστραλία) το Υπουργείο ζητά από τον ξένο κάτοικο (και τον Έλληνα Ομογενή) να του προσκομίσει το αντίγραφο της φορολογικής του δήλωσης που υπέβαλλε στο άλλο κράτος στην οποία να έχει δηλώσει και το εισόδημα που προκύπτει στην Ελλάδα (το οποίο ούτως ή άλλως έχει φορολογηθεί στην Ελλάδα).

Ο κ. Σεϊμένης επισήμανε ότι με τις ρυθμίσεις αυτές κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στους Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι είναι μονίμως εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη και έχουν και κάποιο εισόδημα στην Ελλάδα. Είναι πρόβλημα φορολογίας που μέχρι σήμερα δεν είχαν, σημείωσε και πρόσθεσε:
«Είναι πρόβλημα φορολογίας που το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας θα δημιουργήσει στους Έλληνες Ομογενείς αφού δεν υπάρχει στην Ελλάδα κάποια παρανομία δεδομένου ότι τα εισοδήματα που προκύπτουν στην Ελλάδα έχουν δηλωθεί και έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα.
Και, μάλιστα, οι ελληνικές Αρχές εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των ξένων φορολογικών Αρχών».

Σαν να μη φτάνει αυτό, η εμπλοκή των τοπικών ΔΟΥ (Εφοριών) στη φορολογία των εισοδημάτων των ομογενών που κατοικούν μόνιμα στο εξωτερικό δημιουργεί πρόσθετο λόγο ταλαιπωρίας και εκνευρισμού, κυρίως των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι ενώ φορολογούνται στο άλλο κράτος για το εισόδημά που αποκτούν εκεί (κάποιοι εφοριακοί) πλέον δεν τους θεωρούν κατοίκους εξωτερικού στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν όλα τα πλεονεκτήματα που τούς δίνει ο νόμος από αυτή τους την ιδιότητα.

Οι υπάλληλοι των τοπικών ΔΟΥ στην Ελλάδα, βρέθηκαν απροετοίμαστοι γι’ αυτό το ρόλο γιατί δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς ούτε έχουν την πείρα σε υποθέσεις και θέματα κατοίκων εξωτερικού, πράγμα που δημιουργεί καθυστερήσεις, γραφειοκρατίες και πρόσθετα προβλήματα, κυρίως στους ομογενείς μας.

Τελειώνοντας, ο κ. Σεϊμένης δήλωσε: «Δεν είμαι σίγουρος εάν όλοι τους (οι αρμόδιοι στην Ελλάδα) γνωρίζουν ποιες θα είναι οι συνέπειες που θα προκύψουν εάν τα παραπάνω μέτρα εφαρμοστούν στο μέλλον. Ένα είναι σίγουρο, ότι θα διαταραχθούν οι σχέσεις των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα, την Ελλάδα, δηλαδή με εμάς όλους που τους αγαπάμε γιατί είναι αδέλφια μας, διότι είναι Έλληνες!»...


Δεν υπάρχουν σχόλια: